Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte víno šampionů!

AD
láhev vína
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Zámecké vinařství Bzenec je čtyřnásobným držitelem titulu Šampion Národní soutěže vín Salonu vín. Vína ze Slovácka si zkrátka získávají chuťové pohárky degustátorů a porážejí konkurenci. Proč tomu tak je, lapidárně shrnul ředitel společnosti Ing. Bořek Svoboda: „Za naším úspěchem je poctivá práce ve vinici, systém ve výrobě a taky trocha štěstí.

Poctivý přístup se zkrátka vyplácí. O tom se může přesvědčit každý milovník vína, který ochutná i naši kolekci přívlastkových vín z Moravy - Herbarium Moravicum. Tuto produktovou řadu tvoří kolekce odrůd z moravských vinohradů. Na každé etiketě je kromě ročníku a základních údajů věrně vyobrazen hrozen i s listem dané odrůdy. Protože se jedná o už tradiční řadu, má zákazník díky čistotě a typičnosti odrůdy možnost porovnat, jak se liší jednotlivé ročníky vína pocházející z různých podoblastí jižní Moravy. Představíme vám nejoblíbenější odrůdy, které máte možnost ochutnat i v naší řadě přívlastkových vín Herbarium Moravicum.

láhev vína

Ryzlink vlašský je původu neznámého a v Čechách se objevil poprvé v roce 1941. Nazývá se též Welsch riezling, Olasz rizling nebo Laški rizling. Voní typicky po citrusových plodech, lučním kvítí a u přezrálé suroviny cítíme stopy medu a rozinek. K tomuto vínu doporučujeme kuřecí a krůtí maso.

Sauvignon pochází pravděpodobně z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblasti na Loiře a u nás se smí pěstovat od roku 1952. Můžeme se setkat s názvy Sauvignon blanc a Sauvignon jaune. Ve vůni dominují tóny rybízu, černého bezu nebo kopřivy a hluchavky. Díky specifické chuti a výraznému aroma je ideální podávat ho k bílému masu, především k rybám.

Svatovavřinecké pochází také z Francie a je příbuzné s burgundskými odrůdami. V České republice je zapsané od roku 1941. Nazývá se také Saint Laurent či Sankt Laurent. Chuť má svěží po červeném ovoci a může mít i lehce kouřové aroma. Ideální je například k vepřovému masu či k výrazným sýrům.

Veltlínské zelené pravděpodobně pochází z Rakouska. V České republice je tato odrůda zavedena od roku 1941. Lze se setkat i s názvem Grüner Veltliner a do konce 18. století se jmenoval Mouhartsrebe, Weissgipfler nebo Grüner Muskateller. Chuť má širokou s tóny pepře až hořkomandlovou. Skvěle vynikne s mandlovou paštikou.

Objevte s námi rozmanitost vinných odrůd. A i když má každý jiné chuťové preference, svého výběru určitě nebude nikdo litovat. Všechny odrůdy z moravských vinohradů řady Herbarium Moravicum rozhodně stojí za to.

ochutnávání vína

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín