Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vázané kynuté koláče podle Míši Landové
ZDROJ: Míša Landová
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než dvě hodiny Snadné Na 40 vázaných koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5505 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 589 g
Tuky 268 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vázané koláče nebo také kynuté šátečky vás nadchnou nadýchaným těstem a pořádnou porcí tvarohové a makové náplně. Kynuté šátečky podle receptu porotkyně televizního pořadu Peče celá země jsou božské i jen tak lehce pocukrované, ale pokud chcete, můžete je po upečení polít rumovým máslem. Z té vůně se vám podlomí kolena!

Suroviny

Na těsto
mléko 250 ml
rostlinný olej 100 ml
droždí čerstvé 30 g
sůl 5 g
Na tvarohovou náplň
v kostce
vanilkový extrakt
podle chuti
namočené v rumu
Na makovou náplň
mák mletý 100 g
mléko 200 ml
rozmixovaných
Na dokončení
vejce 1 ks
prošlehané

Postup

1

Do vlažného mléka dejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Do jiné mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru.

2

Ke kvásku přidejte žloutky, olej, citronovou kůru a dobře promíchejte. Vlijte do mouky a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Mezitím si připravte náplně.

3

Na tvarohovou náplň všechny suroviny promíchejte do hladké konzistence, nakonec přidejte rozinky.

4

Na makovou náplň vlijte mléko do rendlíku a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a stáhněte z ohně. Přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout. Pak vmíchejte piškotové drobečky a podle chuti rum.

5

Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly a každý rozválejte na lehce pomoučněné ploše na obdélník asi 35 x 28 cm. Nakrájejte na čtverce 7 x 7 cm, celkem tedy bude z obou dílů 40 čtverců. 

6

Do středu každého čtvrtce dejte lžičku náplně. Na 20 použijte makovou a na 20 tvarohovou.

7

Rohy těsta trochu vytáhněte a protilehlé spojte k sobě. Dobře přimáčkněte, aby se v troubě neotevřely. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zakryté utěrkou 15–30 minut kynout. 

8

Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynuté koláče opatrně pomažte rozšlehaným vejcem a pečte po jednom plechu asi 15 minut, až hezky zezlátnou. Po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...