Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
AD
Vdolky
ZDROJ: APETIT
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné 15

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3850 kcal
Bílkoviny 153 g
Sacharidy 290 g
Tuky 211 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vdolky bauernkrapfen bývaly v rakouském regionu Raurisertal jídlem připravovaným na dožínky, trhy a jiné slavnosti. Pokud vás lákají alpské speciality, pojďte si jednu z těch nejikoničtějších s námi připravit.

Suroviny

na podsypání i špetka soli
droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
vlažné
rozpuštěné
rum 3 PL
anebo ovocná pálenka
slunečnicový olej
na smažení
na poprášení
džem
brusinkový, na plnění

Postup

1

Do mísy nasypeme mouku a uděláme v ní důlek. Ke straně mísy dáme sůl (aby se nedotýkala droždí). Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru a zalijeme polovinou vlahého mléka. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme stát 15 minut, až droždí vzejde na kvásek. Ve zbytku mléka rozpustíme máslo
a přilijte rum či pálenku. Vlijeme do těsta a zamícháme, pak přidáme žloutky a vařečkou vypracujeme hedvábné těsto, které se odlepuje od stěn mísy (k hnětení můžeme využít i robota). Znovu poprášíme moukou, zakryjeme a necháme hodinu kynout (nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem).

2

Z vykynulého těsta odkrajujeme lžící kousky těsta o velikosti malého citronu a odkládáme je na moukou poprášenou pracovní plochu. Z každého kousku vytvarujeme kuličku. Zakryjte a necháme odpočinout 20 minut.

3

V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Kuličku těsta vezmeme do ruky a od středu prsty roztáhneme, aby vznikl důlek a okraje – čím tenčí ve středu bude těsto, tím bude důlek po osmažení výraznější. Vdolky vkládáme do rozpáleného oleje důlkem dolů a smažíme 2–3 minuty po jedné straně dozlatova, obrátíme a osmažíme dozlatova i z druhé strany. Odkládáme na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou. Hotové vdolky pocukrujeme a naplníme džemem.

Apetit magazín