Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se vyhnout nadměrnému příjmu soli ve stravě?

Jak se vyhnout nadměrnému příjmu soli ve stravě?
sdílet:

Podle nejnovějších výzkumů konzumují lidé v České republice až 3x více soli, než je doporučená denní dávka. Ta představuje 5 gramů, což je množství odpovídající zhruba jedné kávové lžičce.

 

Jenomže ne vždy je na vině domácí vaření a dochucování. Spoustu nadbytečné soli konzumujeme i v potravinách, které si kupujeme v obchodech. Ke snižování obsahu soli v potravinách by tedy neměla přistoupit jen veřejnost, ale i potravinářské firmy, na což se snaží svým programem upozornit iniciativa Vím, co jím.

Z výsledků jejich zkoumání vyplynulo, že některé potraviny obsahují dokonce maximální doporučenou denní dávku soli. Mezi ně patří hotová jídla, mražené potraviny, lahůdky i sladkosti. Nejvíce soli z běžných potravin obsahuje pečivo (i celozrnné) a již zmíněné sladké - bábovky, sušenky a podobně.

Změnit by se měl i přístup výrobců

Ta apeluje na spotřebitele, aby se o nadměrné množství soli více zajímali, jinak se přístup výrobců nezmění. Podle nich snížení soli o 10 – 15 % ve výrobku člověk téměř ani nezaznamená, ovšem ze zdravotního hlediska představuje snížení soli v jídelníčku prevenci mnohých zdravotních rizik. Mimo jiné třeba snížení výskytu cévních mozkových příhod a kardiovaskulárních onemocnění.

Rizika nadbytečného příjmu soli

Sůl se skládá ze sodíku, chlóru a nepatrného množství dalších látek. Na dva a půl gramu soli připadá 1 gram sodíku. A právě ten je ze zdravotního hlediska nejrizikovější. Pokud tělo sodíkem zatížíme, nejvíce jsou postižené ledviny, které nestíhají přebytečný sodík vylučovat. Jeho nadbytečné množství putuje do krve, zvyšuje její objem a krevní tlak.

Na co si dát pozor

Sůl se neskrývá jen ve slaných potravinách, jak se mnozí lidé mylně domnívají. Velké množství soli obsahují i potraviny sladké. Tam je skrytá sůl nejzákeřnější, protože jejich sladká chuť sůl úspěšně maskuje.

Sůl má i světlou stránku

Není ale nutné sůl zcela zavrhovat. Má totiž i několik pozitivních účinků. Sodík v ní obsažený je nezbytný k přenosu nervových impulzů a také pro svalovou aktivitu. Pokud soli přijímáme dostatek a ne nadbytek, sodík se spolu s dalšími prvky podílí na rovnováze tekutin v těle. 

Nejvíce soli přijímáme ze zdrojů:

  • 75 – 80 % soli přidáno při výrobě potravin
  • 10 – 15 % při přípravě jídla a dochucování
  • 10 % je přirozený obsah sodíku v potravinách

Jak redukovat příjem soli v jídelníčku

Pokud chcete sůl v jídelníčku omezit, zaměřte se na etikety potravin, přesněji na obsah soli v nich. Vyhněte se konzervovaných, instantních a sterilovaných pokrmů a naopak zvyšte příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Místo solených a  pražených oříšků jezte raději ořechy nesolené. Dbejte na pestrý jídelníček a dostatečný příjem tekutin. 

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč