Matcha dort s kokosovým krémem a bílou čokoládou

Matcha dort s kokosovým krémem a bílou čokoládou

Hodnocení receptu
3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu

Suroviny

Těsto:
6 vajec

140 g cukru krupice

Špetka soli

80 ml oleje

260 g hladké mouky

1 lžíce matcha prášku

Krém:

200 g smetany ke šlehání

200 g bílé čokolády

200 g mascarpone

400 ml kokosového mléka

Matcha poleva:

50 g bílé čokolády

4 lžíce smetany ke šlehání

1 lžička matcha prášku

Ovoce na dozdobení

Hoblinky bílé čokolády na dozdobení

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak přidáme sůl a olej a znovu prošleháme. Mouku smícháme s matcha práškem a zlehka a postupně zamícháme do vaječné pěny. Hotové těsto nalijeme na plech (velký asi 40 x 28 cm) a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Korpus necháme vychladnout, pak z něj vykrájíme zhruba 6 koleček o průměru 10 cm. Bílou čokoládu na krém nalámeme na kousky a zalijeme smetanou, kterou jen přivedeme k varu a ihned odstavíme. Rozmícháme dohladka a uložíme do lednice nejlépe přes noc. Druhý den rozpuštěnou čokoládu se smetanou, mascarpone a kokosovým mlékem vyšleháme do pevného krému. Jednotlivé korpusy promažeme a položíme na sebe. Celý dortík pak potřeme krémem i po obvodu. Navrch nalijeme polevu, kterou připravíme takto: čokoládu nalámeme na kousky a zalijeme horkou smetanou, vše dobře promícháme dohladka a nakonec vmícháme matcha prášek. Ganache krátce promixujeme tyčovým mixérem. Navrchu dozdobíme čerstvým ovocem a hoblinkami bílé čokolády.

Autor: DanaR

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit