Křenová omáčka z Lokálu

Křenová omáčka z Lokálu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (63)
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4083 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 387 g
Tuky 233 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept na famózní křenovku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici.

 

Suroviny

1.3 kg
hovězí loupaná plec lze nahradit krkem
sůl
máslo 100 g
máslo
na zjemnění omáčky
mouka pšeničná hladká 100 g
vývar hovězí 1.6 l
použijte ten z vaření masa
smetana ke šlehání 400 ml
křen 325 g
záleží na síle křenu
krupicový cukr 150 g
podle chuti

1 Očištěné hovězí maso (podle potřeby jej můžete svázat) vložte do asi 2 litrů osolené vroucí vody a vařte cca 1,5 hodiny doměkka.

2 V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte 1,6 l vývaru z masa a polovinou smetany, osolte a rozšlehejte. Vařte 15–20 minut a občas promíchejte.

3 Mezitím oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho najemno. Polovinu přidejte do omáčky a vařte 2 minuty, abyste do ní dostali všechnu jeho chuť. Je-li málo aromatický, musíte ho ještě přidat. Záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku. Pokud použijete pouze polovinu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

4 Omáčku můžete přecedit přes cedník, jako to dělají v Lokálu, nebo nechat s kousky křenu, jako jsme to udělali my. Dotáhněte cukrem a solí podle chuti. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou a už nevařte. Podávejte s uvařeným masem a houskovými knedlíky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit