Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Popis receptu: 

Pečené cheesecaky možná nevypadají na první pohled tak čistě a stylově jako nepečené, ale chuťově jsou nepřekonatelné. Vyzkoušejte tento cheesecake, v němž se skvěle doplňuje jemná chuť bílé čokolády s mákem a nakyslými brusinkami.

Autor: Martina Lobotková
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    100 g másla

    50 g cukru

    140 g hladké mouky (třeba i celozrnné špaldové)

    skořice

    máslo nebo rum

     

    Náplň:

    250 g krémového sýra Philadelphia

    250 g ricotty

    100 g kvaitní bílé čokolády

    4 polévkové lžíce mletého máku

    2 vejce

     

    Poleva:

    brusinkový kompot

    cukr

Příprava jídla

Nejprve si připravíme těsto na sušenky. Povolené máslo smícháme s cukrem, přidáme trochu skořice a postupně přisypáváme mouku, abychom vytvořili nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu chladit v lednici.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z válečku odkrajujeme plátky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout a pak ji vyšleháme na nízké otáčky s Philadelphií a ricottou. Po jednom zašleháme vejce. Náplň si rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme mák.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrobíme (čerstvé budou stále měkké a půjde to snadno) a přidáváme k nim povolené máslo, dokud nedostaneme konzistentní hmotu. Máslo můžete v tomto kroku zcela nahradit rumem, korpus získá zajímavou příchuť a zároveň se tím odlehčí. Vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a uhladíme lžící. Navrch nanášíme střídavě lžíci náplně s mákem a bez máku. Na závěr povrch uhladíme.

Pečeme zhruba 30 minut. Povrch cheesecaku by měl být částečně ztuhlý, ale  uprostřed ještě viditelně měkčí. Nejprve necháme chladit ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, teprve poté přesuneme na pár hodin do lednice.

Před podáváním si připravíme omáčku. Povaříme brusinkový kompot, rozmixujeme a duohutíme cukrem podle chuti. V případě potřeby ještě povaříme, pokud máme omáčku moc řídkou, nebo rozředíme vodou, pokud je naopak moc hustá. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout a poté jí polijeme cheesecake.

 

Tipy:

Brusinkový kompot nenahrazujte džemem, výsledná chuť i struktura by byly jiné. Pokud jej nemáte k dispozici, vyzkoušejte višňový kompot, který k máku a bílé čokoládě také výborně ladí.

Můžete si upéct také bezlepkový cheesecake. Do sušenek použijte rýžovou a pohankovou mouku v poměru 1:1. Mouku přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být trochu lepivější než klasické. Pokud byste je udělali příliš tuhé, byly by sušenky příliš suché a museli byste posléze použít více másla/rumu. Jinak postupujte stejně jako v receptu výše.

REKLAMA

Přidat komentář