Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karlovský gastrofestival: Frgály, street food i michelinská šéfkuchařka

divka v kroji
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Nejnavštěvovanější gastronomický festival na Moravě je opět tady! Nenechte si ujít Karlovský gastrofestival, který letos proběhne od 4.–6. října. V prostředí půvabného horského údolí valašských Velkých Karlovic si budete moci vychutnat víkend plný dobrého jídla a krásných zážitků.

Karlovský gastrofestivalOpět nebudou chybět ani degustace s michelinskou hvězdou pro náročné gurmány! Letos v režii první a dosud jediné šéfkuchařky ve střední Evropě oceněné prestižní michelinskou hvězdou – teprve 32leté Maďarky Eszter Palágyi.

„V době, kdy restauracím vládnou převážně muži, je Eszter Palágyi skutečnou raritou. Čtrnáct let sbírala zkušenosti v nejlepších podnicích v Anglii, Francii a Německu a po návratu domů teď slaví jeden triumf za druhým. Nejenže opakovaně obhájila michelinskou hvězdu, ale „svou“ restauraci Costes přivedla již třikrát za sebou k prvnímu místu v TOP 10 restaurací Maďarska a třikrát za sebou byla také vyhlášena jako Chef of the year v Maďarsku,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

V seznamu osobností, od nichž se maďarská šéfkuchařka učila, se skví i jméno francouzského „šéfkuchaře století“ Joëla Robuchona. Právě Francie jí učarovala natolik, že její vlivy často promítá do svého vaření. „Ve Francii jsem se poučila o čisté eleganci a komplexních chutích, což od té doby využívám při vymýšlení a vaření svých jídel. Vždy používám maďarské sezonní suroviny a tradiční metody úpravy, které zachovávají jejich charakteristickou chuť,“ popisuje Eszter, k jejímž nejoblíbenějším surovinám patří lanýže a zvěřina. Na ty ve Velkých Karlovicích dojde: hlavním chodem sobotní galavečeře bude zvěřina se švestkovými noky a růžičkovou kapustou, mezichodem pak pstruh s kukuřicí a lanýžem. Těšit se můžete i na další lahůdky, mezi nimiž jistě zaujme dezert Somlói Galuska (maďarská čokoláda s ořechy, rumem a rozinkami) nebo vyhlášená maďarská mangalica.

Vpředvečer gastrofestivalového víkendu, v pátek 4. října, se ještě ve Spa hotelu Lanterna uskuteční zahajovací galavečeře v podání místního týmu vedeného šéfkuchařem Josefem Tydlačkou. Menu bude snoubeno s prestižní značkou šampaňského G. H. Mumm.

Karlovský gastrofestivalHlavní program Karlovského gastrofestivalu pro širokou veřejnost se koná v sobotu 5. a neděli 6. října od 9 do 18 hodin. Těšte se na ochutnávky (nejen) valašských specialit v místních hotelech, penzionech a hospůdkách rozesetých v 3,5 km dlouhém a prostorném údolí Léskové, mezi nimiž se můžete procházet po cyklostezce Bečva, nebo vás popoveze vláček, autobus či koňský povoz. Součástí je i vyhlášený farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show nebo frgálová manufaktura, ve které si sami zkusíte vyrobit tradiční valašský koláč – frgál.

Více o Karlovském gastrofestivalu se dočtete zde.

Skryt pre seznam

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč