Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Jedlé květiny: violky

Jedlé květiny: violky

Natrhejte si domů při procházce voňavé květy. Tentokrát ne do vázy, ale na talíř.
9. 5. 2013 | Autor: redakce Apetitu

Violky jsou známé pro svoji krásnou barvu – existuje asi 450 druhů v barvách bílé, oranžové, růžové, fialové či žluté. Nejznámějším druhem je violka vonná, lidově fialka, která roste po celé střední a východní Evropě od března až do pozdního léta. Najdete ji na okrajích listnatých a smíšených lesů, u potoků, v parcích, někdy i na loukách. Její drobné květy intenzivně voní. I když jsou jedlé všechny druhy violek, sbírají se jen ty vonné. Antičtí Řekové měli fialku za symbol plodnosti a využívali její odvar jako ‚nápoj lásky‘. Díky vonným látkám se i dnes používá do různých parfémů.

Využití v kuchyni


Květy fialek obsahují vonné silice, sloučeninu kyseliny salicylové, vitaminy i minerální látky. Listy a květy přidávejte do salátů, bramborových kaší, na chlebíčky či bagety, a hlavně do polévek, které listy zahustí a květy je hezky ozdobí. Mimo to se květy hodí hlavně na ozdobu dortů a koláčů. Nemusíte je ani sypat moučkovým cukrem, jejich vlastní chuť je příjemně nasládlá. V prodejnách zdravé výživy se dají koupit i naložené v cukru, jejich cena je však velmi vysoká. Vyrobte si je snadno doma: stačí jednotlivé květy potřít bílkem, posypat moučkovým cukrem a nechat sušit v troubě při maximální teplotě 50 °C. Z květů se také připravují i osvěžující limonády, sorbety či sirupy, které se perfektně hodí právě při prvních teplých jarních dnech. Jednotlivé kvítky také můžete zamrazit do ledových kostek. V letních drincích vypadají skvěle!

Dezerty, kterým sluší květy fialek:




REKLAMA

Přidat komentář