Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Ovocno-citrónový narozeninový dort

Popis receptu: 

Lahodný čokoládový a přesto „ lehučký „  dort s ovocem a luxusním krémem z mascarpone -  mňam. Vyzkoušejte ho, určitě se vám vyvede a jiný už nebudete chtít. Přeji dobrou chuť.

Autor: Marta Kadlecová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-12 kusů
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    Na jeden korpus/ 2 patra : 5 vajec( pokojové teploty ), špetka soli, 2kávové lžičky prášku do pečiva, 5 polévkových vrchovatých lžic moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce  kakaa, 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky

    Krém na dort ze dvou korpusů/ 4 patra : 500g mascarpone, 400g 18% kyselé smetany, 400g šlehačkové smetany + 2 ztužovače smetany, 250g tvarohu ve vaničce, 150g práškového cukru- kdo nechce cukr může ho vyměnit za 120ml javorového nebo jiného sirupu, 1 citrón.

    Ovocná náplň : 400g borůvek ( nebo směs sezonního ovoce, lesní plody ), 100g borůvek a jahod na ozdobu, ořechy, čokobombóny …

    Čokoláda na polití

Příprava jídla

Nejprve si upečeme 2 korpusy. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem. Oddělíme bílka od žloutku, uděláme sníh z bílků a štipky soli. Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou, krásně až do „ bíla „ , přidáme olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.  Pak do této směsi opatrně přimícháváme vyšlehaný sníh. Pečeme na 160°C cca 45 minut, nejlepší je „zkouška špejlí „, každá trouba peče jináč. Korpusy nechte vychladit.

 Mezitím si nachystáme krém , vyšleháme šlehačku a ztužovač, v druhé míse vyšleháme mascarpone, tvaroh, kyselou smetanu, kůru z citrónu + šťávu a práškový cukr.  Zlehka promícháme oba krémy a přidáme nabobtnanou želatinu ( želatinu uděláme dle návodu na sáčku  ) a borůvky. Krém je hotový.

Každý korpus rozřízneme na polovinu , vzniknou nám 4 patra dortu. Každé patro potřete marmeládou, nejlépe borůvkovou, ale to záleží na vás a rovnoměrně rozetřeme ¼ krému. Když vám zůstalo ovoce, můžete ještě krém posypat ovocím, dort bude ještě lepší.

V míse nad vodou si roztopíme čokoládu, kterou pak polejeme kraj dortu, posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme borůvkami, jahodami a různými čokoládkami – podle chuti

Přidat komentář