0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křenová omáčka z Lokálu

Křenová omáčka z Lokálu

4.3 / 5. Počet hodnocení: 77
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6137 kcal
Bílkoviny 369 g
Sacharidy 387 g
Tuky 337 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na famózní křenovku máme od šéfkuchaře Marka Janoucha z pražské restaurace Lokál v Dlouhé ulici.

Suroviny

hovězí maso 1.3 kg
loupaná plec nebo krk
sůl
máslo 100 g
máslo
na zjemnění omáčky
mouka pšeničná hladká 100 g
vývar hovězí 1.6 l
použijte ten z vaření masa
smetana ke šlehání 400 ml
křen 325 g
záleží na síle křenu
krupicový cukr 150 g
podle chuti

Postup

1

Očištěné hovězí maso (podle potřeby jej můžete svázat) vložte do asi 2 litrů osolené vroucí vody a vařte cca 1,5 hodiny doměkka.

2

V hrnci rozpusťte máslo a zaprašte moukou. Míchejte zhruba 2 minuty, až jíška zpění, zbělá a rozvoní se. Zalijte 1,6 l vývaru z masa a polovinou smetany, osolte a rozšlehejte. Vařte 15–20 minut a občas promíchejte.

3

Mezitím oloupejte čerstvý křen a nastrouhejte ho najemno. Polovinu přidejte do omáčky a vařte 2 minuty, abyste do ní dostali všechnu jeho chuť. Je-li málo aromatický, musíte ho ještě přidat. Záleží na síle křenu, intenzita štiplavosti je u každého kousku trochu jiná. Někdy vám bude stačit jenom zmíněná polovina množství strouhaného křenu, jindy budete muset použít celou dávku. Pokud použijete pouze polovinu, druhou můžete podávat například s pečeným kolenem nebo ji použít při přípravě křenových bramboráků.

4

Omáčku můžete přecedit přes cedník, jako to dělají v Lokálu, nebo nechat s kousky křenu, jako jsme to udělali my. Dotáhněte cukrem a solí podle chuti. Nakonec zjemněte kousky vychlazeného másla a zbylou smetanou a už nevařte. Podávejte s uvařeným masem a houskovými knedlíky.

Související články

Jak zjemnit chuť křenu
  • Tipy a triky

Jak zjemnit chuť křenu

V případě, že se vám chuť křenu zdá příliš ostrá a štiplavá, naložte ho na půl hodiny do kyselého mléka. Tím se křen zjemní.     ...
Tradiční české omáčky a jak na ně
  • Tipy a triky

Tradiční české omáčky a jak na ně

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírovány jsou nejčastěji s knedlíkem, rýží či těstovinami a masem. Těch typických, které v kuchyních vaříme nejčastěji, je hned několik – svíčková, rajská, koprová, křenová či...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit