Ovocno-citrónový narozeninový dort

Ovocno-citrónový narozeninový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Na jeden korpus/ 2 patra : 5 vajec( pokojové teploty ), špetka soli, 2kávové lžičky prášku do pečiva, 5 polévkových vrchovatých lžic moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce  kakaa, 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky

Krém na dort ze dvou korpusů/ 4 patra : 500g mascarpone, 400g 18% kyselé smetany, 400g šlehačkové smetany + 2 ztužovače smetany, 250g tvarohu ve vaničce, 150g práškového cukru- kdo nechce cukr může ho vyměnit za 120ml javorového nebo jiného sirupu, 1 citrón.

Ovocná náplň : 400g borůvek ( nebo směs sezonního ovoce, lesní plody ), 100g borůvek a jahod na ozdobu, ořechy, čokobombóny …

Čokoláda na polití

Nejprve si upečeme 2 korpusy. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem. Oddělíme bílka od žloutku, uděláme sníh z bílků a štipky soli. Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou, krásně až do „ bíla „ , přidáme olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.  Pak do této směsi opatrně přimícháváme vyšlehaný sníh. Pečeme na 160°C cca 45 minut, nejlepší je „zkouška špejlí „, každá trouba peče jináč. Korpusy nechte vychladit.

 Mezitím si nachystáme krém , vyšleháme šlehačku a ztužovač, v druhé míse vyšleháme mascarpone, tvaroh, kyselou smetanu, kůru z citrónu + šťávu a práškový cukr.  Zlehka promícháme oba krémy a přidáme nabobtnanou želatinu ( želatinu uděláme dle návodu na sáčku  ) a borůvky. Krém je hotový.

Každý korpus rozřízneme na polovinu , vzniknou nám 4 patra dortu. Každé patro potřete marmeládou, nejlépe borůvkovou, ale to záleží na vás a rovnoměrně rozetřeme ¼ krému. Když vám zůstalo ovoce, můžete ještě krém posypat ovocím, dort bude ještě lepší.

V míse nad vodou si roztopíme čokoládu, kterou pak polejeme kraj dortu, posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme borůvkami, jahodami a různými čokoládkami – podle chuti

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit