0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovocno-citrónový narozeninový dort

Ovocno-citrónový narozeninový dort

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Suroviny

Na jeden korpus/ 2 patra : 5 vajec( pokojové teploty ), špetka soli, 2kávové lžičky prášku do pečiva, 5 polévkových vrchovatých lžic moučkového cukru, 2 polévkové lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 3 polévkové lžíce  kakaa, 5 vrchovatých polévkových lžic polohrubé mouky

Krém na dort ze dvou korpusů/ 4 patra : 500g mascarpone, 400g 18% kyselé smetany, 400g šlehačkové smetany + 2 ztužovače smetany, 250g tvarohu ve vaničce, 150g práškového cukru- kdo nechce cukr může ho vyměnit za 120ml javorového nebo jiného sirupu, 1 citrón.

Ovocná náplň : 400g borůvek ( nebo směs sezonního ovoce, lesní plody ), 100g borůvek a jahod na ozdobu, ořechy, čokobombóny …

Čokoláda na polití

Nejprve si upečeme 2 korpusy. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem. Oddělíme bílka od žloutku, uděláme sníh z bílků a štipky soli. Vyšleháme žloutky s cukrem a horkou vodou, krásně až do „ bíla „ , přidáme olej, kakao, prášek do pečiva a na závěr mouku.  Pak do této směsi opatrně přimícháváme vyšlehaný sníh. Pečeme na 160°C cca 45 minut, nejlepší je „zkouška špejlí „, každá trouba peče jináč. Korpusy nechte vychladit.

 Mezitím si nachystáme krém , vyšleháme šlehačku a ztužovač, v druhé míse vyšleháme mascarpone, tvaroh, kyselou smetanu, kůru z citrónu + šťávu a práškový cukr.  Zlehka promícháme oba krémy a přidáme nabobtnanou želatinu ( želatinu uděláme dle návodu na sáčku  ) a borůvky. Krém je hotový.

Každý korpus rozřízneme na polovinu , vzniknou nám 4 patra dortu. Každé patro potřete marmeládou, nejlépe borůvkovou, ale to záleží na vás a rovnoměrně rozetřeme ¼ krému. Když vám zůstalo ovoce, můžete ještě krém posypat ovocím, dort bude ještě lepší.

V míse nad vodou si roztopíme čokoládu, kterou pak polejeme kraj dortu, posypeme nasekanými ořechy a ozdobíme borůvkami, jahodami a různými čokoládkami – podle chuti

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč