Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční otevírání ústřic

Velikonoční otevírání ústřic
sdílet:
Symbolem letošních Velikonoc jsou pro labužníky namísto vajec ústřice. Na Staroměstském náměstí v Praze totiž proběhne už 8. mistrovství České republiky v otevírání ústřic. Přes třicet šéfkuchařů z předních českých hotelů a restaurací otevře v sobotu 11. dubna na tisícovku ústřic. Hodnotit se bude rychlost a kvalita otevírání ústřic. Ústřice musí být odříznuta od škeble, nesmí v ní být krev nebo úlomky. Roli hraje také vzhled ústřic na podnose. Vítěz se v září zúčastní světového šampionátu v irském městě Galway.

Každý účastník dostane k otevření zhruba 20 kusů. Pořadatelé však objednali větší množství, aby prý zajistili dostatečnou rezervu. „Kuchař musí umět správně říznout. Nesmí ústřici poničit. Potřebuje k tomu znát speciální techniku. Zároveň potřebuje velkou, brutální sílu,“ řekl Václav Frič, čtyřnásobný český mistr v otevírání ústřic.

K dokonalosti se podle něj člověk vypracuje pouze cvičením. „Musí otevřít co největší počet ústřic,“ uvedl. Poznamenal, že pro laika je tento úkon „těžký oříšek“. „Je to, jako když se příborovým nožem snažíte dostat do vlašského ořechu,“ vysvětlil. Přiznal zároveň, že jeho první požitek z ústřic nebyl příliš kladný. „Chutnaly tak trochu jako mořská voda. Člověk se k nim však musí projíst,“ dodal.  

Podle něj znají ústřice především Pražané, zatímco lidé v jiných českých oblastech se k nim dostanou jen málo, přestože jde o velmi zdravou pochoutku. „Obsahují minerály a spoustu dalších užitečných látek. Problém je ale s dovozem. Ústřice se totiž musejí jíst čerstvé,“ uvedl.   

„Otevírání ústřic je nádherná zábava, a gastronomie má být zábava. Sejde se tam spousta skvělých kuchařů. Závody nespočívají jen v rozdávání cen,“ řekl za pořadatele soutěže Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. 

Festival ústřic se v minulosti konal při příležitosti irského svátku, dne svatého Patrika. Letošní ročník, jehož spolupořadatelem je pražský Caffrey’s Irish Bar, se prý kvůli počasí přesunul na dobu Velikonoc. Soutěž na Staroměstském náměstí začne ve 14 hodin.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč