5 receptů s balzamikovým octem
07.08.2014

ZDROJ:
Apetit
Čarujte s balzamikovým octem. Jeho intenzivní vůně a chuť dělají s jídlem zázraky. Tohoto tmavého elixíru stačí i pár kapek.
Nejkvalitnější a chráněný DOP (Denominazione d’Origine Protetta čili ochranná známka původu) je balzamikový ocet, na jehož obalu je napsáno aceto balsamico tradizionale.
- Vyrábí se z hroznové šťávy (nikoli z vína). Ta se svaří na sirup, smísí se se starým vinným octem a v dřevěných sudech zraje nejméně 12, ale až 25 let.
- Jeho kvalitu garantují dvě sdružení výrobců, jedno z Modeny a jedno z oblasti Reggio Emilia – jejich názvy se objevují za slovem tradizionale na etiketě.
- Aceto balsamico tradizionale di Modena či di Reggio Emilia jsou nejkvalitnější a tomu odpovídá i cena. Na pokrm stačí pár kapek.
- Na vaření s balzamikovým octem stačí méně vzácné druhy, ale dejte si pozor na ty příliš levné. Nezrály většinou vůbec a jsou dobarveny karamelem. Aceto balsamico di Modena loni získalo od EU známku IGP, takže i tento název mohou používat jen kvalitní produkty.