Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

100 g másla

50 g cukru

140 g hladké mouky (třeba i celozrnné špaldové)

skořice

máslo nebo rum

 

Náplň:

250 g krémového sýra Philadelphia

250 g ricotty

100 g kvaitní bílé čokolády

4 polévkové lžíce mletého máku

2 vejce

 

Poleva:

brusinkový kompot

cukr

Nejprve si připravíme těsto na sušenky. Povolené máslo smícháme s cukrem, přidáme trochu skořice a postupně přisypáváme mouku, abychom vytvořili nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu chladit v lednici.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z válečku odkrajujeme plátky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout a pak ji vyšleháme na nízké otáčky s Philadelphií a ricottou. Po jednom zašleháme vejce. Náplň si rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme mák.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrobíme (čerstvé budou stále měkké a půjde to snadno) a přidáváme k nim povolené máslo, dokud nedostaneme konzistentní hmotu. Máslo můžete v tomto kroku zcela nahradit rumem, korpus získá zajímavou příchuť a zároveň se tím odlehčí. Vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a uhladíme lžící. Navrch nanášíme střídavě lžíci náplně s mákem a bez máku. Na závěr povrch uhladíme.

Pečeme zhruba 30 minut. Povrch cheesecaku by měl být částečně ztuhlý, ale  uprostřed ještě viditelně měkčí. Nejprve necháme chladit ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, teprve poté přesuneme na pár hodin do lednice.

Před podáváním si připravíme omáčku. Povaříme brusinkový kompot, rozmixujeme a duohutíme cukrem podle chuti. V případě potřeby ještě povaříme, pokud máme omáčku moc řídkou, nebo rozředíme vodou, pokud je naopak moc hustá. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout a poté jí polijeme cheesecake.

 

Tipy:

Brusinkový kompot nenahrazujte džemem, výsledná chuť i struktura by byly jiné. Pokud jej nemáte k dispozici, vyzkoušejte višňový kompot, který k máku a bílé čokoládě také výborně ladí.

Můžete si upéct také bezlepkový cheesecake. Do sušenek použijte rýžovou a pohankovou mouku v poměru 1:1. Mouku přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být trochu lepivější než klasické. Pokud byste je udělali příliš tuhé, byly by sušenky příliš suché a museli byste posléze použít více másla/rumu. Jinak postupujte stejně jako v receptu výše.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...
  • Tipy redakce

Zažijte party s lahůdkami od moře

Ne každý se letos vydává k moři, proto možná nastal čas přiblížit si Středomoří s pomocí typických chutí. Co takhle připravit si lahodné přímořské pokrmy u vás doma? Pojďme se společně podívat na jednoduché pokrmy, které vás během...
  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Obchod Apetit