Máme pro vás inspiraci, kde si v zimních měsících vychutnat šálek čerstvě upražené kávy, a navíc se dozvědět něco z její historie.
Za kávu údajně vděčíme Etiopii, kde i dnes můžeme najít divoce rostoucí keře kávovníku. Do Čech se zrna s povzbuzujícími účinky dostala až v 16. století, prvenství patří Brnu. V Praze se tradice kaváren začala rozvíjet o něco později, některé z nich fungují dodnes. Mezi tradiční pražské podniky patří kavárna U Petržílků na Malé Straně, kavárna Slavia, Louvre nebo kavárna Savoy, která se pyšní krásným stropem z 2. poloviny 19. století.
Pokud se chcete o kávě dozvědět více, zajděte na návštěvu do některého z muzeí tohoto nápoje. V Praze doporučujeme navštívit Muzeum kávy na Letné. Zde najdete expozici kávové kultury napříč několika staletími a dávno zapomenuté exponáty, které se používaly na výrobu a přípravu nápoje. Majitelka Kateřina Ebelová cestuje po celém světě, aby našla ty nejzajímavější artefakty, a společně se svým mužem vyrábí a dodává kávu do několika pražských kaváren. To, že je muzeum skutečně rodinným podnikem, dokazuje i přilehlá kavárna a cukrárna, ve které si můžete dát čerstvou kávu a domácí dort od dcery paní majitelky.
Zaujalo nás: Víte, že jeden z největších konzumentů kávy byl literát Honoré de Balzac? Údajně pil až šedesát šálků denně. A jak jste na tom s kávou vy?
Připravila Irena Vaňková