Salcbursko vám pohádkově zachutná

Komerční sdělení
Salcbursko
ZDROJ: © SalzburgerLand Tourismus
sdílet:

Velké vločky, zasněžená údolí, perfektně upravené sjezdovky, carvingové svahy, starodávné chalupy, tiché lesy, světoznámé vánoční trhy, tradiční zvyky a hlavně to nejlepší z alpské kuchyně. Co v Salcbursku ochutnáte jako první?

Dokonale upravené sjezdovky a supermoderní lanovky či vleky sem spolu s nádherným horským koloritem přitahují milovníky zimních sportů z celého světa. A není divu. Dvaadvacet lyžařských regionů, 70 sportovních oblastí a 2000 kilometrů sjezdovek v sobě ukrývá snowparky, funparky i řada starodávných chalup i moderních horských restaurací. Ti, kteří nemusejí rušné sportovní areály, najdou vyžití v zasněžené přírodě, stranou od sjezdovek. Populární jsou v Salcbursku výlety s loučemi, exkurze na sněžnicích v pralesích Národního parku Vysoké Taury, krmení divokých zvířat se strážci Národního parku, poklidné procházky nebo romantické vyjížďky na saních tažených koňmi. Do Salcburska si návštěvníci zvykli jezdit i na běžky. Rozsáhlá a rozmanitá síť perfektně upravených běžeckých stop má více než 2200 kilometrů. Dalším lákadlem regionu je šestice termálních lázní a wellness oáz. Po dni strávením na svahu si tělo žádá relaxaci a uvolnění, kterého zde najde měrou vrchovatou. Na lyžích i ve vodě ale vyhládne. A to je v Salcbursku úplně to nejlepší.

Tradiční alpský přístup je nadčasový a uctívá krásy země

Láska k dobrému jídlu, ke starým postupům se tu předává z generace na generaci. Díky tomu se v salaších po staletí vyrábějí stále stejným způsobem sýry, máslo nebo tvaroh. Do podmáslí se míchají brusinky z okolních lesů, do čerstvých sýrů bylinky ze zdejších luk. Kuchaři spolupracují s místními zemědělci, pěstiteli a výrobci a vaří z toho, co zrovna roste, co je k mání a co je v nejlepší kondici. Čísla hovoří sama za sebe: více než polovina zemědělské půdy v regionu je obhospodařovaná biologicky nebo biodynamicky, což je dodnes v Evropě stále něco mimořádného. Nedotčená salcburská příroda je cenným a jedinečným zdrojem surovin, jako jsou divoké byliny, bezinky, bobule, houby, lišejníky, listy, květiny, jehličí, kůra a podobně. I tyto méně obvyklé ingredience používají místní kuchařští mistři k přípravě pokrmů.

Salcbursko
ZDROJ: @Gasteinertal Tourismus GmbH / Marktl Photography

Každý z 12 regionů Salcburska se pyšní vyhlášenými specialitami a my vám přiblížíme prvních 6 z nich:

1.Salcburský Lungau a delikátní masové koblížky

Region s největším počtem hodin slunečního svitu v Rakousku a zároveň jeden z prvních zcela zasněžených. Po lyžovačce byste tu určitě měli ochutnat místní speciality, jako je Lungauer Rahmkoch nazývaný také ,Almmarzipan‘ (dezert z másla, mouky, smetany, cukru, rumu a koření), anebo pikantní polévku Kaspressknödelsuppe. Region je známý také díky svým kvalitním bramborám ,Lungauer Eachtling‘, které bývají součástí tradičního svátečního pokrmu – pečeně z horské ovce. Z dalších specialit můžete ochutnat například uzený špek, selský chléb nebo delikátní masové koblížky.

Masové koblížky z Lungau
ZDROJ: APETIT

2. Obertauern, region, kde určitě ochutnejte knedlík Germknödel nebo luxusní bramborové lístečky

Rakouská „sněhová mísa" v ideální nadmořské výšce nabízí vše, po čem srdce lyžaře touží. Oberteuern oplývá rustikální atmosférou a najdete v něm více než 50 hroských chat a restaurací. Na pozadí zasněžěných hor si u praskajícího ohně můžete dopřát místní speciality, jako je knedlík Germknödel nebo bramborové lístečky s fenyklovým zelím a dipem.

Bramborové lístečky s fenyklovým zelím a dipem
ZDROJ: APETIT

3. V Raurisertalu dělají fantastické vdolky Bauernkrapfen

Údolí Raurisertal je atraktivní zejména pro rodiny s dětmi, lyžařské začátečníky a rekreační lyžaře. Pyšní se jednou z nejúchvatnějších, nedotčených krajin, daleko od ruchu a shonu. Přírodní poklady údolí nejlépe poznáte během zimních túr, běžkování, nebo výletu na sněžnicích s průvodcem. Co byste zde měli určitě ochunat? Vdolky Bauernkrapfen, které bývaly slavnostním jídlem, připravovaným na dožínky, trhy a jiné slavnosti. Chutnají vskutku slavnostně!

Vdolky s brusinkovým džemem
ZDROJ: APETIT

4. Salcburský Saalachtal potěší milovníky sladkého i vyhládlé lyžaře

Region je špičkovou rodinnou lyžařskou oblastí, zejména díky širokým rovným sjezdovkám a bezpečným dětským vlekům. Třeba nová osmimístní lanovka pomáhá nastupování tím, že se přizpůsobí výšce malých lyžařů. A co nabízí pro gurmány? Požitkem pro chuťové buňky je návštěva horských salaší, kde na vás bude čekat vydatná pánev se sýrovými noky, cukrem posypaný císařský trhanec s jablečnou omáčkou a různé dezerty. Pro všechny milovníky sladkého je povinností návštěva cukrárny Berger, odkud se vám nebude chtít odejít. Berger Feinste Confiserie býval kdysi malým rodinným podnikem v Loferu, v malebném údolí Salcburského Saalachtalu. Hubert a Christine Bergerovi proměnili svou vášeň pro čokoládu v povolání a od té doby hýčkají návštěvníky těmi nejlepšími čokoládovými výtvory. Pokud ale toužíte po něčem vydatném, určitě vám zachutnají sýrové placaté knedlíky s pivním sýrem, které se opékají dozlatova a podávají se ponořené do talíře se silným, čistým hovězím vývarem.

5. Ski Amadé — Gastein nabízí řadu dobrot, třeba typický císařský trhanec

Díky síle termálů a jednomu z prvních železničních připojení v regionu se může Gastein pochlubit dlouhou tradicí turismu. Nejvýše položená lyžařská oblast Ski amadé má tři různé areály a jedny z nejdelších sjezdovek v zemi. Sklenku vína nebo lahodný dezert si v Gasteinu můžete vychutnat po večeři
při úplňku v národním parku Sportgastein, po jízdě na saních tažených koňmi v útulné chatě nebo vysoko na hoře ve skleněné a hliníkové kopul
i. Údolí s vyhlášenými špičkovými šéfkuchaři nabízí spoustu kulinárních zážitků. Jedno z nejtypyčtějších jídel představuje Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec.

Císařský trhanec
ZDROJ: APETIT

6. Ski Amadé – Großarltal, užijte si pobyt na salaši i její dary

Kilometry zasněžených sjezdovek, rozsáhlé freeridové oblasti i zážitkové parky, úžasná příroda a sníh až do Velikonoc. V letovisku uprostřed okouzlující kulisy hor v Národním parku Vysoké Taury je každý sjezd potěšením! V útulných lyžařských chatách navíc čeká spousta skvělého jídla. Großarltalu je přezdíváno údolí na salaši. Od toho se odvíejí i zdejší speciality. Na salaších dostanete výbornou svačinku Brettjause (obložené dřevěné prkénko s lokálními pochoutkami) a neměli byste vynechat ani domácí chléb s čerstvými sýry. My doporučujeme dopřát si Grossarl Bauernbratl, vepřovou pečeni se zeleninou, dobrotu, která je jednoduchá v surovinách i v provedení, ale o to dokonalejší na chuti.

Vepřová pečeně se zeleninou
ZDROJ: APETIT

Udělali jste si tu správnou chuť? Tak na shledanou v Salcbursku.

Autor: eva.sprincova

Obchod Apetit