Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křen

Křen

Čerstvě nastrouhaný křen umí vytrhnout z letargie, pěkně protáhnout a zahnat rýmu. Vyberte si takový, který má sílu a říz!

JAK NAKUPOVAT

Kořen křenu by měl být co nejvíc rovný a hladký. Čerstvý křen skladujte v papírovém sáčku v chladničce, netrapte ho tam ale déle než týden, anebo založený v písku ve sklepě. Když se vám poštěstí koupit opravdu dobrý křen, můžete ho i zamrazit. Nakrájejte ho na kousky a vyndejte vždy jen tolik, kolik potřebujete. Totéž platí o loupání a strouhání čerstvého křenu – jeho silice totiž rychle vyprchávají. Křenu nesvědčí tepelná úprava. Příliš palčivý křen zjemní smetana. Zkuste naše recepty!

JAK PĚSTOVAT

První písemné zmínky o pěstování křenu u nás se objevují už ve 12. století, ale rostl tu mnohem dříve. Na otázku, kde sehnat sadbu a jak ho pěstovat, odpověděl velmi trefně jeden účastník internetové debaty: „Dojdete na mez, vykopete křen, uděláte řízky a zasadíte. Následně vám zaplevelí celou zahradu.“ Vřele tuto metodu doporučujeme, protože vlivem zrychleného pěstování má křen prodávaný v běžné obchodní síti velmi mdlou chuť.

Autor: jana.koprivova