Inspirovali jsme se karlovarským festivalem a vydali se do světa filmu, kde jídlo hraje důležitou roli. Uvařte si italskou kuchyni podle Kmotra nebo Rodiny Sopránů a přeneste se na Sicílii a do Neapole.
Postup
Ziti nalámejte a uvařte ve vroucí osolené vodě, aby byly téměř al dente, sceďte a dejte stranou.
Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno, na pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a nechte na něm zpěnit nejprve šalotku, poté přidejte česnek a minutu ho restujte. Poté přidejte sugo, osolte, opepřete a redukujte zhruba 10 minut při středním plameni. Na závěr přidejte máslo. Omáčku promíchejte s těstovinami.
Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky nakrájejte na kolečka tenká zhruba 1 cm, posolte a nechte vypotit (bude to trvat zhruba 20 minut). Poté setřete vodu, kolečka osušte papírovou utěrkou, obalte v hladké mouce a osmažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran do hněda.
Na dno zapékací misky dejte trochu suga a vrstvěte: těstoviny, osmažené plátky lilku, parmazán, ricotta, až spotřebujete všechny komponenty. Vršek zasypte notnou dávkou parmazánu.
Zapékejte zhruba 20 minut. Po upečení nechte 15 minut odležet. Vršek posypte hoblinami parmazánu a čerstvou bazalkou.