V míse smícháme mouku, sekané ořechy a cukr na spodní patro, přidáme máslo a rukou nebo v robotu vše spojíme. Na dno dortové formy (24cm) vložíme pečící papír a navrstvíme ořechovou směs. Rukou rovnoměrně přimáčkneme na dno formy.
Ve velké míse utřeme sýry Philadelphia s třtinovým cukrem do hladkého krému. Přimícháme 1/3 hrnku hladké mouky a vanilkový cukr. Vajíčka rozklepneme do menší misky a prošleháme. Prošlehaná vejce lehce vmícháme do směsi. Ze směsi oddělíme jeden hrnek, do kterého vmícháme rozpuštěnou vychladlou mléčnou čokoládu. Čokoládovou směsí přelijeme ořechový základ a rovnoměrně rozetřeme po celé formě. 1/3 hrnku sekaných ořechů smícháme s 1 lžičkou mouky a ořechy posypeme čokoládovou vrstvu ve formě. Do dortové formy nalijeme zbytek směsi a dáme péct. Dortovou formu vkládáme do vodní lázně (vyšší plech s vodou) a pečeme při 200° asi 50-60min. Střed cheescaku se nesmí klepat, propečení zkontrolujeme špejlí. Necháme zchladnou a připravíme si karamel.
V pánvi necháme rozpustit 200g třtinového cukru, stále mícháme, aby se karamel nepřipálil. Stáhneme z plotny, přidáme lžičku másla a postupně vmícháme i 200 ml smetany. Pokud je smetana hodně studená, je lepší si karamel dále prohřívat a trpělivě vše rozmíchávat než se vytvoří vláčný jemný karamel. Ten si můžeme dle chuti přisolit. Připraveným karamelem přelijeme zchladlý cheescake a ozdobíme pekanovými ořechy. Milovníci čokolády mohou vrchní karamel vyměnit za čokoládovou polevu.