Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vyberte si správný nůž

krájení papriky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Vaše prodloužená ruka si zaslouží promyšlený nákup

Výrobce

Raději než podle značky vybírejte nůž podle toho, jak vám padne do ruky. Při krájení vás nesmí bolet zápěstí, ani byste neměli vynakládat přílišnou sílu. Krájení zkrátka musí jít snadno jako po másle.

Rukojeť

Střenka neboli rukojeť určuje, jak se vám s nožem bude pracovat. Nůž vám musí dobře padnout do ruky, velikost tedy vybírejte podle své dlaně. Střenka v ní musí téměř zmizet. Ženy by měly vybírat nože s kratší rukojetí, muži naopak s delší. Na trhu jsou nože s plastovou, kovovou či dřevěnou rukojetí.

Výhodou plastové je, že v ruce neklouže a nepřijímá pachy ani vlhkost. Bakterie či kousky jídla se nedostanou ani do kovové střenky, která však klouže v ruce. Velmi příjemná je dřevěná rukojeť, bohužel má však stejnou nevýhodu jako dřevěné prkénko: natahuje vodu, pachy a bakterie.

Čepel

Léty prověřená klasika jsou nože z nerezavějící oceli. Vyzkoušet můžete také novinky, které se v poslední době objevily na trhu – nože s teflonovou nebo keramickou čepelí. Zaoblení ostří je čistě na vás. S oblejší čepelí se lépe krájí cibule či bylinky, protože funguje jako kolébka. Záleží tedy, k jakému účelu budete nůž nejčastěji využívat.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín