Dobrý nůž rovná se ostrý nůž. Nabízíme vám tři možnosti, jak ho nabrousit.
Ocílka
Před každým použitím dopřejte noži několik tahů po ocílce: přiložte jej k její horní části hned za rukojetí a držte ho v úhlu 20 °. Plynulým pohybem táhněte nůž směrem dolů a k sobě, až přes špičku. Opačnou stranu nože nabrousíte přiložením k druhé straně ocílky.
Brusný kámen
Každý čtvrt- až půlrok si nůž zaslouží přebroušení na brusném kameni. Ten je nutné předem navlhčit vodou nebo olejem. Nůž držte v úhlu 15–20 ° a celou délkou ostří přejeďte přes kámen směrem k sobě. Otočte nůž a opakujte v opačném směru.
Brousek
Pokud si chcete broušení nožů maximálně usnadnit, kupte si kvalitní brousek. Uvnitř jsou ocelová otočná kolečka už nastavená ve správném úhlu, takže stačí vložit nůž a několikrát s ním přejet směrem k sobě a zpátky.