Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Křenová omáčka z Lokálu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Křenová omáčka z Lokálu

4.2/5 Počet hodnocení: 118
Více než dvě hodiny Snadné 10-12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6605 kcal
Bílkoviny 460 g
Sacharidy 387 g
Tuky 350 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na křenovou omáčku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici. Připravuje se ze syrového křenu a právě na jeho intenzitě velmi záleží – odvíjí se od ní výsledná chuť křenovky. I když je recept od pražského restauratéra, křenová omáčka chutná jak od babičky.

Související recepty

Suroviny

nebo hovězí krk
sůl
máslo 100 g
+ na zjemnění omáčky
vývar hovězí 1,6 l
použijte ten z vaření masa
křen 325 g
čerstvý
podle chuti

Postup

1

Maso očistěte a podle potřeby můžete svázat, aby udrželo kompaktní tvar. V hrnci přiveďte k varu 2 litry osolené vody. Vložte do ní maso a vařte cca 1,5 hodiny doměkka. Maso vyjměte a odložte stranou.

2

V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Zahřívejte a míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte vývarem z masa a rozmíchejte dohladka. Přilijte polovinu smetany a osolte. Vařte 15-20 minut, občas promíchejte.

3

Polovinu křenu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte do omáčky a 2 minuty povařte. Ochutnejte a dle potřeby přidejte další křen. Každý kus má jinou sílu a intenzitu štiplavosti.

4

Omáčku můžete přecedit přes cedník nebo nechat s kousky křenu. Dochuťte cukrem a solí. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou, už nevařte. Podávejte s plátky vařeného hovězí masa a houskovými knedlíky.

TIP REDAKCE
Pokud použijete pouze polovinu křenu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín