Narodeninová pistáciová torta

Narodeninová pistáciová torta

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus: 

20 dkg hladká múka, 5 dkg mletých pistácií (nesolených), 1 dcl oleja, 1 dcl teplej vody, 25 dkg kryštál. cukor, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 4 vajcia, štipka soli

Krém: 

500g mascarpone, 200g nátierkového masla, 15 dkg práškový cukor, 1 šľahačková smotana, 15 dkg mletých pistácií, 2 lyžice kyslej smotany

Karamel:

20dkg kryštál. cukor, 70ml vody, 50g maslo

Korpus: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov, štipky soli, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozpučíme vidličkou a pridáme vodu a olej, zamiešame. Žĺtkovú zmes zamiešame opatrne metličkou do bielkov (vždy v jednom smere, aby sa bielky neroztrhli). Múku s pistáciami a práškom do pečiva zamiešame a pridáme k bielkovo-žĺtkvej zmesi (ručne metličkou a jedným smerom). tortovú formu 24 priemer vystleme papierom na pečenie vylejeme do nej zmes na korpus. Pečieme cca 45 min pri teplote 180 stupňov. Záleží od rúry.

Pripravíme si karamel, ktorým polejeme upečené/vychladnuté a rozrezané korpusy na 3 časti. Do hlbšieho hrna si dáme skaramelizovať cukor s maslom. Keď sa hmoty spoja tak do nej opatrne nalejeme vodu a miešame kým sa nerozustia hrudky. Odstavíme a poleje ním korpusy. Takto pripravený karamel krásne osladí a zvlhčí korpusy. Nakoniec si pripravíme krém. 

Šľahačku vyšľaháme do tuha. Všetky ostatné ingrediencie zmešame dokopy a nakoniec pridáme vyšľahanú šľahačku. Na korpusy ktoré sme poliali karamelom dáme krém a vrstvíme. Nakoniec potreme celú tortu s krémom ktorý nám zostal, ozdobíme čokoládovými paličkami a živými kvetmi (už podľa vlastnej fantázii). A hotovo!

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit