Tradiční český pokrm skromné kuchyně z květů černého bezu připravíte jen pár týdnů v roce. Ten správný čas je právě teď. Kosmatice jsou oblíbenou pochoutkou s jemným květinovým aroma. Pokud přemýšlíte, co udělat z květů z černého bezu, jste tu správně.
Květy černého bezu rostou hojně a nádherně voní. Využijete je nejen k přípravě bezového sirupu a bezového čaje, ale také jako levnou surovinu do skromné kuchyně. Původ kosmatic se spojuje s tradičním použitím černého bezu v lidové kuchyni i léčitelství.
- V lidové medicíně se používají květy, listy i plody černého bezu pro jejich protizánětlivé, antivirotické a antioxidační účinky.
Kdy sbírat květ černého bezu?
Černý bez kvete v květnu, typická jsou pro něj rozložitá bílá květenství. Nejlepší je sbírat ho v plném květu za suchého slunečného počasí. Před použitím na kosmatice bude potřeba ho oklepat od pylu a hmyzu, případně ho krátce ve vodě omýt.
Jak se dělají kosmatice?
Jako kosmatice se označují řízky z květů černého bezu. V podstatě jde o smažená květenství obalená v těstíčku. Kosmatice se tradičně připavují na slano, lze je ale proměnit i ve sladký dezert.
- Kosmatice jsou charakteristické svým jemným květinovým aroma a křupavou texturou. Květy černého bezu jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty.
- Ve slané variantě můžete těstíčko dochutit bylinkami, jako jsou tymián nebo petržel, nebo sýrem. Podávat je můžete s česnekovým dipem nebo jogurtovou omáčkou.
- Servírovat je lze s různými doplňky, jako je čerstvé ovoce, vanilková zmrzlina nebo med.
Zdroj informací: časopis Apetit