Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukrářkou roku se stala Karolína Hávová: Její dort obstál jak u degustační, tak u technické poroty. Chuťová kombinace byla nevšední

Cukrář roku 2024
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Prestižní cukrářská soutěž se koná každý rok v rámci gastronomického veletrhu Bidfood. Redaktorka Apetitu Kateřina Kočičková zasedala v degustační porotě, a tak svým hlasem přispěla Karolíně Hávové k výhře titulu Cukrář roku.

Na výstavišti v Letňanech se 21. 5. 2024 utkali čtyři čeští cukráři o titul Cukrář roku. Každý soutěžní tým se skládal z šéfcukráře, jeho commis, tedy druhé ruky, a asistenta, který dohlížel na pořádek.

Všichni cukráři patří do Národního týmu českých kuchařů a cukrářů, kterou vede Tomáš Popp. Každý ze soutěžících musel připravit dort, talířový dezert a pralinky. Na všechny dezerty měly týmy vytyčené čtyři hodiny.

Skryt pre seznam
  • Degustační porota byla složená z cukrářky Heleny Fléglovéredaktorky Apetitu Kateřiny Kočičkové a známého polského cukráře Kamila Szulce. Porota hodnotila harmonii chutí, vzhled, texturu a inovace výsledných dezertů.
  • Technické dovednosti cukrářů hodnotila speciální porota složená z vyhlášeného pražského cukráře Lukáše Skály a bývalé cukrářky Kateřiny Lukášové, která nyní pracuje ve firmě Almeco. Ta dodává cukrářské pomůcky a suroviny.

Jak to dopadlo?

Na čtvrtém místě skončil cukrář s vietnamským původem Duy Dao, který si pro porotu připravil čokoládový dort s pekanovými ořechy, který porotu nadchl. Příliš bodů ale nedostal za talířový dezert v podobě rybízovo-čokoládového dezertu, který doplňoval sezam a velmi výrazná pepřová omáčka.

  • Nutno dodat, že šlo o první soutěž tohoto mladého cukráře a i přes méně zkušeností oproti ostatním účastníkům, si vedl skvěle.

Na třetím místě se umístila cukrářka původem z Kazachstánu Aigerim Jatabayeva, která připravila dort s Baileys a krásný talířový dezert, kterému dominovalo fondánové jablko.

Druhé místo získala Magdaléna Murínová, která má mnoho zkušeností z mezinárodních soutěží. Porotě prezentovala svůj mandarinkovo-lískooříškovým dort a talířový dezert, kde hlavní roli sehrál motýl z ruby čokolády

První příčku obsadila cukrářka Karolína Hávová, která stejně jako její kolegyně Magdaléna Murínová pracuje v cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové.

  • Její dort z malin a černého sezamu a talířový dezert z ananasu, vanilky, limety a mandlí obstály na jedničku jak u degustační, tak u technické poroty.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...