Vrstvený čokoládovo-karamelový cheescake

Vrstvený čokoládovo-karamelový cheescake

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Suroviny:
spodní patro
1 hrnek hladké mouky
1/3 hrnku třtinového cukru
​1/2 hrnku rozsekaných vlašských nebo pekanových ořechů
6 lžic ztuhlého másla
náplň
4 balení sýru Philadelphia
1/3 hrnku třtinového cukru
​1/3 hrnku + 1 lžička hladké mouky
2 lžíce smetany ke šlehání 33%
2 lžíce vanilkového cukru
4 vejce
​1/2 hrnku rozpuštěné mléčné čokolády
1/3 hrnku rozsekaných vlašských nebo pekanových ořechů
poleva 
200g třtinového cukru
​1 lžička másla
​200ml smetany ke šlehání 33%
sůl
pekanové ořechy

V míse smícháme mouku, sekané ořechy a cukr na spodní patro, přidáme máslo a rukou nebo v robotu vše spojíme. Na dno dortové formy (24cm) vložíme pečící papír a navrstvíme ořechovou směs. Rukou rovnoměrně přimáčkneme na dno formy.

​Ve velké míse utřeme sýry Philadelphia s třtinovým cukrem do hladkého krému. Přimícháme 1/3 hrnku hladké mouky a vanilkový cukr. Vajíčka rozklepneme do menší misky a prošleháme. Prošlehaná vejce lehce vmícháme do směsi. Ze směsi oddělíme jeden hrnek, do kterého vmícháme rozpuštěnou vychladlou mléčnou čokoládu. Čokoládovou směsí přelijeme ořechový základ a rovnoměrně rozetřeme po celé formě. 1/3 hrnku sekaných ořechů smícháme s 1 lžičkou mouky a ořechy posypeme čokoládovou vrstvu ve formě. Do dortové formy nalijeme zbytek směsi a dáme péct. Dortovou formu vkládáme do vodní lázně (vyšší plech s vodou) a pečeme při 200° asi 50-60min. Střed cheescaku se nesmí klepat, propečení zkontrolujeme špejlí. Necháme zchladnou a připravíme si karamel.

 

​V pánvi necháme rozpustit 200g třtinového cukru, stále mícháme, aby se karamel nepřipálil. Stáhneme z plotny, přidáme lžičku másla a postupně vmícháme i 200 ml smetany. Pokud je smetana hodně studená, je lepší si karamel dále prohřívat a trpělivě vše rozmíchávat než se vytvoří vláčný jemný karamel. Ten si můžeme dle chuti přisolit. Připraveným karamelem přelijeme zchladlý cheescake a ozdobíme pekanovými ořechy. Milovníci čokolády mohou vrchní karamel vyměnit za čokoládovou polevu.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit