Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Udírny a uzení

AD
Udírny a uzení
ZDROJ: smokehouse-ood-concept
sdílet:

Už jste někdy kousli do uzeného žebra nebo si dopřáli uzenou šunku, která byla vyrobena tak dokonale, že se zdálo, že se jen rozpadne od kosti? Stále více lidí touží po tom vyrobit si doma vlastní uzené výrobky. Proč je uzení masa stále populárnější?

Uzení je stále oblíbenější

Každým rokem se móda našich vlastních kuchyňských lahůdek, kterou připravujeme od začátku až do konce, vrací stále více. Zákazníci často nejsou spokojení s produkty z obchodů a hledají alternativy ve starých tradičních receptech nebo hledají inspiraci na internetu. Vlnu domácího uzení podpořil také Covid, kdy lidé zůstávali v období karantén či lockdownů doma. Vzhledem k tomu, že se nedá v zimě grilovat, ale udit ano, začali mnozí pátrat po návodech jak na to, nejčastěji na internetu. Právě internet je dnes gigantickou kuchařkou, ve které najdete recepty z každého místa na světě a téměř z každé doby. Blízkost těchto informací a stále populárnější návrat k tradici znamenají, že mnoho lidí experimentuje s vlastními konzervami, džemy, uzeninami a sýry. Mnohem více lidí zajímá, jak si připravit lahodné uzeniny. V zimě venkovní povětrnostní podmínky dobře odrazují od venkovních aktivit, natož od uzení. Většina lidí na to rezignuje, ale stále se najde mnoho nadšenců, kteří uzení neodolají ani v zimě. Určitě to možné je, za předpokladu, že je vše správně připravené. V zimě jsou vašimi nepřáteli chladné počasí, sníh, mrznoucí déšť a velmi studený vítr. Během uzení je velmi důležité, aby byla teplota uvnitř udírny stabilní. Než začnete udit, musíte pro svou udírnu vybrat vhodné místo. Ujistěte se, že vaše místo chrání kuřáka před větrem. Studený vítr velmi ztěžuje udržení stálé teploty.

 

Výroba domácích poctivých potravin je dnes trendem

Téměř všechny naše zvyky se s postupem civilizace změnily. Přístup k technologiím a přístup ke všem druhům zboží znamenal, že jen málokdo z nás vyrábí vlastní konzervy, maso nebo nápoje. Je jednodušší a rychlejší zajít do blízkého obchodu a koupit všechny produkty, které potřebujeme. Nyní však můžeme vidět určitý návrat do minulosti. Kuchyně s vyváženými a zdravými ingrediencemi je stále populárnější a dnes k rychlému občerstvení přistupujeme téměř jako k něčemu trapnému. Výroba domácích poctivých potravin, včetně těch uzených je stále oblíbenější. Lidé si vyrábějí díky domácím pekárnám domácí chléb, s pomocí domácí elektrické udírny je možné se zaměřit na uzení masa či ryb. Lidé si stále více všímají toho, co jedí. Jsou uvědomělejší, a tak se snaží o sebe a své blízké postarat tím, že se vyhýbají vysoce zpracovaným potravinám. To vše se promítá do větší poptávky v kategorii vyvážené stravy a také domácího uzení a výroby.

 

Udit maso dnes může každý

Mohou být umístěny na zahradách u domu i třeba na terase. Domácí udírny, koupené i vlastnoručně vyrobené, jsou mezi lidmi stále oblíbenější. Lidé si stále více uvědomují, že uzeniny prodávané v obchodech nemají se skutečným uzením mnoho společného. Zejména, že náklady na jejich výstavbu nejsou vysoké a výhody vlastní udírny nelze přeceňovat. Pokud si budu v obchodě kupovat uzeniny, které se vyrábějí na lince v továrně, raději si je vyrobím sám doma. Stačí trocha ochoty a znalostí, které jsou široce dostupné na stovkách webových stránek. Pořídit si lze i elektrickou udírnu, kterou lze umístit i v bytě. Jejich ovládání není nijak náročné, je to podobné jako obsluhovat například gril. Elektrické udírny jsou perfektním řešením, které si zamilují všichni milovníci uzení. Díky nim bez námahy připravíte chutné a zdravé uzené pro své blízké. Uzení v elektrických udírnách vyžaduje pouze stisknutí tlačítka. Zbytek se děje automaticky. Tento typ udírny nevyžaduje neustálý dohled ani přikládání uhlí. Díky napájení mohou elektrické udírny fungovat bez přerušení a udržovat je v čistotě není problém. Hlavní výhodou zařízení je možnost převedení do domácí výroby uzenin z konkrétních potravinářských výrobků, které se běžně nakupují již hotové.

 

Proč je uzení potravin tak oblíbené?

V kostce jde o způsob konzervace potravin pomocí kouře získaného pomalým řízeným spalováním tvrdých tvrdých dřevin (obvykle buk, dub, olše). V důsledku uzení získávají výrobky charakteristickou barvu, chuť a vůni. Existují tři způsoby kouření: studené, teplé a horké. Kouř dokáže zušlechtit domácí uzeniny, šunky, sýry, ryby a mnoho dalších produktů, které máme rádi díky této úžasné chuti a vůni. U příležitosti uzení si můžeme zkusit vyrobit vlastní klobásu. Uzeniny a šunky, které vyrábíme ve vlastní kuchyni, zajišťují, že neobsahují zbytečnou chemii a maso je té nejlepší kvality. Díky tomu, že si klobásu připravujeme sami, budeme si do ní moci přidat koření, které máme nejraději. Vlastní klobásy jsou nejen mnohem chutnější než kupované, ale jsou také mnohem zdravější. Vzhledem k tomu, že každý má svůj vlastní způsob uzení, měly by být recepty považovány za orientační pokyny. Vše záleží na konkrétní udírně, druhu a velikosti suroviny k uzení, dřevě, povětrnostních podmínkách a třeba i chuťových preferencích. Musíme si vybrat nejvhodnější metodu a materiály pro náš vkus, pomalu sbíráme zkušenosti. Na internetu jsou k dispozici tisíce receptů, které popisují celý proces uzení krok za krokem. Od přípravy masa či sýra až po konečnou spotřebu. Takto připravené pochoutky budou jistě mnohem lepší než ty kupované a můžete si být jisti, že celý proces uzení proběhl správně. V současné době, kdy popularita domácího uzení roste, vznikají také silné komunity domácích uzenářů na sociálních sítích. Je možné se v diskuzích poradit nejen jakou domácí udírnu vybrat, ale i co grilovat, jakým způsobem, apod. Rovněž můžete přidat své vlastní recepty a nápady.

Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč