0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na legendární klobásky do muzea

Na legendární klobásky do muzea
sdílet:
V Berlíně si řekli: Když mohou mít muzea technické vynálezy, proč by je nemohly mít i ty kulinářské? Slovo dalo slovo a vy se můžete za klobáskami s kari zvanými currywurst, které vznikly po válce jako nouzovka, vydat do Berlína. Neodmyslitelná položka v nabídce stánků rychlého občerstvení v Německu totiž ke svým šedesátinám dostala vlastní muzeum. „Žádné další jídlo nesouvisí tak úzce s německou historií a nemá tolik příznivců jako currywurst,“ tvrdí Martin Löwer, otec myšlenky založit muzeum currywurstu a nyní jeho kurátor. „Právě v době krize je jedení currywurstu skvělým způsobem, jak zažít Berlín,“ říká Löwer a připomíná, že pochoutka se zrodila v těžkých dobách.

V muzeu návštěvníci projdou interaktivní ‚klobáskovou trasu‘, na níž se dozvědí zajímavosti z historie currywurstu, budou moci projít stánek, v němž se tato voňavá pochoutka prodává, na počítači si ji budou moci sami nakrájet a podívat se na dokumentární film o její historii i současnosti. Pouštět se tam také budou scény z televizních seriálů, v nichž se toto kultovní jídlo objevuje.   Návštěvníci se ale dozvědí i něco o dopadu kultury rychlého občerstvení na životní prostředí. Když je prohlídka unaví, budou si moci odpočinout na gauči ve tvaru porce kečupu umístěném v místnosti, jejíž vzduch bude prosycen vůní kari. 

Currywurst jako poválečný experiment  O tom, že currywurst je legenda, která stále žije, svědčí hlavně čísla. Ročně se těchto klobásek s kečupem okořeneným kari sní 800 milionů, z toho 70 milionů jen v Berlíně. Z těchto čísel by byla jistě mile překvapena jeho autorka, jistá Herta Heuwerová. Ta experimentovala s potravinami, které získala od britských vojáků žijících ve městě. V září 1949 zřejmě poprvé ve svém rychlém občerstvení začala nabízet klobásku zalitou pomádou smíchanou z rajčatového protlaku, kari, worcesterské omáčky a z dalších příměsí.  

Pokud ještě chvilku s návštěvou muzea počkáte, budete mít možnost ochutnat currywurst přímo v jeho prostorách. Vedení muzea totiž plánuje v občerstvení, ve kterém bude nabízet i currywurst vyrobený z tofu. 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit