0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně

Co obědval Masaryk? Zjistíte v Praze a Brně
sdílet:
Gastronomický festival Masarykovo menu nabídne to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.

První republika byla pro Československo dobou hospodářského i kulturního vzestupu, Karla Čapka, polobotek od Bati, bílých funkcionalistických fasád, černobílých filmů s mimořádně elegantními herci a také skvělého jídla všeho druhu. Praha se během pár let stala jednou z kulinářských velmocí, kde se mísily snad všechny tehdejší světové trendy. A přesně na tuhle tradici se snaží navázat festival Masarykovo menu. Vybrané restaurace budou až do 29. září nabízet tříchodová menu, ve kterých představí to nejlepší z prvorepublikové kuchyně.
 

Zlatá éra české gastronomie


Pokrmy připravované za první republiky můžeme rozdělit na dvě skupiny – lidovou a měšťanskou. Ta lidová se skládala především z lokálních surovin. Lidé neplýtvali jídlem tolik jako dnes. Ze zabitého prasete se zužitkovalo vše, co se dalo. Od čumáčku po ocásek. Také se jedlo více ryb. A přesně takovou kuchyni měl prý prezident Masaryk, který pocházel z prostých vesnických poměrů, ze všeho nejraději. Inspiroval se jí i šéfkuchař Michael Váňa z restaurace U Modré kachničky II. Pro všechny labužníky si připravil například uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí s bramborovým nákypem.

Honosnější měšťanskou kuchyni inspirovalo hlavně francouzské a anglické kulinářské umění. Ve starých knihách s recepty najdete zvěřinu, krémové polévky, mušle, ale také i šneky. Máte-li chuť vyzkoušet právě tento druh prvorepublikových jídel, doporučujeme nenechat si ujít menu brněnské restaurace Sunset. Jejich menu č. 1 obsahuje tartar z husích prsíček s restovanými jatýrky na marinovaných hruškách v brusinkové redukci, telecí kýtu na slanině a houbách se šípkovou omáčkou a tvarohové knedlíky s meruňkami, mákem, perníkem a skořicí.

 

 

Zářijové Masarykovo menu


Restaurace, které se zapojily do festivalu Masarykovo menu, máte možnost navštívit do 29. září. Cena za tříchodové menu se pohybuje od 290 do 490 Kč. Kompletní seznam zúčastněných podniků a labužnických menu s fotografiemi najdete zde. A jestli se vám sbíhají sliny už teď, uvařte si večer kroupovou polévku s houbami a o víkendu vyzkoušejte staročeský kančí guláš nebo bažanta podlitého krémovou houbovou omáčkou. Dobrou chuť!

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč