Jak snadno z bílého burčáku získáte červený
Těchto šest vzorků obsahovalo od 65 do 76 procent vody a v pěti případech také syntetická barviva. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků.
Od roku 2006, kdy inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce provádějí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích, nikdy nebylo zaznamenáno tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy.
Firma přišla o živnostenské oprávnění
Komunikace s firmou rovněž nebyla jednoduchá, neboť na adrese uvedené v obchodním rejstříku firma nesídlí. „Velmi jsme uvítali, že živnostenský úřad v Moravském Krumlově na základě našeho podnětu s firmou zahájil správní řízení, jehož výsledkem je zrušení živnostenského oprávnění. Je to jasný signál pro ostatní provozovatele, kteří závažným způsobem nerespektují právní předpisy,“ uvedl zastupující ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica.