Suroviny
Korpus
100 g másla
50 g cukru
140 g hladké mouky (třeba i celozrnné špaldové)
skořice
máslo nebo rum
Náplň:
250 g krémového sýra Philadelphia
250 g ricotty
100 g kvaitní bílé čokolády
4 polévkové lžíce mletého máku
2 vejce
Poleva:
brusinkový kompot
cukr
Nejprve si připravíme těsto na sušenky. Povolené máslo smícháme s cukrem, přidáme trochu skořice a postupně přisypáváme mouku, abychom vytvořili nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu chladit v lednici.
Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z válečku odkrajujeme plátky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 10 minut. Poté necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout a pak ji vyšleháme na nízké otáčky s Philadelphií a ricottou. Po jednom zašleháme vejce. Náplň si rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme mák.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrobíme (čerstvé budou stále měkké a půjde to snadno) a přidáváme k nim povolené máslo, dokud nedostaneme konzistentní hmotu. Máslo můžete v tomto kroku zcela nahradit rumem, korpus získá zajímavou příchuť a zároveň se tím odlehčí. Vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a uhladíme lžící. Navrch nanášíme střídavě lžíci náplně s mákem a bez máku. Na závěr povrch uhladíme.
Pečeme zhruba 30 minut. Povrch cheesecaku by měl být částečně ztuhlý, ale uprostřed ještě viditelně měkčí. Nejprve necháme chladit ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, teprve poté přesuneme na pár hodin do lednice.
Před podáváním si připravíme omáčku. Povaříme brusinkový kompot, rozmixujeme a duohutíme cukrem podle chuti. V případě potřeby ještě povaříme, pokud máme omáčku moc řídkou, nebo rozředíme vodou, pokud je naopak moc hustá. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout a poté jí polijeme cheesecake.
Tipy:
Brusinkový kompot nenahrazujte džemem, výsledná chuť i struktura by byly jiné. Pokud jej nemáte k dispozici, vyzkoušejte višňový kompot, který k máku a bílé čokoládě také výborně ladí.
Můžete si upéct také bezlepkový cheesecake. Do sušenek použijte rýžovou a pohankovou mouku v poměru 1:1. Mouku přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být trochu lepivější než klasické. Pokud byste je udělali příliš tuhé, byly by sušenky příliš suché a museli byste posléze použít více másla/rumu. Jinak postupujte stejně jako v receptu výše.