Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejvoňavější a nejlevnější řízky? Připravte si kosmatice. Možná vám černý bez kvete u domu

Smažená květenství - kosmatice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční český pokrm skromné kuchyně z květů černého bezu připravíte jen pár týdnů v roce. Ten správný čas je právě teď. Kosmatice jsou oblíbenou pochoutkou s jemným květinovým aroma. Pokud přemýšlíte, co udělat z květů z černého bezu, jste tu správně.

Květy černého bezu rostou hojně a nádherně voní. Využijete je nejen k přípravě bezového sirupu a bezového čaje, ale také jako levnou surovinu do skromné kuchyně. Původ kosmatic se spojuje s tradičním použitím černého bezu v lidové kuchyni i léčitelství.

  • V lidové medicíně se používají květy, listy i plody černého bezu pro jejich protizánětlivé, antivirotické a antioxidační účinky.

Kdy sbírat květ černého bezu?

Černý bez kvete v květnu, typická jsou pro něj rozložitá bílá květenství. Nejlepší je sbírat ho v plném květu za suchého slunečného počasí. Před použitím na kosmatice bude potřeba ho oklepat od pylu a hmyzu, případně ho krátce ve vodě omýt. 

Jak se dělají kosmatice?

Jako kosmatice se označují řízky z květů černého bezu. V podstatě jde o smažená květenství obalená v těstíčku. Kosmatice se tradičně připavují na slano, lze je ale proměnit i ve sladký dezert.

  • Kosmatice jsou charakteristické svým jemným květinovým aroma a křupavou texturou. Květy černého bezu jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty.
  • Ve slané variantě můžete těstíčko dochutit bylinkami, jako jsou tymián nebo petržel, nebo sýrem. Podávat je můžete s česnekovým dipem nebo jogurtovou omáčkou.
  • Servírovat je lze s různými doplňky, jako je čerstvé ovoce, vanilková zmrzlina nebo med.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...