0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 nápady s bezovým sirupem

bezový sirup
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Aromatický sirup se může stát výchozí surovinou mnoha jídel. Vyniká chuťovými i léčivými vlastnostmi.

Na přípravu bezového sirupu existuje řada receptů, které v různém poměru spojují výluh z květů bezu černého s cukrem, citrony a kyselinou citronovou, která domácí šťávu konzervuje. Vyzkoušet můžete náš recept. Sirup se připravuje zastudena, a tak si uchová maximum cenných látek. Voňavá šťáva z bezových květů je skvělá do míchaných nápojů – od osvěžujících limonád pro děti až po alkoholické kombinace s ginem, vodkou či bílým rumem. Rozumí si i se sektem či proseccem. My vám ji ale nabízíme v trochu nezvyklé podobě: jako součást pokrmů a dezertu.

Kuře s bezovým sirupem

Celé osolené kuře pečte na másle při 200 °C, jak jste zvyklí. Po 20 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuře potřete směsí ze 2 lžic bezového sirupu a šťávy z 1 pomeranče a 1 citronu. Pečte dalších 40 minut, dokud kuře nebude zlaté. Během pečení ho občas potírejte vypečenou šťávou. Bezový sirup spolu s citrusy kuře výborně ochutí.

Vepřové kotlety dušené s bezovým sirupem

4 silnější vepřové kotlety nařízněte, aby se nekroutily, a opečte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova. Maso vyjměte. Do pánve přidejte lžíci bezového sirupu, sůl a špetku chilli koření. Promíchejte, do šťávy vložte maso a pod poklicí duste, dokud kotletky nebudou křehké. Je-li třeba, kotletky podlijte trochou vývaru.

Panna cotta s bezovým želé

Při přípravě dezertu postupujte podle receptu na panna cottu s ovocnou čepičkou (najdete ho tady), meruňkovou šťávu na barevné želé nahraďte vodou smíchanou s bezovým sirupem v poměru, který máte rádi.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...
KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč