0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Třetím nejlepším barmanem na světě je Češka

Třetím nejlepším barmanem na světě je Češka
sdílet:
V úterý večer vyvrcholilo v Berlíně mistrovství světa v míchání koktejlů. Třetí místo v takzvané klasice, což je příprava nápojů bez triků, vybojovala v konkurenci 800 barmanů z více než 52 zemí světa Šárka Janová, mistryně České republiky v míchání nápojů. První místo obsadil Slovák Vladimír Baňák, jehož Sweet Road porota vyznamenala jako koktejl roku. Jde o směs malinové vodky, rybízového likéru, vanilky a smetany korunovaná práškovým kakaem. Nový koktejl bude servírován na úvod příštího mistrovství světa v míchání koktejlů v Singapuru, oznámil prezident Mezinárodní asociace barmanů Derek Lee. Druhé skončilo Slovinsko.

„Mistrovství světa dopadlo lépe, než jsme očekávali... Je to obrovský úspěch,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanský. Rodačka z Nového Jičína porazila matadory ze světové špičky. Zajímavé podle Svojanského je, že mistrovství kralovaly tentokrát země ze střední Evropy, což nikdo nečekal.    

Stejně jako zmlsaní pisálci o jídle a kuchaři, i Šárka Janová má vytříbený vkus a kritické chuťové pohárky. Nesnáší mléko, miluje sekt a drinky, které si na baru či v restauraci objedná, pečlivě posuzuje. K jejímu nejoblíbenějšímu míchanému nápoji patří Mary Pickford, což je kombinace bílého rumu, ananasového džusu a střiku z grenadinového sirupu, nepohrdne ale ani Mojitem, které na léto všem doporučuje.

V kategorii, kdy létají lahve od rumu i vodky vzduchem, zastupoval Česko Carlos Gonzales, ten ale bohužel do finále nepostoupil. Vyhrál jej Brit Gianluigi Bosco, který kromě náročných triků vykouzlil i nápoje postavené na vodce, jablečném likéru, vanilce a citronovém džusu, korunované zeleným citronem, dílkem jablka a červenými bobulemi.    

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby
  • Jak na to

Dutch baby: Neodolatelná palačinka z trouby

Vydatná snídaně, rychlá večeře nebo jednoduchý dezert? To je Dutch baby – palačinka z jedné pánve, která udělá parádu na každém stole. Není s ní skoro žádná práce, máte hned hotovo a hodí se na ni čerstvé ovoce s javorovým syrupem, ale i...

Obchod Apetit