Recept na křenovou omáčku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici. Připravuje se ze syrového křenu a právě na jeho intenzitě velmi záleží – odvíjí se od ní výsledná chuť křenovky. I když je recept od pražského restauratéra, křenová omáčka chutná jak od babičky.
Suroviny
Postup
Maso očistěte a podle potřeby můžete svázat, aby udrželo kompaktní tvar. V hrnci přiveďte k varu 2 litry osolené vody. Vložte do ní maso a vařte cca 1,5 hodiny doměkka. Maso vyjměte a odložte stranou.
V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Zahřívejte a míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte vývarem z masa a rozmíchejte dohladka. Přilijte polovinu smetany a osolte. Vařte 15-20 minut, občas promíchejte.
Polovinu křenu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte do omáčky a 2 minuty povařte. Ochutnejte a dle potřeby přidejte další křen. Každý kus má jinou sílu a intenzitu štiplavosti.
Omáčku můžete přecedit přes cedník nebo nechat s kousky křenu. Dochuťte cukrem a solí. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou, už nevařte. Podávejte s plátky vařeného hovězí masa a houskovými knedlíky.
TIP REDAKCE
Pokud použijete pouze polovinu křenu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Křen(5 receptů )
- Umět uvařit skvělé české omáčky a knedlíky se vždycky hodí(12 receptů )
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(41 receptů )
- Nechte křen zazářit: Připravte si s námi křenové lahůdky(15 receptů )