
Vrstvený salát
Do práce si můžete k obědu donést i salát! Ovšem zálivkou ho zalijte až těsně před podáváním, aby vám jednotlivé složky nerozmočila.
Vydání: 2016/5
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 100 g pěkné sušené nebo anglické slaniny
- 1/2 malého ledového salátu, na nudličky
- 1 malá konzerva kukuřice, scezená
- 2 hrsti mraženého hrášku, 2 minuty povařeného a slitého
- 1/2 červené cibule, na plátky
- 2 vejce, vařená natvrdo a pokrájená
- 100g čedaru, strouhaného nahrubo
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 stroužku česneku, drceného
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce majonézy
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Prošlehejte přísady na zálivku a dejte do malé skleničky nebo pevného sáčku, který zavážete.
2 V troubě opražte slaninu dozlatova a dokřupava. Nechte vychladnout na papírových utěrkách a rozdrobte.
3 Přísady na salát navrstvěte do 2 sklenic a uzavřete.
4 V práci zalijte zálivkou a případně promíchejte. My se však rádi probojováváme jednotlivými patry.
SALÁTOVÉ VARIACE
- LISTY Můžete použít ledový či římský salát nebo salát little gem a čekanku, protože jsou pevné, křupavé a hned tak neovadnou. Z drobných lístků je vhodný polníček, rukola i baby špenát. Potřebovat však budete relativně malé množství, proto možná bude stačit sáhnout po směsi salátových lístků v sáčku.
- BÍLKOVINY Aby vás salát zasytil a byl výživově vyvážený, měl by obsahovat i něco trochu podstatnějšího než jen zeleninu. Natrhejte nebo nakrájejte do něj různá pečená masa, šunku či opečenou slaninu, přidejte okapaného tuňáka z konzervy nebo předvařené krevety, vejce natvrdo, strouhaný sýr typu čedar či gouda nebo rozdrobenou fetu, balkánský či kozí sýr. Velmi dobré jsou i konzervovaná cizrna, čočka či fazole.
- DALŠÍ ZELENINA Čerstvá podle sezony, vaší chuti i fantazie.
Přidat komentář