0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na každý den v týdnu: 5 večeří s pivem

Na každý den v týdnu: 5 večeří s pivem
sdílet:

Náš národní nápoj nejlépe chutná pořádně vychlazený. Když však orosený půllitr pro jednou vyměníte za hrnec či pekáč, nebudete litovat. Ve slané i sladké kuchyni umí zázraky.

 

Pivo se odnepaměti vaří v různých kulturách po celém světě – lidé vaří pivo nejen z ječmene, ale také z pšenice, kukuřice, rýže, prosa a dalších zrn. Z každé obiloviny, která se kdy tradičně pěstovala k jídlu, se také vařilo pivo. Pojďme pro změnu vařit z piva.

Pivo v české kuchyni: nové, překvapivé možnosti ve slaných i sladkých receptech

Tradiční českou kuchyni pivo obvykle provází především jako vítaný pomocník při trávení tučných masových pečení, hutných knedlíků a omáček. Přizvete-li ho však i do kuchyně, stane se z „tekutého chleba“ působivá ingredience.

  • Dodá vláčnost a kyprost kynutým i třeným těstům stejně jako chlebu a dalšímu pečivu.
  • Pečeným masům zajistí příjemnou, avšak nevtíravou chuť bez hořké stopy. Při potírání masa pivem získáte křupavou kůrčičku.
  • Marinádu s pivem využijete při letním grilování. Skvěle se hodí k vepřovému i na kuřecí maso.
  • Do piva můžete nakládat sýr. Vyzrálý pivní sýr patří k vyhledávaným pochoutkám pro otrlé gurmány. Jeho výraznou, štiplavou chuť ocení především muži.
  • Snadno z něj také ušleháte pivní těstíčko, ve kterém můžete obalovat a smažit maso, houby a zeleninu. Lehké a nadýchané těstíčko bez pivní pachuti se dokonce hodí i k ovoci – pro nebvyklý, avšak lahodný dezert zkuste osmažit jablečné kroužky. Pivní variaci na jablíčka v županu si zamilujete.
  • Z piva uvaříte i lahodné krémové polévky.

Pivo k večeři pět dnů v týdnů

Jistě jste už někdy ochutnali notoricky známé dobroty, ve kterých pivo hraje hlavní roli, ať už jsou to pikantní hospodské buřty z pekáčku, kuře pečené na pivu nebo jablečný závin z křehkého pivního těsta. Pivo můžete v kuchyni využít i nápaditěji.

Máme pro vás další, možná ne tak všeobecně známé recepty, které mají potenciál stát se novou klasikou. Zapíjejte je stejným pivem, které použijete při vaření. Snad vám ještě po čase stráveném v kuchyni nějaké zbude. A jako sladký bonus si upečte čokoládovou bábovku, samozřejmě s pivem.

1 Z jednoho hrnce: Fazole pečené v pivu

Výrazné tmavé pivo výborně ladí s pikantními dušenými jídly, pečené fazole nejsou výjimkou. Posílí jejich chuť.

  • Plechovku tmavého piva můžete na začátku vaření přidat také do hrnce s chili con carne.

2 Na grilu: Vepřová žebírka glazovaná pivem

Maso se nejprve marinuje a peče v pivě, díky čemuž krásně změkně. Pak už stačí žebírka jen potřít marinádou a krátce ogrilovat, až jejich povrch zkaramelizuje.

  • Podobný postup můžete použít i pro kuřecí křidélka, ta stačí péct výrazně kratší dobu než vepřové.

3 Do ruky: Hotdogy s pivní cibulkou

Pivní cibulky si připravte klidně trojnásobné množství. Dá se použít i do jiných jídel, zejména do burgerů a teplých sendvičů. V lednici vám v uzavřené sklenici vydrží až měsíc nebo ji můžete pro jistotu zavařit jako jiné cibulády.

4 Maso i příloha z jednoho pekáče: Zapečené vepřové na pivě s toustíky

Tenhle nápad si zamilujete. Nejprve upečete maso, pak k němu přidáte plátky pečiva a ještě všechno na chvíli vrátíte do trouby. Odměnou vám budou křupavé toustíky a rozpadající se, dokonalé měkké maso.

5 Sytý krém: Pivní polévka s čedarem

Polévky z piva uznávala už proslulá kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, která je doporučovala k zotavení po nemoci pro posílení a povzbuzení chuti.

  • Pivní polévky v jejím pojetí se vařily ze starého chleba a vaječných žloutků a působily značně skromněji než naše luxusní verze se sýrem.

Sladký bonus: čokoládová bábovka

Tmavé pivo zajistí hutné, vlhké těsto a přispívá i k nakypření. Čokoládová poleva už je jen závěrečnou tečkou na tomto neobvyklém moučníku.

Zdroj informací: autorka textu, časopis Apetit, Sandor Ellix Katz – Síla přírodní fermentace

Související články

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici
  • Tipy redakce

Víkendové menu: Pivo v hrnci i ve sklenici

Vezměte pivo do kuchyně. Tato všestranná ingredience podpoří chuť pečeného masa a krásně se od něj odpíchne i sladký moučník. Víkend navíc přímo svádí k tomu, abychom si nějaký ten ‚kousek‘ dopřáli jen tak! ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit