Sladká pomsta

Sladká pomsta

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu

Suroviny

Korpus

  • 6 vajec
  • 60 g oleje
  • 180 g cukru
  • 210 g hladké mouky

Malinový rozvar

  • 300 g malin (mrazených)
  • 60 g cukru

Krém

  • 500 ml 40 % smetany
  • vanilková pasta nebo vanilkový lusk
  • moučkový cukr dle chuti (nemusí být)

Krém na potření dortu

  • 500 g bílé čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání

Sněhové pusinky

  • 2 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g moučkového cukru
  • potrvinářské barvivo
  •  

Na dozdobení

  • čerstvé maliny
  • cukrové perličky
  • potravinářské barvivo

 

Pečení

Pusinky

Nejprve vyšleháme bílky a poté postupně přidáváme cukr krupici a šleháme dokud nemáme pevné špičky. Nakonec vešleháme moučkový cukr. Polovinu hmoty obarvíme barvivem. Nachystáme si zdobící sáček s hvězdicovitou špičkou. Poté vezmeme potravinářskou folii do níž si připravíme dva pruhy, jeden pruh je bílý, druhý pruh je sníh obarvený. Folii stočíme a svisle umístíme do zdobícího sáčku. Na plech stříkáme pusinky, pokud chceme "lízátka", pod pusinku zasuneme špejli. Sušíme na 100°C.

Korpus

Předehřejeme si troubu na 175°C (případně dle zkušenosti s vaší troubou). Celá vejce s cukrem šleháme na vysoké otáčky v robotu asi 20 minut, měla by vytvořit světlou pěnu. Pak po částech přidáme olej, vždy jen krátce zašleháme. Nakonec lehce vmícháme prosátou mouku. Vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, upečení vyzkoušíme pomocí špejle.

Krém na potření dortu

Můžeme použít mikrovlnnou troubu. V misce přelijeme čokoládu nejlépe již horkou smetanou. Poté misku vložíme do mikrovlnné trouby, ohřejeme a v intervalu 30 čokoládu se smetanou zkontrolujeme a promícháme. Opakujeme dokud nedosáhneme hladké konzistence. Poté dáme směs chladit asi na hodinu do ledničky. Po vyjmutí z lednice krátce vyšleháme šlehačem. Poté musíme pracovat rychle, čokoláda má tendenci tuhnout.

Malinový rozvar

Maliny svaříme s cukrem a na mírný plamen táhneme do doby, než jsme s konzistencí spokojeni. Poté propasírujeme, abychom ostranili zrníčka.

Krém do dortu

Vyšleháme smetanu na nízké otáčky, struktura je díky tomu pevnější. Vešleháme i vanilku.

Sestavení dortu

Korpus prokrojíme na 4 díly, první tři pomažeme rozvarem, následně šlehačkou a pokládáme na sebe. Poté celý dort obmažeme krémem, nejprve zahladíme texturu korpusu a dáme krátce vychladit. Poté už načisto další vrstvou krému. Špachtlí nebo příborovým nožem tvoříme pruhy. Část krému si dáme stranou a obarvíme ho potravinářským barvivem. Nakonec na dort umístíme lízátka, pusinky, maliny a další dobroty, které jsme si nachystali.

Autor: T. S.

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit