Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
Irské slavnosti v Praze

Při příležitosti oslav 20. výročí otevření hospůdky James Joyce v Praze si restaurace připomene nejen slavné začátky, ale i úplné kořeny irské gastronomické kultury, a to díky výjimečné nabídce tradičních nápojů a jídel.
 

Pivo s historií


Od 5. do 10. listopadu je pro návštěvníky připraven exkluzivní program. Hned první den můžete ochutnat stout Plain Porter Molly Malone. Toto pivo se připravuje podle receptury z 18. století a naposledy bylo v Irsku k ochutnání v padesátých letech minulého století. Den nato bude probíhat ochutnávka dvaceti druhů irské whiskey, včetně těch, které nejsou na českém trhu běžně dostupné. V pátek 8. listopadu se koná výstava fotografií z let počátků hospody James Joyce, která se pyšní známými hosty. V minulosti ji navštívil i prezident Václav Havel, irská prezidentka Mary McAleese nebo americký herec Dennis Hopper.

 

Irsko pro gurmány


Po celý čas oslav v podniku ochutnáte irskou snídani, ve které nechybí irská slanina, klobásky, bílý pudink a sázené vejce. Nebo vyrazte na večeři a dejte si kouřový burger s karamelizovanou cibulkou v pivu stout a likéru Irish Mist či tradiční fish & chips à la Burdocks, což je nejstarší dublinská restaurace, která tuto specialitu nabízí. Nejočekávanější specialitou irských slavností je jehněčí z hrabství Wicklow. Více informací o oslavách v pražské hospodě James Joyce najdete zde.

 

 

 

Irsko u vás doma


Jedním z pokrmů, které proniklo až za hranice Irska, je irské národní jídlo známé jako Irish Stew. Jde o velmi hustou polévku ve stylu německého eintopfu z masa, brambor a kořenové zeleniny. Vaří se v podstatě sama, a navíc je tak sytá, že se jí jako hlavní jídlo. Připravte si ji podle našeho receptu a ochutnejte ji také.

 

 

 

 

Připravila Nikita Rybová