Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně

Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně
sdílet:
Gastronomický festival Masarykovo menu nabídne to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.

První republika byla pro Československo dobou hospodářského i kulturního vzestupu, Karla Čapka, polobotek od Bati, bílých funkcionalistických fasád, černobílých filmů s mimořádně elegantními herci a také skvělého jídla všeho druhu. Praha se během pár let stala jednou z kulinářských velmocí, kde se mísily snad všechny tehdejší světové trendy. A přesně na tuhle tradici se snaží navázat festival Masarykovo menu. Vybrané restaurace budou až do 29. září nabízet tříchodová menu, ve kterých představí to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.

Zlatá éra české gastronomie


Pokrmy připravované za první republiky můžeme rozdělit na dvě skupiny – lidovou a měšťanskou. Ta lidová se skládala především z lokálních surovin. Lidé neplýtvali jídlem tolik jako dnes. Ze zabitého prasete se zužitkovalo vše, co se dalo. Od čumáčku po ocásek. Také se jedlo více ryb. A přesně takovou kuchyni měl prý prezident Masaryk, který pocházel z prostých vesnických poměrů, ze všeho nejraději. Inspiroval se jí i šéfkuchař Michael Váňa z restaurace U Modré kachničky II. Pro všechny labužníky si připravil například uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí s bramborovým nákypem.

Honosnější měšťanskou kuchyni inspirovalo hlavně francouzské a anglické kulinářské umění. Ve starých knihách s recepty najdete zvěřinu, krémové polévky, mušle, ale také i šneky. Máte-li chuť vyzkoušet právě tento druh prvorepublikových jídel, doporučujeme nenechat si ujít menu brněnské restaurace Sunset. Jejich menu č. 1 obsahuje tartar z husích prsíček s restovanými jatýrky na marinovaných hruškách v brusinkové redukci, telecí kýtu na slanině a houbách se šípkovou omáčkou a tvarohové knedlíky s meruňkami, mákem, perníkem a skořicí.

Zářijové Masarykovo menu


Restaurace, které se zapojily do festivalu Masarykovo menu, máte možnost navštívit do 29. září. Cena za tříchodové menu se pohybuje od 290 do 490 Kč. Kompletní seznam zúčastněných podniků a labužnických menu s fotografiemi najdete zde. A jestli se vám sbíhají sliny už teď, uvařte si večer kroupovou polévku s houbami a o víkendu vyzkoušejte staročeský kančí guláš nebo bažanta podlitého krémovou houbovou omáčkou. Dobrou chuť!

Připravila Nikita Rybová
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit