Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Třetím nejlepším barmanem na světě je Češka

koktejlový bar
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

V úterý večer vyvrcholilo v Berlíně mistrovství světa v míchání koktejlů. Třetí místo v takzvané klasice, což je příprava nápojů bez triků, vybojovala v konkurenci 800 barmanů z více než 52 zemí světa Šárka Janová, mistryně České republiky v míchání nápojů.

První místo obsadil Slovák Vladimír Baňák, jehož Sweet Road porota vyznamenala jako koktejl roku. Jde o směs malinové vodky, rybízového likéru, vanilky a smetany korunovaná práškovým kakaem. Nový koktejl bude servírován na úvod příštího mistrovství světa v míchání koktejlů v Singapuru, oznámil prezident Mezinárodní asociace barmanů Derek Lee. Druhé skončilo Slovinsko.

„Mistrovství světa dopadlo lépe, než jsme očekávali... Je to obrovský úspěch,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanský. Rodačka z Nového Jičína porazila matadory ze světové špičky. Zajímavé podle Svojanského je, že mistrovství kralovaly tentokrát země ze střední Evropy, což nikdo nečekal.    

Stejně jako zmlsaní pisálci o jídle a kuchaři, i Šárka Janová má vytříbený vkus a kritické chuťové pohárky. Nesnáší mléko, miluje sekt a drinky, které si na baru či v restauraci objedná, pečlivě posuzuje. K jejímu nejoblíbenějšímu míchanému nápoji patří Mary Pickford, což je kombinace bílého rumu, ananasového džusu a střiku z grenadinového sirupu, nepohrdne ale ani Mojitem, které na léto všem doporučuje.

V kategorii, kdy létají lahve od rumu i vodky vzduchem, zastupoval Česko Carlos Gonzales, ten ale bohužel do finále nepostoupil. Vyhrál jej Brit Gianluigi Bosco, který kromě náročných triků vykouzlil i nápoje postavené na vodce, jablečném likéru, vanilce a citronovém džusu, korunované zeleným citronem, dílkem jablka a červenými bobulemi.    

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...