Doma připravíte výborné těstoviny s domácím pestem, uložíte do krabičky či sklenice a v práci pak můžete hodovat. Ano, takhle jednoduché to může být...
Suroviny
těstoviny
200
g
např. špagety
2
hrst
třešňová rajčátka přepůlená
olivy černé
1
hrst
Na pesto
bazalka
1
svazek
piniové oříšky
1
PL
navíc na ozdobení
česnek
1
stroužek
malý
parmazán
80
g
strouhaný
sůl mořská
olivový olej
100
ml
panenský
Postup
1
V hmoždíři nebo tyčovým mixérem rozmixujte bazalkové lístky, piniové oříšky, česnek, parmazán, osolte a přilévejte postupně olivový olej, až vznikne pesto.
2
Uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě al dente a sceďte. Promíchejte se zhruba 3 lžícemi pesta (zbytek si zamrazte). Pak přimíchejte rajčátka, olivy, asi lžíci piniových oříšků (nemusí být) a nechte vychladnout. Rozdělte do 2 sklenic. V práci si těstoviny můžete ohřát, ale my je nejradši jíme rovnou - při pokojové teplotě.
TĚSTOVINOVÉ TIPY & TRIKYNAČASOVÁNÍ Těstoviny připravte večer předem, ráno by to už mohlo být trochu nepohodlné.VAŘENÍ Uvařte je klidně trochu tužší, ještě dojdou. Uvařené ihned promíchejte s pestem či omáčkou, aby se neslepily.KONZISTENCE Těstoviny by neměly v omáčce plavat, jen by na nich měla dobře ulpět. Nejlepší jsou omáčky typu pesto nebo na bázi aglio e olio - nemusí se ohřívat a jsou výtečné i jen při pokojové teplotě. Chuť pokrmu se ohřátím téměř nezmění.DOPLNĚNÍ Ozvláštněte klasické pesto nebo aglio e olio pár rajčátky, pečenou paprikou, hráškem, olivami, kapary, tuňákem z konzervy nebo krevetami. Tak může být základ stejný, ale výsledek pokaždé jiný.