Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co měly prababičky ve spíži a jak skladovaly potraviny bez lednice?

Co měly prababičky ve spíži a jak skladovaly potraviny bez lednice?
sdílet:

Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky? Uchování sklizně během zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor a kořenové zeleniny používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování jídla pak sloužily spižírny. Co bychom v nich našli v době, kdy neexistovaly kuchyňští pomocníci moderní doby? 

Sladké, přesladké ovoce

Čerstvé ovoce se dřív skladovalo jen velmi obtížně. Až na výjimečné odrůdy jablek a hrušek, které v chladném a suchém sklepě vydržely klidně až do jara, se musela ovocná sklizeň okamžitě zpracovat.

  • Vařila se povidla švestková, jablečná i hrušková a různé ovocné zavařeniny.
  • Z přezrálého ovoce se připravoval ocet nebo víno.
  • Přebytky ovoce se nakrájely a usušily jako křížaly.
  • Sbíraly a sušily se také ořechy.
  • Z křížal a ořechů se pak připravovaly také omáčky a kompoty, např. staročeská vánoční muzika. 

Vitaminy ze soudku

Ne, nemáme na mysli ani víno ani rum, ale kysané zelí. V zimě představovalo hlavní zdroj vitaminu C a také enzymů a laktobacilů, které startují imunitní systém. Ne nadarmo se na Valašsku říká „zemáky a zelé, živobytí celé“. 

  • Mléčně kvašená zelenina se přidávala do různých jídel nebo jedla jen tak jako salát.
  • V chladném sklepě vydržel velký zelák až do jara ve skvělé kondici. 
  • Kysané zelí si hravě připravíte také dnes a nepotřebujete na něj ani soudek ani sklep.

Mouka a zrna

Zatímco dnes hraje prim mouka pšeničná, dříve byla vzácností a peklo se především z mouky žitné. Hospodyně z ní připravovaly různé nekvašené placky nebo pekly chleba z žitného kvasu, který je velmi sytý a výživný. Neplesniví a krásně voní.

  • V chudších časech, kdy byla i žitná mouka nedostatkovým zbožím, ji v těstě nahrazovaly brambory.
  • mouky ječné a jiných obilnin se připravovaly skromné kaše.

Vzácný omastek

K tomu nejvýživnějšímu, zároveň nejvzácnějšímu ve spižírnách, patřily tuky. Vzhledem k ceně se s nimi šetřilo, v chudých rodinách se často jedly suché nemaštěné brambory a suchý chléb. Pokud už se nějaký tuk v domácnosti vyskytoval, bylo to sádlo a přepuštěné máslo

  • Vepřové sádlo se vyškvařilo a nalilo do kameninových hrnců s pokličkou. Uschovaly se také škvarky, které hospodyňky zpracovávaly do různých placek i dalších jednoduchých jídel. 
  • Máslo se přepouštělo, aby se z mléčného tuku odpařila přebytečná voda a vysrážely bílkoviny. Syrovátku a sraženiny pak babičky zapracovaly do těsta. Očištěné máslo se nekazí a snese zahřátí na vysoké teploty. Přepuštěné máslo můžeme bez nadsázky považovat za základ zdravé kuchyně a tato úprava si opět získává oblibu. Snadno ho přepustíte i doma, stačí se vyzbrojit pár kostkami másla a pořádnou trpělivostí. Prodává se také hotové, často pod názvem ghí.

  • Kromě sádla, másla a škvarků byste v době hojnosti našli ve spíži našich předků také kousek špeku a uzeného masa. Maso ale – stejně jako cukr – bylo spíš vzácností než běžnou součástí jídelníčku.

Od babky kořenářky

Ze strání a lesa si hospodyňky nosily byliny, kterými pak nejen v zimě léčily různé neduhy.

  • Nekorunovaným králem všech bylinek byl pro ně černý bez.
  • Dále se sušil květ lípy, divizna, heřmánek, kopřiva a další dary zelené lékárny.
  • Sbíraly se šípky na osvěžující horký nápoj a žaludy, které se používaly jako velmi hořká náhražka kávy.
  • Z lesa se také vždy nosily houby, zvlášť v horských oblastech, kde vylepšovaly prostý jídelníček. Nasušené se pak přidávaly do polévek, placek a dalších prostých, ale výživných pokrmů.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč