Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na legendární klobásky do muzea

Na legendární klobásky do muzea
sdílet:
V Berlíně si řekli: Když mohou mít muzea technické vynálezy, proč by je nemohly mít i ty kulinářské? Slovo dalo slovo a vy se můžete za klobáskami s kari zvanými currywurst, které vznikly po válce jako nouzovka, vydat do Berlína. Neodmyslitelná položka v nabídce stánků rychlého občerstvení v Německu totiž ke svým šedesátinám dostala vlastní muzeum. „Žádné další jídlo nesouvisí tak úzce s německou historií a nemá tolik příznivců jako currywurst,“ tvrdí Martin Löwer, otec myšlenky založit muzeum currywurstu a nyní jeho kurátor. „Právě v době krize je jedení currywurstu skvělým způsobem, jak zažít Berlín,“ říká Löwer a připomíná, že pochoutka se zrodila v těžkých dobách.

V muzeu návštěvníci projdou interaktivní ‚klobáskovou trasu‘, na níž se dozvědí zajímavosti z historie currywurstu, budou moci projít stánek, v němž se tato voňavá pochoutka prodává, na počítači si ji budou moci sami nakrájet a podívat se na dokumentární film o její historii i současnosti. Pouštět se tam také budou scény z televizních seriálů, v nichž se toto kultovní jídlo objevuje.   Návštěvníci se ale dozvědí i něco o dopadu kultury rychlého občerstvení na životní prostředí. Když je prohlídka unaví, budou si moci odpočinout na gauči ve tvaru porce kečupu umístěném v místnosti, jejíž vzduch bude prosycen vůní kari. 

Currywurst jako poválečný experiment  O tom, že currywurst je legenda, která stále žije, svědčí hlavně čísla. Ročně se těchto klobásek s kečupem okořeneným kari sní 800 milionů, z toho 70 milionů jen v Berlíně. Z těchto čísel by byla jistě mile překvapena jeho autorka, jistá Herta Heuwerová. Ta experimentovala s potravinami, které získala od britských vojáků žijících ve městě. V září 1949 zřejmě poprvé ve svém rychlém občerstvení začala nabízet klobásku zalitou pomádou smíchanou z rajčatového protlaku, kari, worcesterské omáčky a z dalších příměsí.  

Pokud ještě chvilku s návštěvou muzea počkáte, budete mít možnost ochutnat currywurst přímo v jeho prostorách. Vedení muzea totiž plánuje v občerstvení, ve kterém bude nabízet i currywurst vyrobený z tofu. 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč