Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Příběhy ze Zelené kuchyně

Příběhy ze Zelené kuchyně
sdílet:
Než se potkali, ona jedla maso, on miloval pizzu a sladkosti. Jaká byla jejich společná cesta ke zdravému vegetariánskému vaření, dokumentuje jejich blog Green Kitchen Stories. Skandinávský pár Luise Vindahl a David Frenkiel dnes kromě blogování, natáčení videí a cestování za jídlem úspěšně prodává po celém světě kuchařky plné zdravých, pestrobarevných receptů. První z nich vyšla nedávno i u nás. Rozhovor s Luise a Davidem vyšel v Apetit veggie! 2/2018. Co se nevešlo do tištěného čísla, si můžete přečíst zde.

Co vás přivedlo k blogování?

Když jsme se seznámili, Luise byla uvědomělá konzumentka masa a David byl „nezdravý“ vegetarián. Když se z nás stal pár, naše jídelní zvyky na sebe začaly narážet. Pustili jsme se do blogování, abychom zdokumentovali naši společnou cestu. Zpočátku to bylo spíš pro zábavu, neměli jsme tušení, kam až nás to přivede. Je skvělé, že se díky blogu stále učíme novým věcem: nejdřív jak vyvíjet recepty, psát v angličtině a jak jídla krásně vyfotit, později jsme začali natáčet a stříhat i videa. Užíváme si spoustu legrace!

 

Změnil blog nějak váš život?

Největší změnu pro nás představovalo narození našich tří dětí, a pak také že se Green Kitchen Stories stal naším povoláním. Když jsme začínali, měli jsme oba celodenní zaměstnání, dnes trávíme dny prací pro náš YouTube kanál, úpravami našich instagramových účtů, správou aplikací a tvorbou knih. Pořádáme workshopy a spolupracujeme s různými značkami a časopisy. A díky našim knihám cestujeme po celém světě.

 

Vyvíjel se s léty nějak styl vašeho vaření, focení a prezentace receptů?

Green Kitchen Stories se proměňuje spolu s tím, jak se mění naše rodina. Jako rodiče tří dětí se snažíme vařit chytře, ale stále zdravě a vegetariánsky, tak aby jídlo chutnalo nám všem. Základem našeho stylu je pořád pestrobarevné jídlo a působivé, leč jednoduché fotografie. Ale samozřejmě i nás ovlivňují trendy a možná díky nim jsou naše fotografie z posledních let laděné do tmavších tónů.

 

Jaký váš příspěvek byl dosud nejúspěšnější? V čem podle vás spočívala jeho přitažlivost?

Zájem vzbudí pokaždé všechny příspěvky, které provázejí skutečnévé a často zábavné historky z našeho života. Populární jsou také příspěvky s nápady nebo recepty, jaké dosud nikdo nikde neviděl. Když jsme poprvé uveřejnili recept na náš zmrazený růžový cheescake (Frozen Pink Cheesecake), šlo o jednoduchý a v porovnání s klasickými dorty i velmi svěží nápad. Úspěšné byly i snídaňové muffiny s kurkumou (Turmeric Breakfast Muffins) nebo brokolicové placky (Broccoli Flatbreads), které vyzkoušeli lidé v kuchyních celého světa.

 

Jak se dostali k autorství kuchařek?

Blogovali jsme asi rok, když se nám ozvalo několik mezinárodních nakladatelství s nabídkami na vydání kuchařky založené na receptech a příbězích z Green Kitchen Stories. Byla to úžasná příležitost, doslova splněný sen. Po naší první knize nám vyšly ještě další tři a nyní pracujeme na páté.

 

Vaříte denně? Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?

Ano, vaříme denně – podle toho, na čem zrovna pracujeme, doma často testujeme recepty. Ale pokud jde o rodinné vaření, rádi připravujeme předem jídlo ve velkém a najednou, abychom nemuseli, když jsou děti doma, trávit vařením dlouhé hodiny. Všichni milujeme snídaně a přímo zbožňujeme naše zapečené ovesné vločky (Baked Oatmeal).

 

Jak odpočíváte? Dokážete vypnout a relaxovat?

Máme pořád spoustu práce, takže ideální odpočinkový den by byl takový, v němž nemáme nic naplánováno. Nejlépe klidný slunečný den, abychom mohli jíst venku a pak jít do parku s dětmi a hrát si s nimi. Vlastně – když chcete vypnout, pořiďte si hodně dětí, protože ono ani není možné pracovat, když se kolem vás hemží.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín