0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trpíte nespavostí? Přestaňte se přejídat a večer nemyslete!

asijske jidlo
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Podle přednosty Psychiatrické kliniky v Olomouci Jána Praška trpí nespavostí téměř každý třetí člověk. Za špatný spánek může nepravidelný denní režim, dlouhodobý stres a napětí, poslední dobou také obavy z dopadů současné krize. „Vzrůstá pracovní tempo a stres, kterému jsou lidé vstaveni, takže jsou napjatější, víc večer řeší, co přes den zvládli a nezvládli,“ řekl Praško. Pokud nespí, odvedou podle něj lidé pozornost od původního problému a začnou se trápit nespavostí druhotně.

Jako nespavost se hodnotí ztížené usínání a časté nebo brzké buzení. Normální doba usínání je dvacet minut. Chronická nespavost vede k depresím, úzkostem, poruchám pozornosti, častějším úrazům a poklesu pracovní výkonnosti. Dlouhodobá nespavost podle lékařů způsobuje vyčerpání a zvyšuje riziko deprese. Lidé, kteří mají potíže s nespavostí delší než měsíc, by proto měli navštívit odborníka, který jim pomůže obnovit přirozený spánkový rytmus. Nespavost podle Praška lidé často řeší léky, které vedou k závislosti a z dlouhodobého hlediska problém neřeší. Podle Lucie Závěšické ze spánkové laboratoře Psychiatrického centra Praha utratíme v česku za léky na spaní přibližně 20 milionů korun měsíčně. Hypnotika však nejsou řešením.

Podle Praška je důležité mít uspořádaný životní styl, dodržovat pravidelný denní rytmus, respektovat vnitřní hodiny. Jak se tedy bránit nespavosti?

  • Před spaním nepijte kávu, čaj, kolu nebo energetické nápoje. Mezi požitím posledního energetického či stimulujícího nápoje a spánkem by mělo uplynout pět hodin.
  • Nepijte večer alkohol, zhoršuje kvalitu spánku.
  • Vynechte večer těžká jídla, jezte naposledy tři hodiny před tím, než půjdete spát.
  • Nekuřte, zvláště ne před usnutím, nikotin organismus povzbuzuje.
  • Vyrazte ven, lehká procházka po večeři může spánek zlepšit, nic ale nepřehánějte, cvičení tři až čtyři hodiny před ulehnutím může spánek narušit.
  • Po večeři již neřešte důležitá témata, která vás mohou rozrušit.
  • V posteli nejezte, nečtěte si, nedívejte se na televizi a přes den ani neodpočívejte.

Související články

2 večeře s tuňákem
  • ARCHIV / nepridavat nove

2 večeře s tuňákem

Univerzální rybí maso je zdravé a chutná i dětem. Vyzkoušejte snadné recepty. ...
Na každý den v týdnu: 5 večeří s pivem
  • Tipy a triky

Na každý den v týdnu: 5 večeří s pivem

Náš národní nápoj nejlépe chutná pořádně vychlazený. Když však orosený půllitr pro jednou vyměníte za hrnec či pekáč, nebudete litovat. Ve slané i sladké kuchyni umí zázraky.   ...
5 večeří pro zahřátí
  • Tipy a triky

5 večeří pro zahřátí

Rozpalte to s těmi správnými přísadami. Zaručujeme vám, že s těmito večeřemi si na vás mráz nepřijde!   ...
5 zapečených večeří
  • Tipy a triky

5 zapečených večeří

Tousty s pikantním sýrem, bochánky s uzeninou nebo třeba tortillové balíčky se špenátem – máme pro vás pět jednoduchých večeří, které nestojí čas ani peníze....
5 srpnových večeří
  • Tipy a triky

5 srpnových večeří

Kdy jindy než teď? Léto nás štědře obdarovává tou nejlepší zeleninou a ovocem, byl by hřích je nevyužít. S kvalitními surovinami se vaří doslova samo....
5 světových večeří
  • Tipy a triky

5 světových večeří

Letem světem s hrncem a vařečkou. Vybrali jsme pro vás naše oblíbená jídla ze světových kuchyní. Pro letní večeři jako dělaná....
5 evropských večeří
  • Tipy a triky

5 evropských večeří

V jednom týdnu z Paříže do Říma a pak třeba do Madridu? Vydejte se na gurmánskou cestu evropskými metropolemi. Snadná jídla můžete zařadit do jídelníčku i v pracovním týdnu....
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit