Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Limetkový cheesecake s malinami "Vítání jara"

Popis receptu: 

Jakmile jsem viděla v čaposise soutěž o nejlepší cheesecake, byla to pro mě vvýzva. Tento typ dortů u nás milujeme. Ale který z těch  všech druhů a receptů vybrat? Nejraději máme čokoládový POdle mě se ale hodí spíše na zimní období,teď to chce něco lehčího, když se blíží ta plavková sezóna :-D Rozhodla jsem se tedy pro  nadýchaný, kyselejší limetkovo-malinový nepečený cheesecake. Jinak nejvíce dělám pečený citronový, limetkový, čokoládový, pomerančový se skořicí a třeba levandulový.

Proč je ten nejlepší? Určitě nejlepší není, je zde mnoho lepších cukrářek... Já cukrářka nejsem, jsem jen holčina co ráda peče a kuchtí ( taky je to na mě vidět :-D)  a snažím se zlepšovat. Hlavně je dělaný s láskou,radostí a chutí, jak k jídlu, tak k pečení. Mám moc ráda váš časopis, je mi inspirací,  hlavně teď, když se manžel rozhodl držet linii :-)

Tímto dortíkem jsem oslavila konečně jaro. Je opředený prvními slunečními paprsky, lehkým jarním vánkem a vůní prvních květů..:-)

Autor: Markéta Barešová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 10-12 kousků
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    KORPUS

    • 300g máslových sušenek ( můžeme ale použít například Koka sušenky,věnečky, Lotus..)
    • 105g másla ( přidávám podle potřeby, aby korpus nebyl moc suchý a nedrolil se)

    NÁPLŇ

    • 350g sýr Philadelphia
    • 500ml smetany ke šlehání
    • 200g moučkového cukru
    • 2 limetky-šťáva z 1 a půl limetky a zbytek na ozdobu
    • 15g želatiny
    • 200g malin
    • květiny na ozdobu
    • karamel na ozdobu -80g cukru krystal
    • ovoce na ozdobu-jahody, borůvky

Příprava jídla

Ze všeho nejdříve si připravíme formu s korpusem.

  • sušenky si rozdrtíme na maůé drobečky ( já použila mixér), ale postačí vám klidně jen váleček
  • rozpustíme si másloa smícháme v míse společně se sušenkami
  • do formy si dáme pečící papír ( obkreslíme so formu,vystřihneme a dáme dovnitř)
  • sušenkovou hmotou naplníme dno formy a umačkáme ( někdo používá lžíci, aby se dostal i do boků,já i dám ruku v pěst a klouby si to hezky umačkám)
  • a dáme ztuhnout do lednice

Následuje příprava náplně.

  • vyndáme si vše z lednice, ať mají suroviny stejnou teplotu
  • nejdříve si v míse smícháme moučkový cukr, sýr Philadelphia a limetkovou šťávu, můžeme přidat i 100g malin, ať má náplň ezkou barvičku
  • do malého kastrůlkusi dáme želatinua připravíme podle návodu na obale (přidáme 3-4 lžíce vody, necháme nabobtnat, na mírném ohni zahřejeme,nevaříme!!, sundáme z plotny a ihned vmícháme 2 lžíce krému, necháme zchladnouta pokračujeme)
  • v druhé míse si vyšleháme smetanu
  • našlehanou smetanu opatrně vmícháme do sýrového základu, postupně přimícháme i zchladlou želatinu, aby se nám krém nesrazil
  • vyndáme korpus z lednice, nklademe kolem dokola maliny, pár s jich ještě necháme na zdobení
  • připravený krém  rozprostřeme na korpus a dáme minimálně na 3 hodiny do lednice

Mezitím si připravíme karamel.

  • 80g cukru si dáme do kastrůlku se silným dnema zahřejeme do úplného rozpuštění. Ihned sejmeme z ohně.
  • Připravíme si pečící papír, a až začne karamel chladnout, tvoříme ozdoby na papír - napč. čárky, mřížky, srdíčka...
  • po zaschnutíozdob si je přesuneme do vzduchotěsné nádoby, karamel na vzduchu vlhne a je pak lepkavý

 

Po uplynutí cca 3 hodin vyndáme dort z lednice a dozdobíme :-)

 

DOBROU CHUŤ!! :-)

 

Přidat komentář