Vázané koláče nebo také kynuté šátečky vás nadchnou nadýchaným těstem a pořádnou porcí tvarohové a makové náplně. Kynuté šátečky podle receptu porotkyně televizního pořadu Peče celá země jsou božské i jen tak lehce pocukrované, ale pokud chcete, můžete je po upečení polít rumovým máslem. Z té vůně se vám podlomí kolena!
Suroviny
Postup
Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru.
Ke kvásku přidejte žloutky, olej, citronovou kůru a dobře promíchejte. Vlijte do mouky a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplně.
Na tvarohovou náplň všechny suroviny promíchejte do hladké konzistence, nakonec přidejte rozinky.
Na makovou náplň vlijte mléko do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a stáhněte z ohně. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.
Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a každý rozválejte na lehce pomoučněné ploše na obdélník asi 35 x 28 cm. Nakrájejte na čtverce 7 x 7 cm, celkem tedy bude z obou dílů 40 čtverců.
Do středu každého čtvrtce dejte lžičku náplně. Na 20 použijte makovou a na 20 tvarohovou.
Rohy těsta trochu vytáhněte a protilehlé spojte k sobě. Dobře přimáčkněte, aby se v troubě neotevřely. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zakryté utěrkou 15–30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté koláče opatrně pomažte rozšlehaným vejcem a pečte po jednom plechu asi 15 minut, až hezky zezlátnou. Po vychladnutí pocukrujte.