Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salcbursko vám pohádkově zachutná

AD
Salcbursko
ZDROJ: © SalzburgerLand Tourismus
sdílet:

Velké vločky, zasněžená údolí, perfektně upravené sjezdovky, carvingové svahy, starodávné chalupy, tiché lesy, světoznámé vánoční trhy, tradiční zvyky a hlavně to nejlepší z alpské kuchyně. Co v Salcbursku ochutnáte jako první?

Dokonale upravené sjezdovky a supermoderní lanovky či vleky sem spolu s nádherným horským koloritem přitahují milovníky zimních sportů z celého světa. A není divu. Dvaadvacet lyžařských regionů, 70 sportovních oblastí a 2000 kilometrů sjezdovek v sobě ukrývá snowparky, funparky i řada starodávných chalup i moderních horských restaurací. Ti, kteří nemusejí rušné sportovní areály, najdou vyžití v zasněžené přírodě, stranou od sjezdovek.

Populární jsou v Salcbursku výlety s loučemi, exkurze na sněžnicích v pralesích Národního parku Vysoké Taury, krmení divokých zvířat se strážci Národního parku, poklidné procházky nebo romantické vyjížďky na saních tažených koňmi. Do Salcburska si návštěvníci zvykli jezdit i na běžky. Rozsáhlá a rozmanitá síť perfektně upravených běžeckých stop má více než 2200 kilometrů. Dalším lákadlem regionu je šestice termálních lázní a wellness oáz. Po dni strávením na svahu si tělo žádá relaxaci a uvolnění, kterého zde najde měrou vrchovatou. Na lyžích i ve vodě ale vyhládne. A to je v Salcbursku úplně to nejlepší.

Tradiční alpský přístup je nadčasový a uctívá krásy země

Láska k dobrému jídlu, ke starým postupům se tu předává z generace na generaci. Díky tomu se v salaších po staletí vyrábějí stále stejným způsobem sýry, máslo nebo tvaroh. Do podmáslí se míchají brusinky z okolních lesů, do čerstvých sýrů bylinky ze zdejších luk. Kuchaři spolupracují s místními zemědělci, pěstiteli a výrobci a vaří z toho, co zrovna roste, co je k mání a co je v nejlepší kondici. Čísla hovoří sama za sebe: více než polovina zemědělské půdy v regionu je obhospodařovaná biologicky nebo biodynamicky, což je dodnes v Evropě stále něco mimořádného. Nedotčená salcburská příroda je cenným a jedinečným zdrojem surovin, jako jsou divoké byliny, bezinky, bobule, houby, lišejníky, listy, květiny, jehličí, kůra a podobně. I tyto méně obvyklé ingredience používají místní kuchařští mistři k přípravě pokrmů.
   

Salcbursko
ZDROJ: @Gasteinertal Tourismus GmbH / Marktl Photography

   

Každý z 12 regionů Salcburska se pyšní vyhlášenými specialitami a my vám přiblížíme prvních 6 z nich

1.Salcburský Lungau a delikátní masové koblížky

Region s největším počtem hodin slunečního svitu v Rakousku a zároveň jeden z prvních zcela zasněžených. Po lyžovačce byste tu určitě měli ochutnat místní speciality, jako je Lungauer Rahmkoch nazývaný také ,Almmarzipan‘ (dezert z másla, mouky, smetany, cukru, rumu a koření), anebo pikantní polévku Kaspressknödelsuppe. Region je známý také díky svým kvalitním bramborám ,Lungauer Eachtling‘, které bývají součástí tradičního svátečního pokrmu – pečeně z horské ovce. Z dalších specialit můžete ochutnat například uzený špek, selský chléb nebo delikátní masové koblížky.
   

Masové koblížky z Lungau
ZDROJ: APETIT

   

2. Obertauern, region, kde určitě ochutnejte knedlík Germknödel nebo luxusní bramborové lístečky

Rakouská „sněhová mísa" v ideální nadmořské výšce nabízí vše, po čem srdce lyžaře touží. Oberteuern oplývá rustikální atmosférou a najdete v něm více než 50 hroských chat a restaurací. Na pozadí zasněžěných hor si u praskajícího ohně můžete dopřát místní speciality, jako je knedlík Germknödel nebo bramborové lístečky s fenyklovým zelím a dipem.
    

Bramborové lístečky s fenyklovým zelím a dipem
ZDROJ: APETIT

   

3. V Raurisertalu dělají fantastické vdolky Bauernkrapfen

Údolí Raurisertal je atraktivní zejména pro rodiny s dětmi, lyžařské začátečníky a rekreační lyžaře. Pyšní se jednou z nejúchvatnějších, nedotčených krajin, daleko od ruchu a shonu. Přírodní poklady údolí nejlépe poznáte během zimních túr, běžkování, nebo výletu na sněžnicích s průvodcem. Co byste zde měli určitě ochunat? Vdolky Bauernkrapfen, které bývaly slavnostním jídlem, připravovaným na dožínky, trhy a jiné slavnosti. Chutnají vskutku slavnostně!

Vdolky s brusinkovým džemem
ZDROJ: APETIT

   

4. Salcburský Saalachtal potěší milovníky sladkého i vyhládlé lyžaře

Region je špičkovou rodinnou lyžařskou oblastí, zejména díky širokým rovným sjezdovkám a bezpečným dětským vlekům. Třeba nová osmimístní lanovka pomáhá nastupování tím, že se přizpůsobí výšce malých lyžařů. A co nabízí pro gurmány? Požitkem pro chuťové buňky je návštěva horských salaší, kde na vás bude čekat vydatná pánev se sýrovými noky, cukrem posypaný císařský trhanec s jablečnou omáčkou a různé dezerty.

Pro všechny milovníky sladkého je povinností návštěva cukrárny Berger, odkud se vám nebude chtít odejít. Berger Feinste Confiserie býval kdysi malým rodinným podnikem v Loferu, v malebném údolí Salcburského Saalachtalu. Hubert a Christine Bergerovi proměnili svou vášeň pro čokoládu v povolání a od té doby hýčkají návštěvníky těmi nejlepšími čokoládovými výtvory.

Pokud ale toužíte po něčem vydatném, určitě vám zachutnají sýrové placaté knedlíky s pivním sýrem, které se opékají dozlatova a podávají se ponořené do talíře se silným, čistým hovězím vývarem.
   

5. Ski Amadé — Gastein nabízí řadu dobrot, třeba typický císařský trhanec

Díky síle termálů a jednomu z prvních železničních připojení v regionu se může Gastein pochlubit dlouhou tradicí turismu. Nejvýše položená lyžařská oblast Ski amadé má tři různé areály a jedny z nejdelších sjezdovek v zemi. Sklenku vína nebo lahodný dezert si v Gasteinu můžete vychutnat po večeři
při úplňku v národním parku Sportgastein, po jízdě na saních tažených koňmi v útulné chatě nebo vysoko na hoře ve skleněné a hliníkové kopuli. Údolí s vyhlášenými špičkovými šéfkuchaři nabízí spoustu kulinárních zážitků. Jedno z nejtypyčtějších jídel představuje Kaiserschmarrn neboli císařský trhanec.

   

Císařský trhanec
ZDROJ: APETIT

  

6. Ski Amadé – Großarltal, užijte si pobyt na salaši i její dary

Kilometry zasněžených sjezdovek, rozsáhlé freeridové oblasti i zážitkové parky, úžasná příroda a sníh až do Velikonoc. V letovisku uprostřed okouzlující kulisy hor v Národním parku Vysoké Taury je každý sjezd potěšením! V útulných lyžařských chatách navíc čeká spousta skvělého jídla. Großarltalu je přezdíváno údolí na salaši. Od toho se odvíejí i zdejší speciality. Na salaších dostanete výbornou svačinku Brettjause (obložené dřevěné prkénko s lokálními pochoutkami) a neměli byste vynechat ani domácí chléb s čerstvými sýry. My doporučujeme dopřát si Grossarl Bauernbratl, vepřovou pečeni se zeleninou, dobrotu, která je jednoduchá v surovinách i v provedení, ale o to dokonalejší na chuti.
   

Vepřová pečeně se zeleninou
ZDROJ: APETIT

   
Udělali jste si tu správnou chuť? Tak na shledanou v Salcbursku.

Autor: eva.sprincova

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč