Každý výrobce může nominovat nejvýš deset produktů, jež považuje ve svém oboru za zajímavé či ojedinělé. Nejlepší a nejchutnější vybere odborná komise. „Cílem již třetího ročníku soutěže Chutná hezky jihočesky je propagovat kvalitní masné, pekařské či mléčné výrobky z regionu,“ řekla Hricová. „V konečném důsledku jde o dobrý vítr do plachet regionálních podnikatelů soupeřících na rozbouřeném moři tržních vln s giganty nadnárodních konkurentů,“ dodala.
Loni porotci posoudili celkem 142 výrobků od 37 firem a podnikatelů z kraje. Nejlepšími jihočeskými potravinami nakonec zvolili šunku s medem, trdelník, jahodový jogurt a tmavý med.
Výrobci se mohou hlásit do 20. května. Výsledky budou vyhlášeny 6. června při Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti. Vítězové získají právo na logo Chutná hezky jihočesky – talířek se složeným ubrouskem. Oceněné výrobky najdou zákazníci například v prodejnách českobudějovické Jednoty.