Záměrem akce je přiblížit kulturu, folklor a umění obou zemí. Takže kromě ochutnávání slovenské kuchyně v restauraci Masné krámy, v hotelu Budweis, v Grand Hotelu Zvon a v hotelu Gomel jsou na programu výstavy, divadelní představení, koncerty, autorská čtení nebo tradiční Radniční bál.
Zkuste oštěpek nebo šamorýnský rožeň
V hotelu Gomel se slovenského vaření ujme šéfkuchař Milan Kopták:„Slovenská kuchyně je u nás velice oblíbená, přesto si troufám tvrdit, že nepříliš známá. Kromě halušek a borovičky totiž nabízí spoustu dalších specialit a regionálních pokrmů. A právě ty bychom chtěli českým labužníkům přiblížit.“
V rámci Dnů slovenské kuchyně se tak na jídelníčku objeví například smažený oštěpek s brusinkami a bagetkou, kapustový list plněný mletým masem, šamorýnský rožeň s pečenou bramborou a brynzou nebo bratislavská morčecí prsa.
V úterý na masopust
Náměstí Přemysla Otakara II. bude v úterý 16. února od 15.30 patřit masopustní koledě v podání jihočeských národopisných souborů. Hostem je ľudová hudba Ponitran.
Kuchařské klání o nejlepší halušky
V hotelu Budweis se ve středu 17. února od 17 hodin utkají kuchaři v soutěži Haluškové preteky. Tohoto soutěžení se zúčastní i dvojnásobný mistr světa ve vaření halušek Marián Sekeli. K pojídání této lahůdky s brynzou bude hrát l’udová muzika z Podpoľania.
Ochutnejte Slovensko v Českých Budějovicích
08.02.2010
V rámci tradičního festivalu Dny slovenské kultury v Českých Budějovicích si můžete užít nejen halušky a borovičku, ale i méně známá slovenská jídla. Festival se koná od 12. do 21. února.