0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak jsme vybírali dort na obálku?

časopis apetit
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Vybrat z více než stovky dortů ten nej zní jako nejjednodušší a nejsladší úkol na světě, co říkáte? Zdání ovšem klame! Můžeme upřímně říct, že jste nám ho svou šikovností opravdu pořádně "osladili"!

Když jsme jednoho únorového rána startovali soutěž o dort na obálku, jako vždy nás trápily lehké pochyby… Přijde vůbec nějaký příspěvek? Bude se v téhle hektické době, kdy je čas jednou z nejdrahocennějších komodit, někomu chtít pustit do vymýšlení receptu, pečení a focení? Obavy se však rychle rozplynuly, máme totiž úžasné čtenáře – k 15. narozeninám Apetitu přišlo 116 překrásných dárků, které si můžete prohlédnout v galerii! Děkujeme z celého srdce a smekáme klobouky před vaší kreativitou i cukrářskou zručností. 

Jak ovšem vybrat z takové záplavy dortů jen tři? Máme za sebou už docela hodně podobných soutěží, ale tahle nám pořádně zamotala hlavu... Tolik šikovných pekařů a tolik skvělých nápadů! Celá redakce trávila dlouhé hodiny prohlížením fotografií, pročítáním receptů a vášnivými diskusemi, který dort je ten nej. Musí být krásný! Musí být výjimečný! Musí mít vtip! Opravdu jste nám vybírání příliš neulehčili, protože tento popis splňovaly všechny.

Při prohlížení galerie vás jistě upoutá stejná věc jako nás. Trend potahovaných dortů a těžkých máslových krémů pomalu ale jistě ustupuje a uvolňuje místo lehčím variantám. Soutěž tak letos jednoznačně ovládly elegantní dorty potřené krémem a ukrývající se pod záplavou čerstvého ovoce, makronek, pusinek, ořechů, čokolády a čerstvých květů.

slavnostní dortyZa nejoblíbenější příchuť bychom si asi troufli vyhlásit osvědčenou kombinaci malin a čokolády, která nikdy neomrzí. Nadchlo nás, že v řadě dortů se objevil domácí citronový krém (lemon curd), který sice v našich končinách ještě před pár lety vzbuzoval lehkou nedůvěru, dnes už ovšem rychle získává na oblibě. Nechyběly ovšem ani neobvyklejší příchutě a ingredience – čiroková mouka, levandule, čaj matcha, avokádo, dýně, špenát, březový cukr, rakytník či chia semínka.

Dorty se rychle staly náplní každého redakčního dne. Řešily se nejen na poradách, ale i při vaření ranní kávy či během obědů. Výběr se zužoval a každého vyškrtnutého kandidáta jsme skoro oplakali. Někteří se dokonce párkrát do výběru vrátili! Favority jsme vytiskli, rozložili je na podlahu, abychom měli „nadhled“, a neustále je přesouvali ze strany na stranu, porovnávali, kombinovali, a chvílemi si zoufalstvím pomalu rvali vlasy. Vězte, že vybrat jenom tři dorty není žádná legrace.

Pro nás to totiž nejsou jenom neživé dorty, za každým jsme viděli tu úctyhodnou práci, lásku, naději, čas, suroviny a hlavně člověka, který tohle všechno do jeho přípravy vložil. Tenhle zodpovědný úkol jsme rozhodně nebrali na lehkou váhu. Všem, kteří se téhle výzvy chopili, ještě jednou děkujeme! Kéž bychom mohli odměnit všechny.

Nakonec se to ovšem podařilo, finalisté byli odhlasováni! Pak už přišel čas pečení, dolaďování receptů k dokonalosti a především zdobení. A stejně jako modelky pro fotky na obálku líčí a obléká celý tým stylistů, i naše modely získaly od food stylisty ten nejluxusnější vzhled. Všechny tři dorty zapózovaly na obálku, vystřídaly všechny možné úhly, několikrát vyměnily dekor i ozdoby, aby jim to co nejvíce slušelo.

Celá redakce ovšem nedočkavě vyhlížela ten vytoužený okamžik! Ochutnání! Na něm totiž záviselo konečné rozhodnutí! Ač jsme si mysleli, že už máme vyhráno, ani tohle nebylo jednoduché. Všechny dorty byly skvělé! Nakonec jsme ale třetí místo přisoudili lehoučkému mangovému dortu, druhé dokonale vyladěnému čokoládovo-karamelovému a první příčku a zasloužené místo na titulní straně pak rozkvetlému dortu, inspirovanému létem v Itálii.

Vděční jsme ovšem všem soutěžícím. Neskonale si vážíme vaší účasti v naší soutěži a vší námahy, kterou jste do tvorby dortů vložili. Jste skvělí! Každý z vás by si zasloužil stát na pomyslné bedně. Zkrátka a dobře všem vám patří náš obrovský dík. 

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit