Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koupit, či nekoupit? Velký test multifunkčních stolních mixérů

ovoce v mixéru
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Oslovili jsme Janu Černou, nutriční gastronomku, která má v malíku zdravou i raw stravu, aby pro Apetit otestovala špičky mezi mixéry na českém trhu. Mrkněte se, co zjistila.

     

    Jana má mixér v ruce denně. Doma na něm mixuje zdravé snídaně i svačiny a na svých kurzech účastníkům ukazuje, jak v nich připravit raw dezerty a jiné dobroty. Na internetu ji najdete na stránkách www.zasadnezdrave.cz

    Otestovat jsme jí dali sedm různých poloprofesionálních mixérů od čtyř značek. Jana je potrápila svými zdravými koktejly a zelenými smoothies, pomazánkami, ledovými tříštěmi i polévkou a zkusila v nich připravit i bezlepkovou mouku. Při testování všech přístrojů byla Jana opravdu důsledná. Protože se vše do březnového Apetitu bohužel nevešlo, tady pro vás máme všechny její poznatky a přehledné srovnání všech prozkoušených mixérů.

    TESTOVANÉ MIXÉRY

    • BlendTec: HP3A
    • BlendTec: „Stealth“
    • Vitamix: TNC 5200
    • Vitamix: Pro 500
    • Vitamix: 750
    • Vorwerk: Thermomix TM5 
    • Perfect Smoothie: G21

    Na každém z přístrojů Jana mixovala:

    • green smoothie (300 g banánu, 100 g ananasu, 2 hrsti špenátu, 700 ml vody)
    • hummus/pomazánku (440 g cizrny, 5 cl oleje, 150 ml vody, 1 stroužek česneku)
    • zmrzlinu/tříšť (260 g ledu, 140 g mražených jahod,  200 ml vody)
    • rýži na rýžovou mouku (400 g rýže)
    • raw polévku

    Mixéry obstály v pořadí:

    • Vitamix Pro 750
    • Vitamix Pro 500
    • Vitamix TNC 5200
    • BlendTec „Stealth“ s nádobou 2Q a Perfect Smoothie G21
    • Vorwerk TM5
    • BlendTec HP3A s nádobou 3Q

    Jana známkovala podle školní stupnice 1–5 (1 = výborně, 5 = nedostatečně) a kritériem bylo:

    • parametry přístrojů (konzultováno s dodavateli v ČR)
    • první dojem a dojem z prvního ‚osahání‘ přístrojů
    • jak si mixér vedl při mixování green smoothie
    • jak si mixér vedl při mixování hummusu
    • jak si mixér vedl při mixování zmrzliny/tříště
    • jak si mixér vedl při mixování suché rýže
    • jak si mixér vedl při mixování raw polévky 

    ovoce

    JAKÉ JSOU JANINY DOJMY Z TESTOVANÝCH STROJŮ? 

    „Některé z přístrojů mají přednastavené programy, jiné jen pár, některé vůbec. Vzhledem ke zkušenostem vím, že ve finále člověk nejčastěji použije maximálně tři. Za mnohem důležitější považuju doslova primitivní možnost otočit knoflíkem, nastavit tak mixér rychle a jednoduše do požadovaných otáček a očima sledovat obsah nádoby, co se v ní děje. Podle toho nejlépe poznáte, kdy už mixér můžete vypnout. Proto musí být mixovací nádoba průhledná,“ radí Jana.

    „Mít na mixéru programy je fajn, záleží ale, na co mixér chcete používat. Pokud mixujete pár desítek vteřin (například děláte hlavně koktejly, smoothies, těsto na palačinky, mixujete dětem kašičky z rozvařené zeleniny, hotovou polévku, pyré…), bez programů a digitálních vymožeností se obejdete. Já je například v soukromí ani při práci téměř nevyužívám,“ vysvětluje Jana a doplňuje: „Když už jsem nakousla ty otáčky, což je jeden z parametrů, kterým se rádi výrobci ohánějí a zákazníci se na ně často ptají, musím se s vámi podělit o zajímavé vyjádření jednoho z dodavatelů vysokorychlostních mixérů:

    I při nižších otáčkách dokážete rozmixovat více než při vyšších otáčkách. Jde o to, jakou silou dokážete drtit/sekat při jednotlivých rychlostech a jak rychlosti střídáte. Když nůž pošlete do velkých otáček a nemá sílu ty otáčky udržet při nárazu do tvrdých surovin (třeba mražených jahod, banánů), stanou se dvě věci. Buď se otáčky sníží, nebo se nůž zcela zastaví a pak se pravděpodobně spálí motor. Takže pozor, není vše jen o vysokých otáčkách.“ 

    NEZBYTNÁ VYCHYTÁVKA: PĚCHOVACÍ KOLÍK

    Jana říká: „Moje zkušenost také říká – a test to potvrdil –, že bez pěchovacího kolíku se u mixéru prostě neobejdete. To, co se na začátku může zdát jako vtipná součást vybavení, je ve finále něco, bez čeho si mixování za chvíli nebudete umět představit (pokud neskončíte pouze u tekutých receptů). 

    Při mixování pomazánek, hutnějšího těsta, zmrzliny a ledových tříští/drinků nebo třeba oříškových másel můžou nože přístroje dělat psí kusy. Když je ale hmota tak hutná, že ji nože vynesou nad jejich pole působnosti, vznikne vám vzduchová kapsa, kde nože sice mixují jako o život, nicméně naprázdno. A věřte mi, nebude se vám chtít každých pár vteřin mixér vypínat, sundávat mu víko, pak hmotu ze stěn, a tak trochu silou vůle doufat, že se udrží dole na nožích tentokrát tak dlouho, abyste tohle martyrium už nemuseli podstupovat a suroviny konečně domixovali. 

    Při mixování hutných směsí také není argument směs více naředit. Když chcete pomazánku, tak chcete pomazánku, a ne pyré.

    Náhradní speciální nádoba za dalších pár tisíc pro mě v tu chvíli není řešení. Navíc při testu vyšlo, že není žádný velký zázrak. Kdybych si pořídila poměrně drahý mixér, očekávám od něj, že vše, co potřebuji, zvládne bez dalšího drahého příslušenství. 

    Příliš šetřit se ale také nevyplácí, neodnese to jen ‚povrchní‘ design, ale hlavně kvalita použitého materiálu a upřímně řečeno – někdy se obávám, že naše nervy, a tím pádem zdraví. U mixéru, pokud to s nimi myslíte vážně, se vyplatí trochu zainvestovat.

    smoothie

    JAK VYBÍRAT PŘI NÁKUPU

    Do domácnosti pro každou příležitost:
    Pokud chcete mixovat nejen tekutou stravu, baví vás jednoduchost a kvalita, doporučuju vám Vitamix Pro 750 nebo Pro 500, které mají více či méně přednastavených programů ‚kdyby náhodou‘.

    Pro mejdany:
    Jestli máte neomezený rozpočet a peníze jsou vám tak trochu šumafuk, máte rádi klid, hladký minimalistický design, jste aspoň trochu technický typ a budete mixovat především tekuté koktejly, bude pro vás BlendTech „Stealth“ s nádobou na suché směsi dobrá volba.

    Pro fajnšmekry:
    Pokud neradi trávíte dlouho času v kuchyni, jste počítačově gramotní, chcete se zdravě stravovat a chcete něco víc než mixér, pořiďte si Thermomix TM5 s čipovou kuchařkou.

    Když nechcete moc investovat:
    Pokud operujete s nízkým rozpočtem, nevadí vám zásadnější ústupky ve vzhledu, kvalitě použitých materiálů a ve výrazně kratší záruční době, může být i některá z víceči méně povedených kopií, v mém případě testovaný přístroj Perfect Smoothie G21, celkem přijatelnou variantou.   

     

    TESTOVANÉ RECEPTY

    Green smoothie
    Jana zjišťovala, jak přístroje obstojí při mixování smoothie s listovou zeleninou. Všechny přístroje úkol zvládly. Nejlepší green smoothie umixoval Vitamix Pro 500. Nejhorší s nejvyšší pěnou a drobnými kousky zeleného špenátu Perfect Smoothie G21.

    Hummus
    Jana chtěla zjistit, jak si přístroje poradí s hutnější mixovanou směsí. Struktury výsledného hummusu byly poměrně rozličné od jemně hladké po hrudkovitou. Nejlepší a nejjemnější hummus umixoval Perfect Smoothie G21, nejhorší pro mě poměrně překvapivě BlendTec HP3A s nádobou 3Q. 

    Ovocná ledová tříšť
    Jak přístroje obstojí při mixování zmrzlého ovoce s ledovými kostkami? Blendtec a Thermomix TM5 bez pěchovacího kolíku bohužel neobstály. Dohladka nerozmixovaly ani led, ani jahody. V případě BlendTecu „Stealth“ s nádobou 2Q Jana ještě zkoušela přilít dvojnásobek vody (dalších 200 ml), přesto ale zůstaly nerozmixované větší kusy jak jahod, tak ledu. Stejné to bylo i při prohození pořadí: voda, led, mražené ovoce i voda, mražené ovoce, led, jak výrobce doporučuje. Výsledek v podstatě beze změny. 

    Problém je u všech sedmi mixérů u tohoto testu stejný. Dohladka směs nože rozdrtí jen ve spodní části, kde ji mixují stále dokola. Pokud nemáte kolík, kterým obsah nádoby můžete prohrábnout, nic vám nepomůže. Ani program s různou délkou amplitud. Obsah je prostě třeba prošťouchnout, a to u BlendTecu ani Vorwerku nemáte čím. 

    Proto v testu vítězí se stejnými známkami Vitamix TNC 5200, Pro 500, Pro 750 a Perfect Smoothie G21, kdežto BlendTec HP3A s 3Q nádobou i „Stealth“ s 2Q nádobou a Thermomix TM5 bohužel propadají.

    Mletí rýže
    Cílem bylo dohladka rozmixovat zrníčka rýže tak, aby vznikla rýžová mouka vhodná pro celiaky. Vitamix Pro 750 umlel mouku hladkou. BlendTec „Stealth“ s nádobou 2Q, Vitamix Pro 500 a TNC 5200 umlely mouku polohrubou. Thermomix TM5 umlel mouku do konzistence soli a BlendTec HP3A a Perfect Smoothie G21 do konzistence soli s drobečky.

    JAK MIXÉRY ČISTIT

    • U všech mixérů je čištění jednoduché a probíhá podobně. Do mixovací nádoby stačí nalít vodu, dát 2 kapky jaru a zapnout buďto na program čištění, nebo zapnout na vysoké otáčky a nechat tak pár desítek vteřin umývat.
    • Nedoporučuji dávat do myčky, předchozí proces je jednodušší a rychlejší. V myčce, když ji nezapnete hned, vám suroviny na nádobě zaschnou a nádoba se vám dříve zanese/zničí.
    • V profesionálních provozech se pak především citrusové zaschlé špíny dostávají z nádoby speciálním louhem.

    ZAJÍMAVOSTI 

    • Programy BlendTecu se mi některé zdají příliš krátké. U Vitamixu naopak dlouhé.
    • U BlendTecu výrazně vede menší nádoba 2Q. S nádobou 3Q jsou výsledky testu horší.
    • BlendTec HP3A vypadá na fotkách a videích lépe než ve skutečnosti.
    • Ploché víčko BlendTecu a Vorwerku není ideální, zbytečně z něj kape a snadno se/něco umaže. U Vorwerku nedrží malé víčko uprostřed napevno, takže než jsem si zvykla, že ho musím přidržovat, ze začátku mi padalo. U ostatních mixérů je víčko hluboké a mixovaný obsah z nich tím pádem nestéká.

     

    PŘEHLEDNÉ SROVNÁNÍ VŠECH TESTOVANÝCH MIXÉRŮ

    Vitamix Pro 750

    Silné stránky +

    • V testu obstál s nejlepšími výsledky a má 7letou záruku.
    • Má jednoduché ovládání a 5 programů.
    • Je stabilní a necestuje při mixování.
    • Má pěchovací kolík, kterým si pomůžete při mixování hutnějších směsí.
    • Má klenuté víčko tak, že po domixování a jeho sundání z nádoby se/něco tak snadno neumaže.

    Slabé stránky –

    • Má nižší nádobu, ale v poměru k ostatním testovaným mixérům je stále dost vysoký.
    • Nemá časovač.

    Vitamix Pro 500

    Silné stránky +

    • V testu obstál s velmi dobrými výsledky a má 7letou záruku.
    • Má jednoduché ovládání a 3 programy.
    • Je stabilní a necestuje při mixování.
    • Má pěchovací kolík, kterým si pomůžete při mixování hutnějších směsí.
    • Má klenuté víčko tak, že po domixování a jeho sundání z nádoby se/něco tak snadno neumaže.

    Slabé stránky –

    • Díky vysoké nádobě zabírá poměrně dost místa na výšku.
    • Nemá časovač.

    Vitamix TNC 5200

    Silné stránky +

    • V testu obstál s velmi dobrými výsledky a má 7letou záruku.
    • Má jednoduché ovládání.
    • Je dostatečně těžký, takže necestuje při mixování.
    • Má pěchovací kolík, kterým si pomůžete při mixování hutnějších směsí.
    • Má klenuté víčko tak, že po domixování a jeho sundání z nádoby se/něco tak snadno neumaže.

    Slabé stránky –

    • Díky vysoké nádobě zabírá poměrně dost místa na výšku.
    • Nemá časovač ani programy.

    BlendTec „Stealth“

    Silné stránky +

    • Má krásný design
    • Protože je určen do profesionálního barového provozu, má protihlukový kryt – je nejtišší ze všech mixérů. 
    • Má časovač, přednastavených tlačítek přímé volby (a přes 40 dalších programů).
    • Lze zabudovat do pracovní desky!
    • Má doživotní záruku na hvězdicovitý unašeč, jinak 3 roky pro komerční používání.

    Slabé stránky –

    • Je objemný.
    • Je drahý. 
    • V případě hustější konzistence mixovaného obsahu nádoby, mixují nože sice o život ale ve vzduchové kapse a naprázdno.
    • Nemá žádná pěchovací kolík, který by předchozí problém jistě vyřešil. 
    • Má ploché víčko vklenuté dovnitř nádoby, po sundání z nádoby z něj stéká rozmixovaný obsah – snadněji se/něco umaže.


    Perfect Smoothie G21

    Silné stránky +

    • Je ze všech testovaných přístrojů nejlevnější.
    • Má pěchovací kolík, kterým si pomůžete při mixování hutnějších směsí.
    • Je stabilní a necestuje při mixování.
    • Má klenuté víčko tak, že po domixování a jeho sundání z nádoby se/něco tak snadno neumaže.

    Slabé stránky –

    • Nemá časovač ani programy.
    • Má nejvyšší nádobu a působí největším dojmem.
    • Je levnější kopií Vitamixu, což se odráží nejen na vzhledu, ale i na použitých materiálech. 
    • Má záruku jen 2 roky. 

     

    Vorwerk Thermomix TM5

    Silné stránky +

    • Nejedná se pouze o mixér, ale kuchyňský přístroj, který zastane až 12 funkcí.
    • Má vestavěnou váhu.
    • Má 14 000 originálních receptů v digitální podobě na přiloženém čipu. 

    Slabé stránky –

    • Sice z naprosto pochopitelných důvodů má nerezovou mixovací nádobu, která ale v testu zaměřeném pouze na mixování v konkurenci přístrojů na tuto funkci specializovaných neobstála.
    • Objemný přístroj říkám mu „kosmonaut v kuchyni“, :) v porovnání s ostatními ale překvapivě ne až tak moc, jak by se mohlo na první dobrou zdát.
    • Vnitřní malé víčko ve víku nedrží napevno, po odklopení víka mi několikrát upadlo, než jsem si zvykla :) – ‚blbost‘, díky které si několikrát ohodíte celou kuchyni, naštve.
    • Má záruku jen 2 roky. 

    BlendTec HP3A

    Silné stránky +

    • Je nejmenší, nízký a působí nejskladněji, má nejlehčí nádoby.
    • Má časovač, přednastavená 4 tlačítka přímé volby (a dalších 25 programů).
    • Je druhý nejlevnější mezi testovanými vysokorychlostními mixéry.
    • Má doživotní záruku na hvězdicovitý unašeč, jinak 5 let pro domácí používání.

    Slabé stránky –

    • Jeho subtilní design má velkou nevýhodu v tom, že při mixování zkušebních receptů často velmi znatelně cestoval po stole, je méně stabilní než ostatní těžší mixéry.
    • V případě hustší konzistence mixovaného obsahu nádoby mixují nože sice jako o život, ale ve vzduchové kapse a naprázdno.
    • Nemá žádná pěchovací kolík, který by předchozí problém jistě vyřešil. 
    • Nádoba 3Q (pětistěnná, větší) v testu vyšla jako horší varianta. 
    • Má ploché víčko vklenuté dovnitř nádoby, po sundání z nádoby z něj stéká rozmixovaný obsah – snadněji se/něco umaže.
    Autor: Redakce Apetit

    Comments

    20.08.2015 20:28

    Tak já mám Vitamix Pro 500 a jsem s ním maximálně spokojená.

