Ovocno-citrónový narozeninový dort

Ovocno-citrónový narozeninový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Na jeden korpus/ 2 patra : 5 vajec( pokojové teploty ), špetka soli, 2kávové lžičky prášku do pečiva, 5 polévkových vrchovatých lžic moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce  kakaa, 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky

Krém na dort ze dvou korpusů/ 4 patra : 500g mascarpone, 400g 18% kyselé smetany, 400g šlehačkové smetany + 2 ztužovače smetany, 250g tvarohu ve vaničce, 150g práškového cukru- kdo nechce cukr může ho vyměnit za 120ml javorového nebo jiného sirupu, 1 citrón.

Ovocná náplň : 400g borůvek ( nebo směs sezonního ovoce, lesní plody ), 100g borůvek a jahod na ozdobu, ořechy, čokobombóny …

Čokoláda na polití

Nejprve si upečeme 2 korpusy. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem. Oddělíme bílka od žloutku, uděláme sníh z bílků a štipky soli. Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou, krásně až do „ bíla „ , přidáme olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.  Pak do této směsi opatrně přimícháváme vyšlehaný sníh. Pečeme na 160°C cca 45 minut, nejlepší je „zkouška špejlí „, každá trouba peče jináč. Korpusy nechte vychladit.

 Mezitím si nachystáme krém , vyšleháme šlehačku a ztužovač, v druhé míse vyšleháme mascarpone, tvaroh, kyselou smetanu, kůru z citrónu + šťávu a práškový cukr.  Zlehka promícháme oba krémy a přidáme nabobtnanou želatinu ( želatinu uděláme dle návodu na sáčku  ) a borůvky. Krém je hotový.

Každý korpus rozřízneme na polovinu , vzniknou nám 4 patra dortu. Každé patro potřete marmeládou, nejlépe borůvkovou, ale to záleží na vás a rovnoměrně rozetřeme ¼ krému. Když vám zůstalo ovoce, můžete ještě krém posypat ovocím, dort bude ještě lepší.

V míse nad vodou si roztopíme čokoládu, kterou pak polejeme kraj dortu, posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme borůvkami, jahodami a různými čokoládkami – podle chuti

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit