0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Makový cheesecake s bílou čokoládou a brusinkovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

100 g másla

50 g cukru

140 g hladké mouky (třeba i celozrnné špaldové)

skořice

máslo nebo rum

 

Náplň:

250 g krémového sýra Philadelphia

250 g ricotty

100 g kvaitní bílé čokolády

4 polévkové lžíce mletého máku

2 vejce

 

Poleva:

brusinkový kompot

cukr

Nejprve si připravíme těsto na sušenky. Povolené máslo smícháme s cukrem, přidáme trochu skořice a postupně přisypáváme mouku, abychom vytvořili nelepivé, ale ne moc tuhé těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme jej do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu chladit v lednici.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Z válečku odkrajujeme plátky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme zhruba 10 minut. Poté necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout a pak ji vyšleháme na nízké otáčky s Philadelphií a ricottou. Po jednom zašleháme vejce. Náplň si rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme mák.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrobíme (čerstvé budou stále měkké a půjde to snadno) a přidáváme k nim povolené máslo, dokud nedostaneme konzistentní hmotu. Máslo můžete v tomto kroku zcela nahradit rumem, korpus získá zajímavou příchuť a zároveň se tím odlehčí. Vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy (průměr 20 cm) vyložené pečicím papírem a uhladíme lžící. Navrch nanášíme střídavě lžíci náplně s mákem a bez máku. Na závěr povrch uhladíme.

Pečeme zhruba 30 minut. Povrch cheesecaku by měl být částečně ztuhlý, ale  uprostřed ještě viditelně měkčí. Nejprve necháme chladit ve vypnuté troubě s pootevřenými dvířky, teprve poté přesuneme na pár hodin do lednice.

Před podáváním si připravíme omáčku. Povaříme brusinkový kompot, rozmixujeme a duohutíme cukrem podle chuti. V případě potřeby ještě povaříme, pokud máme omáčku moc řídkou, nebo rozředíme vodou, pokud je naopak moc hustá. Hotovou omáčku necháme chvíli zchladnout a poté jí polijeme cheesecake.

 

Tipy:

Brusinkový kompot nenahrazujte džemem, výsledná chuť i struktura by byly jiné. Pokud jej nemáte k dispozici, vyzkoušejte višňový kompot, který k máku a bílé čokoládě také výborně ladí.

Můžete si upéct také bezlepkový cheesecake. Do sušenek použijte rýžovou a pohankovou mouku v poměru 1:1. Mouku přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být trochu lepivější než klasické. Pokud byste je udělali příliš tuhé, byly by sušenky příliš suché a museli byste posléze použít více másla/rumu. Jinak postupujte stejně jako v receptu výše.

Autor: Mateska13

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit