0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Malinovo-čokoládový dort

Malinovo-čokoládový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

 

Korpus ( průměr 22 cm)

7 vajec velikosti L (žloutky a bílky zvlášť)

150 g krupicového cukru

175 g hladké mouky na dorty-Babiččina volba

50 g kakaa

10 g vanilkového pudinku

1 lžička prášku do pečiva

špetka soli

1 lžíce vroucí vody

1 lžíce oleje

 

Krém:

500 ml plnotučného mléka

1 čokoládový pudink

1 vanilkový pudink

4 lžíce krupicového cukru

1 hrst mléčných čokoládových peciček

250 g másla pokojové teploty

 

Dohotovení:

malinový džem na potření korpusů

1 PL citrónové šťávy

150 g čerstvých malin 

 

 

Krém na potření dortu:

250 g mascarpone

250 g jemného tvarohu

1 smetana na šlehání 33%

4 PL moučkového cukru

gelová otravinářská barva - malinová

 

 

Pusinky na ozdobu (můžeme připravit 1 den předem)

2 bílky

1 mocca lžička citrónové šťávy

120 g krupicového cukru.

 

Dokončení:

50 g čerstvých malin

 

 

 

Korpus

Troubu předehřejeme na 160°C. V robotu vyšleháme celá vejce s krupicovým cukrem a špetkou soli do husté světlé pěny. Pomalu přilijeme 1 lžící horké vody a 1 lžíci oleje. Vypneme a pokračujeme jen ručně. Mouku, kakao, vanilkový pudink a prášek do pečiva prosejeme do vyšlehaných vajec a zlehka vmícháme. Na dno dortové formy dáme pečící papír (na boky ne). Díky tomu těsto po upečení drží hezky tvar. Vlijeme těsto a pečeme 45–50 min.

Špejlí zkusíme, jestli je těsto propečené. Pokud po vytažení je špejle čistá, je korpus hotový. Po upečení necháme postát 5 minut a jemně nožíkem uvolníme boky korpusu. Překlopíme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Krém

Z mléka, obou pudinkových prášků, cukru, čokoládových peciček uvaříme hustý pudink, který následně vychladíme. Vyšleháme 250g másla s 2 PL moučkového cukru do světlé pěny. Poté pomalu přidáváme vychladlý čokoládový pudink a vše krásně propojíme.  

 

 

Malinový džem si smícháme s citrónovou šťávou a dle potřeby naředíme 1 PL převařené vody.

 

Skládání dortu

Korpus rozkrojíme na 3 díly. Dortový plát si položíme na dortovou podložku, potřeme malinovým džemem a rovnoměrně rozetřeme část krému. Poklademe přibližně 10-15 ks malin, přiložíme další korpus a opět vrstvíme džem, krém, maliny. Poslední korpus potřeme džemem a obrátíme na dort natřenou částí. Jemně přitlačíme. Celý dort potřeme zbylým čokoládovým krémem a dáme na 1 hodinu vychladit.

 

Barevný krém na finální potření dortu

Mascarpone s tvarohem a  šlehačkou vyšleháme na hustý krém, který rozdělíme do 3 misek. V jedné misce bude bílý krém, ve druhé růžový a ve třetí sytě růžový. Krém nabarvíme červenou gelovou barvou (přidáváme po kapkách) pokud nedosáhneme požadovaný odstín.

Vychladnutý dort potřeme na povrchu bílým krémem a po obvodu vrstvíme 2 odstíny růžového krému. Na zapracování používáme dortovou špachtli a dortový nůž. Vrchní část dortu dozdobíme malinami a sněhovými pusinkami.

 

Pusinky

Troubu předehřejeme na 100°C. Bílky s citrónovou šťávou šleháme do bílé pěny a postupně do ní přidáváme po lžících krupicový cukr. Po každé lžíci počkáme, až se do sněhu cukr zašlehá a až pak pokračujeme do spotřebování cukru. Vytvoří se nám krásná tuhá lesklá pěna. Troubu předehřejeme na 100°C. Sníh přeložíme do sáčku s cukrářskou špičkou (libovolnou kulatou zoubkatou) a na pečící papír děláme pusinky, srdíčka …Můžeme je posypat různým zdobením, nebo si část sněhu můžeme obarvit potravinářskou barvou. Sušíme 2 hodiny. Plech vyndáme a necháme vychladnout. Poté pusinky použijeme a zbytek schováme do uzavíratelné dózy po pozdější mlsání.

 

Vysvětlivky:

PL – polévková lžíce

Apetit magazín

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...
Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo
  • Tipy a triky

Škola vaření: Jak na nakládání hub a zeleniny na kyselo

Přinesli jste znovu plný košík hub a už nevíte, kam s nimi? Pak nastala ideální příležitost uchovat je pro zimní sezónu. Jednou z možností je sušení, část hub ovšem můžete také naložit do kyselého nálevu - získáte tak skvělou pochoutku k...
Za vůní dálek: připravte si filipínskou merendu
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: připravte si filipínskou merendu

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotických, xxxx Filipín a poznejte typické suroviny a pokrmy tamní...

Obchod Apetit