Lehká a osvěžující mražená pěna (semifreddo) s jemnou chutí kávy je po vydatném obědě přesně to pravé. Křupavé piškoty, které voní oříšky, můžete po sejmutí z plechu ještě zatočit jako kornoutky; poslouží vám k tomu rukojeť vařečky.
Suroviny
1 Nejdřív připravte mraženou pěnu: Cukr rozpusťte v kávě, přidejte rum, vodu, promíchejte a dejte do mrazáku. Směs občas zamíchejte, aby se netvořily velké krystaly ledu. Asi po půlhodině, až směs trochu zmrzne a zhoustne, vmíchejte ušlehanou smetanu. Vraťte do mrazáku a nechte ztuhnout na 4–8 °C. Trvá to hodinu až dvě, podle výkonnosti mrazáku. Během mražení můžete pěnu občas promíchat, aby byla hladší. Má mít konzistenci polotuhé zmrzliny.
2 Teď se pusťte do piškotů: V míse promíchejte bílky, cukr, ořechy, máslo, mouku. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem a klaďte na něj kopečky směsi; v troubě z nich vzniknou placičky. Pečte dokřupava; trvá to 12–15 minut.
3 Placičky můžete ještě teplé stočit do elegantních kornoutků. Ozdobte jimi mraženou pěnu (dvěma lžičkami z ní vytvoříte nočky) a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kávové osvěžení(14 receptů)
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů)
- 27 dezertů pro opravdové milovníky kávy(27 receptů)
Komentáře
Anonym
03.09.2007 18:32
Apetit 11/05