0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Třetím nejlepším barmanem na světě je Češka

Třetím nejlepším barmanem na světě je Češka
sdílet:
V úterý večer vyvrcholilo v Berlíně mistrovství světa v míchání koktejlů. Třetí místo v takzvané klasice, což je příprava nápojů bez triků, vybojovala v konkurenci 800 barmanů z více než 52 zemí světa Šárka Janová, mistryně České republiky v míchání nápojů. První místo obsadil Slovák Vladimír Baňák, jehož Sweet Road porota vyznamenala jako koktejl roku. Jde o směs malinové vodky, rybízového likéru, vanilky a smetany korunovaná práškovým kakaem. Nový koktejl bude servírován na úvod příštího mistrovství světa v míchání koktejlů v Singapuru, oznámil prezident Mezinárodní asociace barmanů Derek Lee. Druhé skončilo Slovinsko.

„Mistrovství světa dopadlo lépe, než jsme očekávali... Je to obrovský úspěch,“ uvedl prezident České barmanské asociace Aleš Svojanský. Rodačka z Nového Jičína porazila matadory ze světové špičky. Zajímavé podle Svojanského je, že mistrovství kralovaly tentokrát země ze střední Evropy, což nikdo nečekal.    

Stejně jako zmlsaní pisálci o jídle a kuchaři, i Šárka Janová má vytříbený vkus a kritické chuťové pohárky. Nesnáší mléko, miluje sekt a drinky, které si na baru či v restauraci objedná, pečlivě posuzuje. K jejímu nejoblíbenějšímu míchanému nápoji patří Mary Pickford, což je kombinace bílého rumu, ananasového džusu a střiku z grenadinového sirupu, nepohrdne ale ani Mojitem, které na léto všem doporučuje.

V kategorii, kdy létají lahve od rumu i vodky vzduchem, zastupoval Česko Carlos Gonzales, ten ale bohužel do finále nepostoupil. Vyhrál jej Brit Gianluigi Bosco, který kromě náročných triků vykouzlil i nápoje postavené na vodce, jablečném likéru, vanilce a citronovém džusu, korunované zeleným citronem, dílkem jablka a červenými bobulemi.    

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč