Recepty s parmazánem
Parmazán neboli parmigiano reggiano patří k nejslavnějším a nejpoužívanějším sýrům na světě. Pochází z Itálie a vyrábí se z čerstvého částečně odtučněného kravského mléka. Hotové sýry mají tvar velkých bochníků o průměru asi 40 – 45 centimetrů, které se nechávají zrát minimálně jeden rok. Parmazán má všestranné použití. Dá se konzumovat přímo jako součást předkrmu antipasti, výborně se však hodí i do polévek či do omáček, je nepostradatelnou součástí italského rizota. Je nepostradatelnou součástí většiny receptů italské kuchyně.
...
- Průměrná hmotnost bochníku parmazánu je cca 40 kilogramů.
- Na přípravu jednoho kilogramu sýra je zapotřebí asi 13,5 litru mléka – to znamená, že na jeden celý bochník parmazánu se spotřebuje až 520 litrů mléka.
- Bochníky se nechávají 15 – 20 dní máčet v solném roztoku a poté se nechávají zrát.
- Podle doby zrání se rozlišují parmazány v šesti třídách zralosti. Minimální doba je 1 rok, maximální 6 let. .
Celý popis