Křenová omáčka z Lokálu

Křenová omáčka z Lokálu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6137 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 387 g
Tuky 337 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na famózní křenovku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici.

 

Související recepty

Suroviny

hovězí maso 1.3 kg
loupaná plec nebo krk
sůl
máslo 100 g
máslo
na zjemnění omáčky
mouka pšeničná hladká 100 g
vývar hovězí 1.6 l
použijte ten z vaření masa
smetana ke šlehání 400 ml
křen 325 g
záleží na síle křenu
krupicový cukr 150 g
podle chuti

1 Očištěné hovězí maso (podle potřeby jej můžete svázat) vložte do asi 2 litrů osolené vroucí vody a vařte cca 1,5 hodiny doměkka.

2 V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte 1,6 l vývaru z masa a polovinou smetany, osolte a rozšlehejte. Vařte 15–20 minut a občas promíchejte.

3 Mezitím oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho najemno. Polovinu přidejte do omáčky a vařte 2 minuty, abyste do ní dostali všechnu jeho chuť. Je-li málo aromatický, musíte ho ještě přidat. Záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku. Pokud použijete pouze polovinu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

4 Omáčku můžete přecedit přes cedník, jako to dělají v Lokálu, nebo nechat s kousky křenu, jako jsme to udělali my. Dotáhněte cukrem a solí podle chuti. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou a už nevařte. Podávejte s uvařeným masem a houskovými knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit