Jak vaří školní jídelny
Odborná porota vybírala ze 45 přihlášených školních jídelen z celé České republiky. Jejich úkolem bylo připravit kompletní polední menu, které obsahuje rybu a luštěniny. Současně muselo splňovat kritéria pro stravování dětí a cenou nepřekročit 27,50 Kč za jednu porci. Neméně důležité samozřejmě bylo, aby pokrm dětem chutnal.
Přísná pravidla
Obědy porota hodnotila podle použitých surovin, technologického postupu přípravy, vhodnosti z nutričního hlediska a vzájemného propojení vybraných potravin a chutí a vůní výsledných pokrmů. „Vybrat deset finalistů nebylo vůbec jednoduché. Školní jídelny přihlásily do soutěže opravdu zajímavá jídla, která splňovala přísná pravidla soutěže i výživové normy,“ uvedla Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu.
Zapojte se do hlasování
Vybraní finalisté se 27. října zúčastní závěrečného klání. Do soutěže se můžete zapojit i vy prostřednictvím hlasování o nejoblíbenější polední menu. Svůj hlas můžete vybrané školní jídelně dát na webu www.yesneyes.cz. Vítězná jídelna si vyzkouší, jaké to je, vařit jeden den s Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou, populárními ‚Kluky v akci‘.