Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3/5 Počet hodnocení: 95
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6137 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 387 g
Tuky 337 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na famózní křenovku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici.

Suroviny

loupaná plec nebo krk
sůl
máslo 100 g
na zjemnění omáčky
vývar hovězí 1,6 l
použijte ten z vaření masa
křen 325 g
záleží na síle křenu
podle chuti

Postup

1

Očištěné hovězí maso (podle potřeby jej můžete svázat) vložte do asi 2 litrů osolené vroucí vody a vařte cca 1,5 hodiny doměkka.

2

V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte 1,6 l vývaru z masa a polovinou smetany, osolte a rozšlehejte. Vařte 15–20 minut a občas promíchejte.

3

Mezitím oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho najemno. Polovinu přidejte do omáčky a vařte 2 minuty, abyste do ní dostali všechnu jeho chuť. Je-li málo aromatický, musíte ho ještě přidat. Záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku. Pokud použijete pouze polovinu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

4

Omáčku můžete přecedit přes cedník, jako to dělají v Lokálu, nebo nechat s kousky křenu, jako jsme to udělali my. Dotáhněte cukrem a solí podle chuti. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou a už nevařte. Podávejte s uvařeným masem a houskovými knedlíky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč