0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Udělejte si pořádek v lednici

Udělejte si pořádek v lednici
sdílet:
Ledničku má doma každý, ale ne každý v ní umí potraviny správně uskladnit. Věděli jste, že v běžné ledničce bývají teplotní rozdíly až 6 stupňů? A zatímco zelenina ztrácí při příliš nízké teplotě vitamíny, uzeniny se vám mohou na teplejších místech zkazit. Nejvyšší čas na generální úklid lednice!

Kam se zeleninou a masem?

Ovoce a zeleninu skladujte v nejnižších přihrádkách, od zbytku lednice bývají oddělené skleněnou deskou, a proto se tu drží teplota kolem osmi stupňů. A při skladování ovoce mějte na paměti, že banány, mango a ananas do ledničky nepatří! Maso, ryby a uzeniny skladujte hned nad přihrádkami na ovoce a zeleninu, v nejnižší části ledničky. Studený vzduch totiž klesá dolů, a proto je v této části lednice teplota nejnižší – kolem dvou stupňů.

Co na dveře a do zbytku lednice?

V přihrádkách na dveřích je mnohem větší teplo než ve vlastní ledničce, proto je ideální na skladování másla, nápojů, vajíček a omáček. Ve střední části lednice je dostatečně chladno na uskladnění jogurtů, tvarohů a sýra. Polotovary jako pizzu skladujte v nejvyšší části.

Nepodceňujte obaly

Mikroorganismy, například plíseň či kvasinky, mají u správně uskladněného jídla menší šanci, mějte ale na paměti, že stejně důležitý jako teplota je i vhodný obal, ten totiž brání rozšiřování choroboplodných zárodků. Navíc nejrůznější skleněné či porcelánové nádoby, igelitové či papírové pytlíky a fólie brání vysušování a změnám chuti.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit