Zeptejte se redakce: Zhořknutí moučníku

Zeptejte se redakce: Zhořknutí moučníku
sdílet:

Proč mi mohly žhořknout muffiny z patizonu a proč mák páli v krku?

Dobrý den, upekla jsem něco na způsob cuketové buchty, jen jsem tentokrát použila oloupaný a nastrouhaný patizon. Muffiny vypadaly po upečení krásně, ovšem na jazyku hořkly tím víc, čím déle byly v ústech, až jsem sousto musela vyplivnout. Suroviny jsem použila jako obvykle: patizon, polohrubou mouku, cukr, jedlou sodu, olej, vejce, muškátový oříšek a skořici. Poradíte mi, kde jsem udělala chybu? A ještě jeden dotaz: Čím to, že mák (mám pocit, že hlavně v zimě) pálí v krku? Mák uchovávám v chladné spíži a tento konkrétně již smíchaný s cukrem, protože máme každý týden škubánky. Děkuji Dana

Dobrý den, co se týče máku, tak mě napadají dvě věci: v máku je tuk, který může časem žluknout, proto i ta změna chuti. Zadruhé: můžete mít alergii!!!! Já jsem objevila alergii na ořechy až v dospělosti - všimla jsem si, že po lískových mě škrábe v krku a vlašské mě pálí na jazyku. A když jsem zadělávala těsto na vanilkové rohlíčky, opuchly a zčervenaly mi ruce. Alergoložka říkala, že je to jasná alergie, navíc zkřížená s alergií na jablka. Takže neváhejte a nechte si udělat testy! U patizonu hodně záleží na zralosti - čím je bělejší a měkčí, tím by měl být méně hořký.

Autor: Anonym (neověřeno)

Obchod Apetit