    23.09.2015 19:47

    Taktéž vlastním Vitamix ale jinou řadu Vitamix Pro 750. Taktéž velká spokojenost.

    28.10.2015 15:57

    I já mám Vitamix, sice jiný typ, ale taky jsem ráda, že jsem si ho pořídila.

    27.11.2015 14:58

    Vitamix je moc super mixér. Pro mě je teda dost důležitá např. záruka - u tohoto mixéru ji mám sedmiletou, což je super.

    22.07.2016 14:47

    Já mám stolní mixér Orava RM-1000 a jsem s ním maximálně spokojená, má několik nádob, zvládne snadno mixovat vše a snadno se umývá.

    01.08.2016 22:44

    My pořídili Vital Blend od ETA. Předtím jsme měli Gorenje a Elektrolux, ale nebylo to ono. Buď nám to neudělalo led, nebo nám zůstávala zelenina pod nožem. ETA nám k mixéru dala knížku receptů do začátku a trefili jsme akci že jsme dostali i jejich keramické nože. Už bych neměnila. Jo a ještě 3 roky záruku navíc. Za mě ETA jede! :-)

    23.08.2016 13:49

    Za sebe určitě doporučuji mixér Vital Blend od ETA. Dostala jsem ho od manžela na vánoce a byl to ten nejlepší dárek co jsem si mohla přát. Poradí si bez problému i s červ.řepou, zázvorem, ledem atd. Moc se mi líbí, že příprava je s ním velmi snadná. Jablka a i další ovoce nemusím vykrajovat a krájet na malé kousky - takže ráno vstanu a za chvíli už můžu pít vynikající smoothie. Mimo jiné v něm, nyní v létě, připravuji synovi ledovou tříšť a zdravé zmrzliny. Zvládne i horké polivky. Rozmixuje tvrdé ořechy a různá semínka. Spolu s mixérem ETA posílá i bezvadnou kuchařku plnou nápadů jak na smoothie, tak i na polívky, pomazánka atd. Můžete mrknout na jejich eshop-tam manžel koupil. http://katalogy.eta.cz/zdrawe-hrawe
    http://eshop.eta.cz/stolni-mixer-eta-vital-blend-raw-smoothie-mix-1011-…

    17.03.2017 07:39

    No, já dělám doma smoothie už dlouhé roky a vždy jedině v klasickém mixeru. Moje děti totiž nikdy nechtěly moc baštit ovoce a zeleninu, a tak jsem to maskovala do nápojů, které byly ochotny mi „zhltnout“. Podmiňovala jsem tím třeba to, že jim pak dám na chleba kousek salámu… Ano, úplatky… Ale na smoothie jsme si natolik zvykli, ze i když jsou děti už poměrně velké a mně se starý mixér pokazil, koupila jsem kvůli smoothie nový (https://www.royaltyline.cz/smoothie-mixery/mixer-sm-400p-2-400w-s-kapac…). jinak bych ho nekupovala, mixér na nic jiného nepoužívám, mám ještě tyčový, ale to není ono. A tento se mi docelůa osvědčil, mixuju v něm necelý měsíc.

    20.03.2017 13:07

    Přiznám se, že rýžová mouka je mi úplně jedno... Který z mixérů zvládá rostlinné mléko a oříšková másla?

    20.03.2017 14:55

    Dobrý den, Lucko, naše kolegyně Lucka na tyto účely vřele doporučuje G21 (jakýkoli). Jen radí přikoupit na máslo menší nádobu, kterou mají v příslušenství. Mějte se hezky, redakce

    20.03.2017 13:08

    mně by zajímalo, který mixér zvládá rostlinná mléka a ořechové máslo..

    11.07.2017 18:06

    Já jsem si pořítila mixér Vital Blend od ETA, jelikož si dělám pravidelně smoothie drinky tak jsem potřebovala výkonný mixér, který rozmixuje všechno. S mixérem jsem velice spokojena a už bych neměnila. Rozmixuje i pecičky v hroznách a ve šťávě potom nejde ani poznat že by tam měli být pecičky. Vyrábím si v něm i domácí zmrzlinu nebo arašidové máslo. Díky jeho multifunkčnosti si myslím že patří mezi TOP mixéry.

    Apetit magazín

    AD
    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
    • Tipy a triky

    Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

    Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

    Obchod Apetit

    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    319 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč
    Dostupný
    399 Kč
    279 Kč