Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křenová omáčka z Lokálu

Recept na famózní křenovku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici.

 

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
35 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H
Vaření 2:00
Omáčka Česká

Ingredience

    • 1,3 kg hovězí loupané plece (na obrázku) či krku (tradice v Lokálu)
    • sůl
    • 100 g másla + na zjemnění omáčky
    • 100–150 g hladké mouky
    • 1,6 l hovězího vývaru (použijte ten z vaření masa)
    • 400 ml smetany ke šlehání
    • asi 325 g čerstvého křenu (záleží na síle křenu)
    • asi 150 g krupicového cukru (podle chuti)

Příprava jídla

1 Očištěné hovězí maso (podle potřeby jej můžete svázat) vložte do asi 2 litrů osolené vroucí vody a vařte cca 1,5 hodiny doměkka.

2 V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte 1,6 l vývaru z masa a polovinou smetany, osolte a rozšlehejte. Vařte 15–20 minut a občas promíchejte.

3 Mezitím oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho najemno. Polovinu přidejte do omáčky a vařte 2 minuty, abyste do ní dostali všechnu jeho chuť. Je-li málo aromatický, musíte ho ještě přidat. Záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku. Pokud použijete pouze polovinu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

4 Omáčku můžete přecedit přes cedník, jako to dělají v Lokálu, nebo nechat s kousky křenu, jako jsme to udělali my. Dotáhněte cukrem a solí podle chuti. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou a už nevařte. Podávejte s uvařeným masem a houskovými knedlíky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybí balíčky s citronovo-křenovým máslem

Sendvič se šunkou a křenovým coleslawem

Bramborový salát s křenem a ředkvičkami

Opékané brambory s klobáskami a křenovou remuládou

Křen

Přidat komentář