0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co měla prababička ve spíži

Co měla prababička ve spíži
sdílet:
Z čeho kouzlily kuchařky v době, kdy neexistovaly ledničky ani mrazáky?

Uchování sklizně během dlouhých zimních měsíců bylo pro naše předky otázkou přežití. Ke skladování brambor, kořenové zeleniny a okopanin používali chladné sklepy, do kterých se pro zásoby chodilo jednou týdně. Ke krátkodobému uchování jídla pak sloužily dobře větrané spižírny v domě. Co bychom v nich našli v době, kdy neexistovaly kuchyňští pomocníci moderní doby? 

Sladké, přesladké ovoce

Čerstvé ovoce se dřív skladovalo jen velmi obtížně. Až na výjimečné odrůdy jablek a hrušek, které v chladném a suchém sklepě vydržely klidně až do jara, se musela ovocná sklizeň okamžitě zpracovat. Vařila se povidla švestková, jablečná i hrušková a různé ovocné zavařeniny. Z přezrálého ovoce se připravoval ocet nebo víno. Přebytky hezkého ovoce se nakrájely a usušily jako křížaly. Sbíraly a sušily se také ořechy. Z křížal a ořechů se pak připravovaly různé omáčky a kompoty, např. staročeská vánoční muzika. 

Vitaminy ze soudku

Ne, nemáme na mysli ani víno ani rum, ale kysané zelí. V zimě představovalo hlavní zdroj vitaminu C a také enzymů a laktobacilů, které startují imunitní systém. Ne nadarmo se na Valašsku říká „zemáky a zelé, živobytí celé“. Mléčně kvašená zelenina se přidávala do různých jídel nebo jedla jen tak jako salát. V chladném sklepě vydržel velký zelák až do jara ve skvělé kondici. Kysané zelí si hravě připravíte také dnes a nepotřebujete na něj ani soudek ani sklep.

Mouka a zrna

Zatímco dnes hraje prim mouka pšeničná, dříve byla vzácností a peklo se především z mouky žitné. Hospodyně z ní připravovaly různé nekvašené placky nebo pekly chleba z žitného kvasu, který je velmi sytý a výživný. Neplesniví a krásně voní. V chudších časech, kdy byla i žitná mouka nedostatkovým zbožím, ji v těstě nahrazovaly brambory. Z mouky ječné a jiných obilnin se připravovaly skromné kaše.

Vzácný omastek

K tomu nejvýživnějšímu, zároveň nejvzácnějšímu ve spižírnách, patřily tuky. Vzhledem k ceně se s nimi šetřilo, v chudých rodinách se často jedly suché nemaštěné brambory a suchý chléb. Pokud už se nějaký tuk v domácnosti vyskytoval, bylo to sádlo a přepuštěné máslo

Vepřové sádlo se vyškvařilo a nalilo do kameninových hrnců s pokličkou. Uschovaly se také škvarky, které hospodyňky zpracovávaly do různých placek i dalších jednoduchých jídel. 

Máslo se přepouštělo, aby se z mléčného tuku odpařila přebytečná voda a vysrážely bílkoviny. Syrovátku a sraženiny pak babičky zapracovaly do těsta. Očištěné máslo se nekazí a snese zahřátí na vysoké teploty. Přepuštěné máslo můžeme bez nadsázky považovat za základ zdravé kuchyně a tato úprava si opět získává oblibu. Snadno ho přepustíte i doma, stačí se vyzbrojit pár kostkami másla a pořádnou trpělivostí. Prodává se také hotové, často pod názvem ghí.

Kromě sádla, másla a škvarků byste v době hojnosti našli ve spíži našich předků také kousek špeku a uzeného masa. Maso ale – stejně jako cukr – bylo spíš vzácností než běžnou součástí jídelníčku.

Od babky kořenářky

Ze strání a lesa si hospodyňky nosily byliny, kterými pak nejen v zimě léčily různé neduhy. Nekorunovaným králem všech bylinek byl pro ně černý bez. Dále se sušil květ lípy, divizna, heřmánek, kopřiva a další dary zelené lékárny. Sbíraly se šípky na osvěžující horký nápoj a žaludy, které se používaly jako velmi hořká náhražka kávy.

Z lesa se také nosily houby, zvlášť v horských oblastech, kde vylepšovaly prostý jídelníček. Nasušené se pak přidávaly do polévek, placek a dalších prostých, ale výživných pokrmů.

Související články

Krajové speciality z celé České republiky
  • Zajímavosti

Krajové speciality z celé České republiky

Předpisy na koláče, vdolky a buchty se dědí v každé rodině z generace na generaci. Představujeme vám sladké rodinné stříbro některých oblastí České republiky a třeba vás inspirujeme k výletům za voňavým dezertem. ...
Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto
  • Zajímavosti

Podzimní víkendové pečení: 4 x švestky + kynuté těsto

Nadýchané, vláčné kynuté těsto a nakyslé švestky spolu tvoří dokonale harmonický pár – jako by byly pro sebe stvořeny. Zapomeňte ani tentokrát na lehce ohraná povidla a vezměte si při pečení do parády čerstvé švestky, vyzkoušejte naše...
5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov
  • Tipy a triky

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Chystáte se na velký předvánoční úklid? Pro čisticí přípravky nemusíte hned utíkat do obchodu. Mnohé velmi účinné ingredience máte už teď ve své spižírně. Tady jsou naše oblíbené suroviny a nápady, se kterými se bude váš domov jen blýskat...
Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou
  • Tipy a triky

Jak upéct svatomartinské rohlíky se sladkou nádivkou

I podzim má své velké gastronomické svátky. Na svatého Martina se u nás podává pečená husa se zelím, ochutnávají se mladá vína a nechybí ani tradiční sladkosti. Kromě různých kynutých koláčů jsou to především svatomartinské rohlíky neboli...
Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví
  • Zajímavosti

Jak (ne)jíst v zimě, abychom zůstali zdraví

V zimě se chceme prohřívat. Dobře zahřáté tělo snáz čelí výzvám chladného počasí a jen tak něco ho neskolí. Proto je vhodné v tomto období pozměnit jídelníček a vyřadit z něj některé potraviny, které organismus ochlazují a tím i oslabují....

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit