0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční otevírání ústřic

Velikonoční otevírání ústřic
sdílet:
Symbolem letošních Velikonoc jsou pro labužníky namísto vajec ústřice. Na Staroměstském náměstí v Praze totiž proběhne už 8. mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Přes třicet šéfkuchařů z předních českých hotelů a restaurací otevře v sobotu 11. dubna na tisícovku ústřic. Hodnotit se bude rychlost a kvalita otevírání ústřic. Ústřice musí být odříznuta od škeble, nesmí v ní být krev nebo úlomky. Roli hraje také vzhled ústřic na podnose. Vítěz se v září zúčastní světového šampionátu v irském městě Galway.

Každý účastník dostane k otevření zhruba 20 kusů. Pořadatelé však objednali větší množství, aby prý zajistili dostatečnou rezervu. „Kuchař musí umět správně říznout. Nesmí ústřici poničit. Potřebuje k tomu znát speciální techniku. Zároveň potřebuje velkou, brutální sílu,“ řekl Václav Frič, čtyřnásobný český mistr v otevírání ústřic.

K dokonalosti se podle něj člověk vypracuje pouze cvičením. „Musí otevřít co největší počet ústřic,“ uvedl. Poznamenal, že pro laika je tento úkon „těžký oříšek“. „Je to, jako když se příborovým nožem snažíte dostat do vlašského ořechu,“ vysvětlil. Přiznal zároveň, že jeho první požitek z ústřic nebyl příliš kladný. „Chutnaly tak trochu jako mořská voda. Člověk se k nim však musí projíst,“ dodal.  

Podle něj znají ústřice především Pražané, zatímco lidé v jiných českých oblastech se k nim dostanou jen málo, přestože jde o velmi zdravou pochoutku. „Obsahují minerály a spoustu dalších užitečných látek. Problém je ale s dovozem. Ústřice se totiž musejí jíst čerstvé,“ uvedl.   

„Otevírání ústřic je nádherná zábava, a gastronomie má být zábava. Sejde se tam spousta skvělých kuchařů. Závody nespočívají jen v rozdávání cen,“ řekl za pořadatele soutěže Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. 

Festival ústřic se v minulosti konal při příležitosti irského svátku, dne svatého Patrika. Letošní ročník, jehož spolupořadatelem je pražský Caffrey’s Irish Bar, se prý kvůli počasí přesunul na dobu Velikonoc. Soutěž na Staroměstském náměstí začne ve 14 hodin.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit