Vrstvený salát

Vrstvený salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1396 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 13 g
Tuky 120 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do práce si můžete k obědu donést i salát! Ovšem zálivkou ho zalijte až těsně před podáváním, aby vám jednotlivé složky nerozmočila.

Suroviny

100 g
možno nahradit anglickou
0.5 ks
malý, na nudličky
1 ks
malá konzerva, scezená
2 hrst
mražený, 2 minuty povařený, slitý
0.5 ks
na plátky
vejce 2 ks
natvrdo, pokrájená
čedar 100 g
strouhaný nahrubo
Na zálivku
olivový olej 4 PL
panenský
1 PL
česnek 0.5
drcený
sůl mořská
čerstvě mletý
majonéza 1 PL

1 Prošlehejte přísady na zálivku a dejte do malé skleničky nebo pevného sáčku, který zavážete.

2 V troubě opražte slaninu dozlatova a dokřupava. Nechte vychladnout na papírových utěrkách a rozdrobte.

3 Přísady na salát navrstvěte do 2 sklenic a uzavřete.

V práci zalijte zálivkou a případně promíchejte. My se však rádi probojováváme jednotlivými patry. 

SALÁTOVÉ VARIACE

  • LISTY Můžete použít ledový či římský salát nebo salát little gem a čekanku, protože jsou pevné, křupavé a hned tak neovadnou. Z drobných lístků je vhodný polníček, rukola i baby špenát. Potřebovat však budete relativně malé množství, proto možná bude stačit sáhnout po směsi salátových lístků v sáčku.
  • BÍLKOVINY Aby vás salát zasytil a byl výživově vyvážený, měl by obsahovat i něco trochu podstatnějšího než jen zeleninu. Natrhejte nebo nakrájejte do něj různá pečená masa, šunku či opečenou slaninu, přidejte okapaného tuňáka z konzervy nebo předvařené krevety, vejce natvrdo, strouhaný sýr typu čedar či gouda nebo rozdrobenou fetu, balkánský či kozí sýr. Velmi dobré jsou i konzervovaná cizrna, čočka či fazole.
  • DALŠÍ ZELENINA Čerstvá podle sezony, vaší chuti i fantazie. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit