Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Sladká pomsta

Popis receptu: 

V jednoduchosti je krása. Lehký dort, který spojuje dokonalou kombinaci malin, vanilky a šlehačky. Neznám nic lepšího.

Autor: Tereza Stoklasová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    • 6 vajec
    • 60 g oleje
    • 180 g cukru
    • 210 g hladké mouky

    Malinový rozvar

    • 300 g malin (mrazených)
    • 60 g cukru

    Krém

    • 500 ml 40 % smetany
    • vanilková pasta nebo vanilkový lusk
    • moučkový cukr dle chuti (nemusí být)

    Krém na potření dortu

    • 500 g bílé čokolády
    • 200 g smetany ke šlehání

    Sněhové pusinky

    • 2 bílky
    • 100 g cukru krupice
    • 50 g moučkového cukru
    • potrvinářské barvivo
    •  

    Na dozdobení

    • čerstvé maliny
    • cukrové perličky
    • potravinářské barvivo

     

Příprava jídla

Pečení

Pusinky

Nejprve vyšleháme bílky a poté postupně přidáváme cukr krupici a šleháme dokud nemáme pevné špičky. Nakonec vešleháme moučkový cukr. Polovinu hmoty obarvíme barvivem. Nachystáme si zdobící sáček s hvězdicovitou špičkou. Poté vezmeme potravinářskou folii do níž si připravíme dva pruhy, jeden pruh je bílý, druhý pruh je sníh obarvený. Folii stočíme a svisle umístíme do zdobícího sáčku. Na plech stříkáme pusinky, pokud chceme "lízátka", pod pusinku zasuneme špejli. Sušíme na 100°C.

Korpus

Předehřejeme si troubu na 175°C (případně dle zkušenosti s vaší troubou). Celá vejce s cukrem šleháme na vysoké otáčky v robotu asi 20 minut, měla by vytvořit světlou pěnu. Pak po částech přidáme olej, vždy jen krátce zašleháme. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, upečení vyzkoušíme pomocí špejle.

Krém na potření dortu

Můžeme použít mikrovlnnou troubu. V misce přelijeme čokoládu nejlépe již horkou smetanou. Poté misku vložíme do mikrovlnné trouby, ohřejeme a v intervalu 30 čokoládu se smetanou zkontrolujeme a promícháme. Opakujeme dokud nedosáhneme hladké konzistence. Poté dáme směs chladit asi na hodinu do ledničky. Po vyjmutí z lednice krátce vyšleháme šlehačem. Poté musíme pracovat rychle, čokoláda má tendenci tuhnout.

Malinový rozvar

Maliny svaříme s cukrem a na mírný plamen táhneme do doby, než jsme s konzistencí spokojeni. Poté propasírujeme, abychom ostranili zrníčka.

Krém do dortu

Vyšleháme smetanu na nízké otáčky, struktura je díky tomu pevnější. Vešleháme i vanilku.

Sestavení dortu

Korpus prokrojíme na 4 díly, první tři pomažeme rozvarem, následně šlehačkou a pokládáme na sebe. Poté celý dort obmažeme krémem, nejprve zahladíme texturu korpusu a dáme krátce vychladit. Poté už načisto další vrstvou krému. Špachtlí nebo příborovým nožem tvoříme pruhy. Část krému si dáme stranou a obarvíme ho potravinářským barvivem. Nakonec na dort umístíme lízátka, pusinky, maliny a další dobroty, které jsme si nachystali.

Přidat komentář