0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

100 g másla

50 g cukru

140 g hladké mouky (třeba i celozrnné špaldové)

skořice

máslo nebo rum

 

Náplň:

250 g krémového sýra Philadelphia

250 g ricotty

100 g kvaitní bílé čokolády

4 polévkové lžíce mletého máku

2 vejce

 

Poleva:

brusinkový kompot

cukr

Nejprve si připravíme těsto na sušenky. Povolené máslo smícháme s cukrem, přidáme trochu skořice a postupně přisypáváme mouku, abychom vytvořili nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu chladit v lednici.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z válečku odkrajujeme plátky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout a pak ji vyšleháme na nízké otáčky s Philadelphií a ricottou. Po jednom zašleháme vejce. Náplň si rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme mák.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrobíme (čerstvé budou stále měkké a půjde to snadno) a přidáváme k nim povolené máslo, dokud nedostaneme konzistentní hmotu. Máslo můžete v tomto kroku zcela nahradit rumem, korpus získá zajímavou příchuť a zároveň se tím odlehčí. Vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a uhladíme lžící. Navrch nanášíme střídavě lžíci náplně s mákem a bez máku. Na závěr povrch uhladíme.

Pečeme zhruba 30 minut. Povrch cheesecaku by měl být částečně ztuhlý, ale  uprostřed ještě viditelně měkčí. Nejprve necháme chladit ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, teprve poté přesuneme na pár hodin do lednice.

Před podáváním si připravíme omáčku. Povaříme brusinkový kompot, rozmixujeme a duohutíme cukrem podle chuti. V případě potřeby ještě povaříme, pokud máme omáčku moc řídkou, nebo rozředíme vodou, pokud je naopak moc hustá. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout a poté jí polijeme cheesecake.

 

Tipy:

Brusinkový kompot nenahrazujte džemem, výsledná chuť i struktura by byly jiné. Pokud jej nemáte k dispozici, vyzkoušejte višňový kompot, který k máku a bílé čokoládě také výborně ladí.

Můžete si upéct také bezlepkový cheesecake. Do sušenek použijte rýžovou a pohankovou mouku v poměru 1:1. Mouku přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být trochu lepivější než klasické. Pokud byste je udělali příliš tuhé, byly by sušenky příliš suché a museli byste posléze použít více másla/rumu. Jinak postupujte stejně jako v receptu výše.

Autor: Mateska13

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč