Narodeninová pistáciová torta

Narodeninová pistáciová torta

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus: 

20 dkg hladká múka, 5 dkg mletých pistácií (nesolených), 1 dcl oleja, 1 dcl teplej vody, 25 dkg kryštál. cukor, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, štipka soli

Krém: 

500g mascarpone, 200g nátierkového masla, 15 dkg práškový cukor, 1 šľahačková smotana, 15 dkg mletých pistácií, 2 lyžice kyslej smotany

Karamel:

20dkg kryštál. cukor, 70ml vody, 50g maslo

Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, štipky soli, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozpučíme vidličkou a pridáme vodu a olej, zamiešame. Žĺtkovú zmes zamiešame opatrne metličkou do bielkov (vždy v jednom smere, aby sa bielky neroztrhli). Múku s pistáciami a práškom do pečiva zamiešame a pridáme k bielkovo-žĺtkvej zmesi (ručne metličkou a jedným smerom). tortovú formu 24 priemer vystleme papierom na pečenie vylejeme do nej zmes na korpus. Pečieme cca 45 min pri teplote 180 stupňov. Záleží od rúry.

Pripravíme si karamel, ktorým polejeme upečené/vychladnuté a rozrezané korpusy na 3 časti. Do hlbšieho hrna si dáme skaramelizovať cukor s maslom. Keď sa hmoty spoja tak do nej opatrne nalejeme vodu a miešame kým sa nerozustia hrudky. Odstavíme a poleje ním korpusy. Takto pripravený karamel krásne osladí a zvlhčí korpusy. Nakoniec si pripravíme krém. 

Šľahačku vyšľaháme do tuha. Všetky ostatné ingrediencie zmešame dokopy a nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačku. Na korpusy ktoré sme poliali karamelom dáme krém a vrstvíme. Nakoniec potreme celú tortu s krémom ktorý nám zostal, ozdobíme čokoládovými paličkami a živými kvetmi (už podľa vlastnej fantázii). A hotovo!

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit