Prestižní cukrářská soutěž se koná každý rok v rámci gastronomického veletrhu Bidfood. Redaktorka Apetitu Kateřina Kočičková zasedala v degustační porotě, a tak svým hlasem přispěla Karolíně Hávové k výhře titulu Cukrář roku.
Na výstavišti v Letňanech se 21. 5. 2024 utkali čtyři čeští cukráři o titul Cukrář roku. Každý soutěžní tým se skládal z šéfcukráře, jeho commis, tedy druhé ruky, a asistenta, který dohlížel na pořádek.
Všichni cukráři patří do Národního týmu českých kuchařů a cukrářů, kterou vede Tomáš Popp. Každý ze soutěžících musel připravit dort, talířový dezert a pralinky. Na všechny dezerty měly týmy vytyčené čtyři hodiny.
- Degustační porota byla složená z cukrářky Heleny Fléglové, redaktorky Apetitu Kateřiny Kočičkové a známého polského cukráře Kamila Szulce. Porota hodnotila harmonii chutí, vzhled, texturu a inovace výsledných dezertů.
- Technické dovednosti cukrářů hodnotila speciální porota složená z vyhlášeného pražského cukráře Lukáše Skály a bývalé cukrářky Kateřiny Lukášové, která nyní pracuje ve firmě Almeco. Ta dodává cukrářské pomůcky a suroviny.
Jak to dopadlo?
Na čtvrtém místě skončil cukrář s vietnamským původem Duy Dao, který si pro porotu připravil čokoládový dort s pekanovými ořechy, který porotu nadchl. Příliš bodů ale nedostal za talířový dezert v podobě rybízovo-čokoládového dezertu, který doplňoval sezam a velmi výrazná pepřová omáčka.
- Nutno dodat, že šlo o první soutěž tohoto mladého cukráře a i přes méně zkušeností oproti ostatním účastníkům, si vedl skvěle.
Na třetím místě se umístila cukrářka původem z Kazachstánu Aigerim Jatabayeva, která připravila dort s Baileys a krásný talířový dezert, kterému dominovalo fondánové jablko.
Druhé místo získala Magdaléna Murínová, která má mnoho zkušeností z mezinárodních soutěží. Porotě prezentovala svůj mandarinkovo-lískooříškovým dort a talířový dezert, kde hlavní roli sehrál motýl z ruby čokolády.
První příčku obsadila cukrářka Karolína Hávová, která stejně jako její kolegyně Magdaléna Murínová pracuje v cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové.
- Její dort z malin a černého sezamu a talířový dezert z ananasu, vanilky, limety a mandlí obstály na jedničku jak u degustační, tak u technické poroty.