Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jedlé květiny: Sedmikrásky kvetou celý rok, přidat je můžete nejen do salátů

Zdobení dortu sedmikráskami
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Hned, jak začne svítit slunce, objeví se sedmikrásky a pokvetou až do pozdního podzimu. Na co je můžete v kuchyni využít? Zkuste blahodárný nálev, sirup nebo koupel. Zdobit jimi můžete chlebíčky i polévky nebo je přidat do salátů.

    Sedmikráska chudobka je jednoznačně jednou z nejznámějších jedlých květin. U nás rostou sedmikrásky chudobky s drobnými bílými kvítky a žlutým lůžkem. Najdeme je na polích a velkých, travnatých plochách, kde mají dostatek slunce i podél cest. Dorůstají až patnácti centimetrů, přesto jsou nepřehlédnutelné. Chráněné nejsou, naopak jsou pro svou hojnost často pokládané za plevel.

    Sedmikrásky jsou také léčivé, obsahují důležité minerální látky, třísloviny, hořčiny, silice, cukr a další látky, které podporují látkovou výměnu v játrech.

    • Ze sedmikrásek lze vyrábět nálevy nebo čaje louhováním květů v horké vodě.
    • Nálevy ze sedmikrásek čistí organismus a trávicí trakt, dokonce lehce tlumí horečku. Kloktání odvaru pomáhá při léčbě zánětů hrdla a dásní.
    • Sedmikrásky jsou vhodné i k zevnímu použití při dýchacích potížích, napomáhají vykašlání a působí protizánětlivě.
    • Doporučuje se také na špatně hojící se rány a vředy. Hrst čerstvých sedmikrásek můžete přidat do relaxační koupele.
    • Když do výluhu ze sedmikráskových květů přisypete polovinu hmotnosti cukru,  přidáte citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou a svaříte, získáte sirup.

    Co udělat ze sedmikrásek?


    V kuchyni se sedmikrásky nejčastěji používají do salátů nebo na chlebíčky, ale krásně zdobí i ve vývary a polévky. Je však nutné, abyste je do polévky přidali až těsně před podáváním, aby kvítky neztratily svůj tvar, barvu a chuť. Pečete-li dort a nevíte, čím jej dozdobit, hodí se i tam. Jen je zlehka potřete bílkem a posypte moučkovým cukrem.

    Skryt pre seznam

    Související články

    Autor: Jarmila Černá

    Apetit magazín