Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně

Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně
sdílet:
Gastronomický festival Masarykovo menu nabídne to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.

První republika byla pro Československo dobou hospodářského i kulturního vzestupu, Karla Čapka, polobotek od Bati, bílých funkcionalistických fasád, černobílých filmů s mimořádně elegantními herci a také skvělého jídla všeho druhu. Praha se během pár let stala jednou z kulinářských velmocí, kde se mísily snad všechny tehdejší světové trendy. A přesně na tuhle tradici se snaží navázat festival Masarykovo menu. Vybrané restaurace budou až do 29. září nabízet tříchodová menu, ve kterých představí to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.
 

Zlatá éra české gastronomie


Pokrmy připravované za první republiky můžeme rozdělit na dvě skupiny – lidovou a měšťanskou. Ta lidová se skládala především z lokálních surovin. Lidé neplýtvali jídlem tolik jako dnes. Ze zabitého prasete se zužitkovalo vše, co se dalo. Od čumáčku po ocásek. Také se jedlo více ryb. A přesně takovou kuchyni měl prý prezident Masaryk, který pocházel z prostých vesnických poměrů, ze všeho nejraději. Inspiroval se jí i šéfkuchař Michael Váňa z restaurace U Modré kachničky II. Pro všechny labužníky si připravil například uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí s bramborovým nákypem.

Honosnější měšťanskou kuchyni inspirovalo hlavně francouzské a anglické kulinářské umění. Ve starých knihách s recepty najdete zvěřinu, krémové polévky, mušle, ale také i šneky. Máte-li chuť vyzkoušet právě tento druh prvorepublikových jídel, doporučujeme nenechat si ujít menu brněnské restaurace Sunset. Jejich menu č. 1 obsahuje tartar z husích prsíček s restovanými jatýrky na marinovaných hruškách v brusinkové redukci, telecí kýtu na slanině a houbách se šípkovou omáčkou a tvarohové knedlíky s meruňkami, mákem, perníkem a skořicí.

 

 

Zářijové Masarykovo menu


Restaurace, které se zapojily do festivalu Masarykovo menu, máte možnost navštívit do 29. září. Cena za tříchodové menu se pohybuje od 290 do 490 Kč. Kompletní seznam zúčastněných podniků a labužnických menu s fotografiemi najdete zde. A jestli se vám sbíhají sliny už teď, uvařte si večer kroupovou polévku s houbami a o víkendu vyzkoušejte staročeský kančí guláš nebo bažanta podlitého krémovou houbovou omáčkou. Dobrou chuť!

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...