Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

5 tipů, jak poznat kvalitní burčák

Sommeliér Tomáš Brůha nám poradil pět zaručených tipů, jak poznat dobrý burčák. Bez přečtení nekupujte!
7. 10. 2014 | Autor: Nikita Rybová

1. Místo prodeje

Vyhýbejte se stánkům, které burčáky prodávají u silnice. Ty sice samy o sobě mohou chutnat skvěle, ale můžou obsahovat jemný prach ze znečištěného ovzduší. Nikdy také nekupujte burčáky, na které celý den svítí přímé sluneční světlo.

2. Čas sklizně

Ptejte se prodejce na čas sklizně hroznů. „Většina vinařů začíná hrozny sklízet až v polovině září. Pokud tedy kupujete burčák na konci léta, s největší pravděpodobností půjde o burčák z jablek,“ vysvětluje Tomáš Brůha, sommeliér Vína Mikulov Sommelier Club.

3. Původ

Nebojte se koupit lahev označenou jako „částečně zkvašený hroznový mošt“. Jediný rozdíl mezi tímto moštem a burčákem je země původu. Aby burčák získal oficální název, musí pocházet z České republiky. Pokud objevíte burčák z produkce vašeho oblíbeného vinařství, s nákupem neváhejte. Většinou totiž platí rovnice dobré víno = dobrý burčák.

4. Vůně

Požádejte prodejce o vzorek. Nejdříve si přivoňte. Burčák by měl být cítit hrozny, ale jemně a příjemně. 

5. Chuť

I když je dobrá chuť individuální, každý burčák musí obsahovat jisté chuťové stopy, jinak ho nelze považovat za kvalitní. „Chuť burčáku by měla být příjemně nasládlá, s výraznou stopou hroznů a jemným perlením, které je důkazem začínajícího alkoholového kvašení,“ popisuje Tomáš Brůha.

Tip redakce: 
Až vyberete ten nejlepší burčák, vzpomeňte si na následující rady. Vinný mošt dlouho neskladujte, je určen k přímé spotřebě a jeho chuť se velmi rychle mění. Lahev uložte do chladu a víčko zcela neutahujte, aby mohly unikat plyny vzniklé kvašením.

Související

Tipy na víkend 5.–6. 9. 2020

První zářijový víkend se ponese ve znamení dobrého jídla, a především skvělých nápojů. Těšit se můžete na ochutnávku...
REKLAMA

Přidat komentář