Ledničku má doma každý, ale ne každý v ní umí potraviny správně uskladnit. Věděli jste, že v běžné ledničce bývají teplotní rozdíly až 6 stupňů? A zatímco zelenina ztrácí při příliš nízké teplotě vitamíny, uzeniny se vám mohou na teplejších místech zkazit. Nejvyšší čas na generální úklid lednice!
Kam se zeleninou a masem?
Ovoce a zeleninu skladujte v nejnižších přihrádkách, od zbytku lednice bývají oddělené skleněnou deskou, a proto se tu drží teplota kolem osmi stupňů. A při skladování ovoce mějte na paměti, že banány, mango a ananas do ledničky nepatří! Maso, ryby a uzeniny skladujte hned nad přihrádkami na ovoce a zeleninu, v nejnižší části ledničky. Studený vzduch totiž klesá dolů, a proto je v této části lednice teplota nejnižší – kolem dvou stupňů.
Co na dveře a do zbytku lednice?
V přihrádkách na dveřích je mnohem větší teplo než ve vlastní ledničce, proto je ideální na skladování másla, nápojů, vajíček a omáček. Ve střední části lednice je dostatečně chladno na uskladnění jogurtů, tvarohů a sýra. Polotovary jako pizzu skladujte v nejvyšší části.
Nepodceňujte obaly
Mikroorganismy, například plíseň či kvasinky, mají u správně uskladněného jídla menší šanci, mějte ale na paměti, že stejně důležitý jako teplota je i vhodný obal, ten totiž brání rozšiřování choroboplodných zárodků. Navíc nejrůznější skleněné či porcelánové nádoby, igelitové či papírové pytlíky a fólie brání vysušování a změnám chuti.